ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Πληροφορίες ότι θα παραστεί στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Σαμαράς: Πληροφορίες ότι θα παραστεί στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
Σε δήλωσή του για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο πρώην πρωθυπουργός είχε τονίσει πως «Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους» INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο ιερό Μητροπολιτικό ναό Αθηνών αναμένεται να μεταβεί τη Δευτέρα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να παραστεί στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς, με τη σύζυγό του Γεωργία, θα παραστούν στο προσκύνημα της σορού στις 10:00 το πρωί, και στη συνέχεια θα παρακολουθήσουν την κηδεία που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει ώρα 12:00 το μεσημέρι.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, ούτε διαψεύδουν, ούτε επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή του για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο πρώην πρωθυπουργός είχε τονίσει πως «Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους», προσθέτοντας πως ο θάνατος ενός πρώην ανώτατου άρχοντα έχει συμβολική σημασία και δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους.

«Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να "σβήνουν φωτογραφίες" και σελίδες ολόκληρες», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε ότι «ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι -ούτε μπορεί να είναι- πολιτική είδηση. Δεν κλείνει κανένα "πολιτικό κεφάλαιο" -αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια».

Ολόκληρη η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά

«Ο τέως βασιλεύς της Ελλάδος Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή.

Είναι ιερή -και μακροχρόνια παράδοση των Ελλήνων- μπροστά στον θάνατο ενός ανθρώπου να στέκονται με σεβασμό.

Κι αυτό πέρα από ελληνική είναι και παγκόσμια παράδοση πολιτισμού.

Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο που υπήρξε ο συνταγματικός ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπήρξε και ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς.

Οι Έλληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στο θεσμό της Βασιλείας -ήδη από το 1974. Ο ελληνικός λαός τον έκρινε από τότε.

Η Ιστορία θα τον κρίνει κι αυτή...

Ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι -ούτε μπορεί να είναι- πολιτική είδηση. Δεν κλείνει κανένα "πολιτικό κεφάλαιο" -αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια.

Ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος είχε αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και δεν δημιούργησε κανένα πολιτικό πρόβλημα.

Ο θάνατος ενός πρώην ανώτατου άρχοντα όμως -πέρα από την ανθρώπινη πλευρά- έχει συμβολική σημασία.

Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους.

Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους.

Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να "σβήνουν φωτογραφίες" και σελίδες ολόκληρες...

Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων.

Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει.

Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και πολιτισμού.

Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ