ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην οδό των προκλήσεων η Άγκυρα - Τσελίκ: «Αφήνουν ανθρώπους να πεθαίνουν στη Μεσόγειο»

Στην οδό των προκλήσεων η Άγκυρα - Τσελίκ: «Αφήνουν ανθρώπους να πεθαίνουν στη Μεσόγειο»
Γα παραβίαση των διεθνών κανονισμών κατηγόρησε ο Ομέρ Τσελίκ την Ελλάδα πιστός στην τακτική των προκλήσεων που εφαρμόζει η Τουρκία έναντι της χώρας μας AP Photo / Burhan Ozbilici

Συνέχισε την προκλητική ρητορική η Άγκυρα έναντι της Ελλάδας την οποία, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, κατηγόρησε δια στόματος Ομέρ Τσελίκ για απάνθρωπη συμπεριφορά αναφορικά με τους πρόσφυγες και για παραβίαση των διεθνών κανονισμών.

«Συνεχίζεται η προσέγγιση της Ελλάδας στο προσφυγικό και τη νέα χρονιά. Συνεχίζουν τις πρακτικές τους που αφήνουν τους ανθρώπους να πεθαίνουν στη Μεσόγειο. Η Μεσόγειος μετατρέπεται σε τάφο για ανθρώπους που δραπετεύουν από το θάνατο. Είναι μια προσέγγιση που παραβιάζει όλους τους διεθνείς νόμους», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ.

«Έχουμε επανειλημμένα περιγράψει και εξηγήσει τις φρικαλεότητες που διαπράττει η Frontex σε συνεργασία με την ελληνική ακτοφυλακή. Εμείς και άλλοι έχουμε προειδοποιήσει ότι οι δραστηριότητες της Frontex θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τεθούν στη βάση του νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Frontex. Έδωσαν τόσο ισχυρά μηνύματα. Αλλά δυστυχώς, αυτός ο σκληρός μηχανισμός μεταξύ της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex συνεχίζεται και συνεχίζουν να εργάζονται με τρόπο που οδηγεί ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου, θέτοντάς τους σε κίνδυνο θανάτου», πρόσθεσε ο Ομέρ Τσελίκ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Συνεχίζοντας ο Τσελίκ προειδοποίησε την ΕΕ να μη συνεχίσει αυτή τη στάση και την «κάλυψη» της Ελλάδας.

«Πρόκειται αναμφίβολα για μία σημαντική οπισθοδρόμηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραβιάζει τις διατάξεις της σύμβασης του 1951 για τους πρόσφυγες που απαγορεύουν την επαναπροώθηση. Αποτελεί επίσης παραβίαση της απαγόρευσης των μαζικών απελάσεων στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και πάλι, είναι μια εφαρμογή που είναι αντίθετη με όλες τις διατάξεις του διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα με βάση το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Προειδοποιούμε τώρα για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην συνεχίσει φέτος αυτή την πρακτική με ακόμη πιο βάναυσο τρόπο. Αυτή η καταδίωξη των ανθρώπων εκεί λόγω της συνεργασίας της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex κάνει όλα τα λόγια σας μάταια, καταστρέφει όλες τις προσεγγίσεις σας. Επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα κατά αυτής της πρακτικής, θα πρέπει να διεξαχθούν αξιόπιστες έρευνες για τη Frontex και η Ελλάδα θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με μία σοβαρή αντιμετώπιση για το θέμα αυτό λόγω της παραβίασης όλων αυτών των εγγράφων και συμφωνιών και της παραβίασης των όρων των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Συνεχίζουν τις επιθέσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «παρενοχλεί καθημερινά τα σύνορά μας», ενώ πρόσθεσε πως «όσο η Ελλάδα συμπεριφέρεται καλά και μένει ήσυχη, εμείς δεν έχουμε καμία δουλειά και δεν χρειάζεται να φοβάται τους πυραύλους μας».

Νέα απειλή Ερντογάν στην Ελλάδα: «Μην φοβάστε τους πυραύλους μας όσο μένετε ήσυχοι»

Σήμερα εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσολγου, στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ για τα F-35, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να δώσει προσοχή στις ισορροπίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

«Διαβάσαμε στα ΜΜΕ για την παραχώρηση των F-35 στην Ελλάδα. Αλλά αυτό που λέμε στις ΗΠΑ είναι πως η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας άρχισε να επιδεινώνεται και η ισορροπία στην Κύπρο άρχισε επίσης να επιδεινώνεται» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Και προειδοποίησε:

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτή την ισορροπία. Διαφορετικά δεν έχει σημασία ποιος πουλάει, τι όπλα πουλάει. Σημασία έχει ποια είναι η δύναμή μας, ποια βήματα κάνουμε. Αυτό κοιτάμε».

Μήνυμα Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ: Να δώσουν προσοχή στις ισορροπίες ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ