ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πρόκληση: Η Άγκυρα αμφισβητεί ξανά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Νέα πρόκληση: Η Άγκυρα αμφισβητεί ξανά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα
(AP Photo/Andreea Alexandru)

Την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, η Άγκυρα επιβεβαιώνει με τις ενέργειες της εκείνους που ζητούν να μην πάρει F-16 αλλά και όσους αμφιβάλλουν για τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ.

Προβάλλοντας για μία ακόμη φορά το αναθεωρητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Ανατολικό Αιγαίο και με παράνομη αντί-Navtex διεκδικεί την αρμοδιότητα σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Καρπάθου και της Ρόδου και ανατολικώς της Κρήτης.

Ο χάρτης

Έκθετη η Τουρκία στο ΝΑΤΟ

Η επιπολαιότητα της τουρκικής ηγεσίας, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να οξύνει την ένταση με την Ελλάδα, την εκθέτει στα «μάτια» των νατοϊκών Συμμάχων.

Με την αντί-Navtex που εξέδωσε ο Υδρογραφικός Σταθμός της Αττάλειας, η Άγκυρα κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο κατηγορούσε την Αθήνα, παρενοχλεί δηλαδή μια νατοϊκή δραστηριότητα.

Η περιοχή δεσμεύτηκε από τον Σταθμό του Ηρακλείου με σκοπό να πραγματοποιηθεί συνεκπαίδευση του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με Μονάδες του ΝΑΤΟ και πιο συγκεκριμένα της δύναμης SNMG2, στις 23 Ιανουαρίου.

Η περιοχή βρίσκεται εντός FIR Αθηνών και απέχει λίγα μίλια από την Κάρπαθο και τη Ρόδο.

Δεν υπάρχει, δηλαδή, κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της ελληνικής δικαιοδοσίας στο συγκεκριμένο σημείο.

Καθώς, βέβαια, πρόκειται για νατοϊκή δραστηριότητα, το ελληνικό Επιτελείο ενημέρωσε την ηγεσία της Συμμαχίας σχετικά με την παράνομη τουρκική ενέργεια. Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγες εβδομάδες, η Άγκυρα, προφασιζόμενη δήθεν Νατοϊκές ασκήσεις στον εναέριο χώρο της, επιχείρησε να κατηγορήσει την Αθήνα ότι παρενοχλεί τα μαχητικά της, τα οποία όμως παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής.

Προκαλεί η Τουρκία

Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη μιας και η Άγκυρα δεν έχει σταματήσει να προωθεί το παράνομο και αναθεωρητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», με το οποίο διεκδικεί ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή που ξεκινάει μετά τα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές των ελληνικών νησιών.

Την ίδια ώρα, όμως, προκαλεί και στον αέρα με μπαράζ παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Η τουρκική Αεροπορία «φρόντισε» να ενισχύσει τα επιχειρήματα του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και όσων αντιτίθενται στην πώληση F-16 στην Τουρκία, καθώς λίγες ώρες πριν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πατήσει το πόδι του στην Ουάσιγκτον, τουρκικά μαχητικά προέβησαν σε μαζικές παραβιάσεις του ΕΕΧ.

Μία ολόκληρη Πολεμική Μοίρα της τουρκικής Αεροπορίας απογειώθηκε χθες για να πραγματοποιήσει 40 παραβιάσεις, ενώ τα μισά αεροσκάφη, τα 14 από τα 28, ήταν οπλισμένα.

Μάλιστα, σημειώθηκαν και 6 αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά που, κατά πάγια τακτική, έσπευσαν να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τους «εισβολείς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ