ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκάγκα: Η Σύρος δείχνει το δρόμο για το ψηφιακό και υγειονομικό μέλλον της Ελλάδας

Γκάγκα: Η Σύρος δείχνει το δρόμο για το ψηφιακό και υγειονομικό μέλλον της Ελλάδας
Στην υγεία, η τηλεϊατρική έχει μπει ήδη σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, αλλά χρησιμοποιείται λιγότερο από ότι θα θέλαμε, σημειώνει η κ. Γκάγκα EUROKINISSΙ

Στα εγκαίνια του Aegean Neorion Innovation Center (ANIC), ενός σύγχρονου, οικοσυστήματος τεχνολογίας και καινοτομίας στην Σύρο, παρέστη η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ομίλου ONEX και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ως ιδρυτές, με την συνεργασία της CISCO, της COSMOTE και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις στην Ερμούπολη της Σύρου.

Το κέντρο μετατρέπει την Σύρο σε κόμβο καινοτομίας, έρευνας και βιωσιμότητας και οδηγεί στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της ναυτιλίας, αναδεικνύοντας τη δυναμική των Ελληνικών νησιών.

Η λειτουργία του θα αφορά δράσεις και πρωτοβουλίες με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της υγείας και της τηλεϊατρικής, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος, με κύριο στόχο την παραγωγή γνώσης και τη διείσδυση των ψηφιακών τεχνολογιών στις τοπικές κοινότητες.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο ψηφιακό άλμα. Και έχουμε κάνει και στην υγεία πολλά βήματα, με στόχο ένα σύστημα υγείας πιο ευέλικτο, πιο συνεργατικό.

Σε αυτό το νησί, την Σύρο βλέπουμε πως προχωράμε στην Ελλάδα για το μέλλον. Υπάρχει μια συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικών φορέων.

Από την μια πλευρά είναι η Περιφέρεια που εκφράζει το δημόσιο και την περιοχή και από την άλλη πλευρά είναι εταιρείες όπως η CISCO, η ONEX και τα ναυπηγεία, που χρηματοδοτούν και στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία.

Αυτό είναι το αύριο της Ελλάδας, οι καλές συνεργασίες, το να κοιτάμε μπροστά και να φέρνουμε καινούργιες λύσεις.

Στην υγεία, η τηλεϊατρική έχει μπει ήδη σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, αλλά χρησιμοποιείται λιγότερο από ότι θα θέλαμε.

Με τα σημερινά εγκαίνια δίνεται μία μεγάλη ώθηση για να μπορέσουμε να την αξιοποιήσουμε περισσότερο για το καλό κάθε Έλληνα πολίτη, κάθε επισκέπτη της Ελλάδας, κάθε ανθρώπου που ζει εδώ.

Το γεγονός ότι το Νέο Κέντρο που δημιουργείται διαλέγει για πρώτη εφαρμογή του ψηφιακού περιβάλλοντος το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση, καθώς μετατρέπεται σε ένα νοσοκομείο έξυπνο, ασφαλές και πράσινο.

Στο Υπουργείο θέλουμε ένα ΕΣΥ δημόσιο, ευέλικτο, συνεργατικό και θέλουμε όλο τον κόσμο μαζί και τους Αμερικανούς φίλους μας.

Αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός, που συνεργάζεται με όλη την Ευρώπη, κυρίως με τη Γαλλία και τη Γερμανία αλλά και με άλλες χώρες, είναι πολύ σημαντικό γιατί δουλεύουμε όλοι μαζί.

Η Σύρος έχει δει ήδη μεγάλη διαφορά από τότε που ξεκίνησαν τα ναυπηγεία.

Βλέπουμε πολλές διαφορές και στο ψηφιακό περιβάλλον. Εδώ πραγματικά είναι η επιτομή όσων έχουμε μπροστά μας για το μέλλον. Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους όσους συνετέλεσαν και μαζί προχωράμε μπροστά για μια Ελλάδα καταπληκτική για όλους».

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα George Tsounis ανέφερε: «Είναι τιμή μου να παρίσταμαι στα επίσημα εγκαίνια του Aegean Neorion Innovation Center. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου καθώς δύο αμερικανικές εταιρείες, η Onex και η Cisco, συνεργάζονται στενά με τους Έλληνες εταίρους μας —την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Cosmote— για τη δημιουργία αυτού του κέντρου που θα αποφέρει σαφή οφέλη στην κοινότητα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Με την υποστήριξη της κορυφαίας αμερικανικής τεχνολογίας και ευρισκόμενο στην καρδιά της φημισμένης ναυπηγικής βιομηχανίας της Ελλάδας, είμαι βέβαιος ότι αυτό το κέντρο θα συμβάλει περαιτέρω στη μετατροπή της Σύρου σε σύγχρονη ναυτιλιακή ηγέτιδα δύναμη. Μαζί θα απελευθερώσουμε τις μεγάλες δυνατότητες αυτής της περιοχής.»

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν, ακόμη, ο Διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνος Χαμπίδης, οι Βουλευτές του Ν. Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, κα Κατερίνα Μονογιού, κ. Φίλιππος Φόρτωμας, κ. Νικόλαος Συρμαλένιος, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου- Ερμούπολης, κ. Νίκος Λειβαδάρας, ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ, κ. Χρήστος Ροϊλός, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ONEX, κ. Πάνος Ξενοκώστας, ο Γενικός Διευθυντής της CISCO για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και τη Μάλτα, κ. Αντώνης Τσιμπούκης, η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κα Χρυσή Βιτσιλάκη, όπως επίσης εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των σωμάτων ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ