ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πηγές Μαξίμου: Ο Σαμαράς υπέγραφε σκληρά μέτρα για να δεσμεύσει ΣΥΡΙΖΑ

Πηγές Μαξίμου: Ο Σαμαράς υπέγραφε σκληρά μέτρα για να δεσμεύσει ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Για στόχο του Αντώνη Σαμαρά να εξαναγκάσει τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε "αριστερή παρένθεση" κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Όπως υποστηρίζουν οι πηγές αυτές, παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς "γνώριζε ότι καταρρέει και ερχόταν ο Αλ. Τσίπρας", "υπέγραψε την 5η αξιολόγηση για να δεσμεύσει τη χώρα με σκληρά μέτρα" ενώ παράλληλα "άφησε και τα ταμεία της χώρας άδεια για να μην βρεθούν τα χρήματα στα χέρια μιας άλλης κυβέρνησης".

Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι ο πρώην πρωθυπουργός ομολογεί πως "στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την πλήρη πολιτική του αποτυχία προσπάθησε να υπονομεύσει και να εγκλωβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ". Και προσθέτουν: "Είναι αδιανόητο πολιτικός αρχηγός και μάλιστα πρώην πρωθυπουργός να λειτουργεί κατ' αυτόν τον τρόπο".

Ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξή του στη RealNews επισημαίνει ότι πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 "όλοι προεξοφλούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει νέες εκλογές και θα τις κερδίσει" και "επειδή ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί να ανατρέψει τα πάντα, οι δανειστές δεν θέλησαν να δώσουν στη δική μας κυβέρνηση την εκταμίευση των 7,5 δισεκατομμυρίων και δυο μήνες αργότερα να βρεθούν τα χρήματα αυτά στα χέρια μιας άλλης κυβέρνησης που δεν 'δεσμευόταν' για τίποτα".

Από εκεί και πέρα, οι κυβερνητικές πηγές συνεχίζουν τις σφοδρές επικρίσεις τους προς τον κ. Σαμαρά λέγοντας ότι στη συνέντευξή του δηλώνει ότι δεν φέρει καμιά ευθύνη για την ύφεση που δημιούργησε και πως υποστηρίζει ότι "εμείς δημιουργήσαμε πλεονάσματα" και τα μέτρα που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση είναι χειρότερα από τα δικά του.

Επ' αυτού υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει σε μηδενική προστασία της πρώτης κατοικίας κάτι που σήμαινε ότι πλειστηριασμοί θα ξεκινούσαν από την 1η Ιανουαρίου του 2015, ενώ τα «ραβασάκια» των τραπεζών απλώς θα ειδοποιούσαν τους πολίτες μόνο για το πότε βγαίνει το σπίτι τους «στο σφυρί». Οι πλειστηριασμοί, σύμφωνα με την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, επισημαίνουν οι πηγές του μεγάρου Μαξίμου, ήταν "εργαλείο" για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αντίθετα, προσθέτουν, σήμερα προστατεύεται η πρώτη κατοικία σε ποσοστό πάνω από 60%, ενώ στα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου η προστασία ξεπερνά το 94%.

Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, η κυβέρνηση της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συμπληρ'ωνουν είχε συμφωνήσει σε υπερβολικά –ανέφικτα– πλεονάσματα, εκτιμώντας ότι η σύγκριση μ' αυτά που τελικά απέσπασε, μετά από διαπραγμάτευση η σημερινή κυβέρνηση είναι εμφανής. "Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος ή ειδικός, για να αντιληφθείς ότι όσο μεγαλύτερα ποσά χρειάζεται ως πλεόνασμα τόσο περισσότερα σκληρά μέτρα παίρνεις", λένε χαρακτηριστικά.

Προσθέτουν ότι η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με την 5η αξιολόγηση είχε συμφωνήσει και σε μια σειρά «μεταρρυθμίσεων» σε εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, κ.ά.), απολύσεις στο Δημόσιο (που ήδη είχε ξεκινήσει ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ Κυριακός Μητσοτάκης), κατάργηση ειδικών μισθολογίων, συμφωνία για περικοπές στις κύριες συντάξεις, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος κ.ά.

Οι πηγές σχολιάζουν και την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού σχετικά με την ανάγκη διεύρυνσης της ΝΔ προς τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της Ελλάδας την οποία ερμηνεύουν ως εντολές προς τον σημερινό αρχηγό της. Και συνεχίζουν λέγοντας ότι "παρεμβαίνοντας ευθέως στα της ΝΔ, δηλώνει ότι έχει 'εξαιρετική σχέση' με τον 'συνεταίρο' του Β. Βενιζέλο", ενώ "προτείνει 'την κυρία Διαμαντοπούλου και τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Μανιάτη, στελέχη που έχουν δείξει προσήλωση και συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις, άρα ικανά να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ".

Τέλος σχολιάζουν ότι οι διάφορες δικαιολογίες όσον αφορά το χρέος –που ο κ. Σαμαράς είχε χαρακτηρίσει βιώσιμο, ενώ σήμερα και το Eurogroup αποδέχθηκε ότι είναι μη βιώσιμο–, το νέο Ταμείο, κ.λπ. δεν αντέχουν όταν συγκρίνονται με την πραγματικότητα. "Του θυμίζουμε, γιατί μάλλον έχει ασθενή μνήμη, ότι ζητούσε πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους αντί για ρύθμισή του", συμπληρώνουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ