ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τελευταία» ευκαιρία για τους SPIKE NLOS - Επιστρέφουν στην Αθήνα οι Ισραηλινοί

«Τελευταία» ευκαιρία για τους SPIKE NLOS - Επιστρέφουν στην Αθήνα οι Ισραηλινοί
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση του Τελ Αβίβ είναι να διακόψει τις συζητήσεις με την Αθήνα καθώς υπάρχουν άλλοι πελάτες που ζητούν να προμηθευτούν άμεσα τα συγκεκριμένα συστήματα Rafael Advanced Systems

Σε «αδιέξοδο» οδηγείται το ζήτημα της προμήθειας των ισραηλινών πυραύλων ακριβείας SPIKE NLOS/ΕR2 για τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό καθώς μετά από μήνες διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Αθήνα και το Τελ Αβίβ, δεν διαφαίνεται «λευκός» καπνός.

Τη Δευτέρα, οι ισραηλινοί επιστρέφουν στην Αθήνα καθώς «λήγει» η άτυπη παράταση που είχε δοθεί προκειμένου η ελληνική πλευρά να αποφασίσει αν τελικά θέλει το σύστημα, για το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Πληροφορίες μάλιστα, αναφέρουν ότι πρόθεση του Τελ Αβίβ είναι να διακόψει τις συζητήσεις με την Αθήνα καθώς υπάρχουν άλλοι πελάτες που ζητούν να προμηθευτούν άμεσα τα συγκεκριμένα συστήματα.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε ότι οι συμβάσεις θα υπογραφούν στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου. Ανάλογες διαβεβαιώσεις όμως, είχαν δοθεί και πριν τις γιορτές με την ηγεσία να χαρακτηρίζει τότε το θέμα «λήξαν», προσδιορίζοντας μάλιστα την ημερομηνία των υπογραφών στα τέλη Νοεμβρίου.

Κι αν στην περίπτωση των Rafale, ενός πολύ πιο σύνθετου προγράμματος με πολλαπλάσιο κόστος, μιλούσαμε για διαδικασίες ρεκόρ, στους SPIKE διαπιστώνεται αρνητικό ρεκόρ στην ταχύτητα διαπραγμάτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα πέρασε από την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής πριν από 15 μήνες και ακόμη δεν έχει συμβασιοποιηθεί.

Υπερβάσεις κόστους

Η αιτία της τελευταίας αναβολής φαίνεται πως είναι η διαφορά στο οικονομικό σκέλος της προμήθειας καθώς φαίνεται να προκύπτουν σημαντικές ανατιμήσεις, εν μέρει λόγω της αύξησης του κόστους κατασκευής, κυρίως όμως λόγω του φορέα για τους εποχούμενους SPIKE του Στρατού Ξηράς που προτείνει η ισραηλινή πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά αγγίζει τα 45 εκατομμύρια, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος της προμήθειας στα 370 εκατομμύρια ευρώ.

Ανυπέρβλητο παραμένει και το ζήτημα της συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αλλά και η εμπλοκή της στην υποστήριξη του συστήματος. Τα θέματα αυτά αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τους ισραηλινούς αλλά, όπως διαμηνύεται από αρμόδιες πηγές, το ίδιο ισχύει και για την ελληνική πλευρά. Οι προσδοκίες για τη συνάντηση της Δευτέρας είναι περιορισμένες, ωστόσο, τα Επιτελεία επισημαίνουν με κάθε τρόπο την ανάγκη πλήρωσης των κενών τόσο σε αντιαρματικά όσο και σε όπλα μακρού πλήγματος που θα ενισχύσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε Στρατό Ξηράς και Πολεμικό Ναυτικό

Πρόθεση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι οι SPIKE NLOS/ER2 να εξοπλίσουν τις Μονάδες του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αποτροπής. Για τον λόγο αυτό, ζητήθηκε προσφορά για 35 συστήματα εκ των οποίων τα οκτώ, τέσσερα NLOS και τέσσερα ER/2 θα τοποθετηθούν σε Κανονιοφόρους και Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου αντίστοιχα και τα υπόλοιπα 27 θα καλύψουν τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς.

Η ελληνική πλευρά μάλιστα, είχε εκφράσει ενδιαφέρον και για την προμήθεια των ισραηλινών πυραύλων Rampage και των συλλογών SPICE για την Πολεμική Αεροπορία, οι οποίοι μαζί με τους SPIKE NLOS των Επιθετικών Ελικοπτέρων Apache AH-64A θα έμπαιναν σε ξεχωριστή σύμβαση καθώς απαιτείται αξιολόγηση για την ασφάλεια πτήσεων. Ωστόσο, ένα πιθανό «ναυάγιο» για τους SPIKE NLOS/ER2 είναι σχεδόν βέβαιο πως θα οδηγήσει σε ματαίωση των συζητήσεων και για τα όπλα της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ