ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: «Να ξεκαθαρίσουν οι ΜΚΟ τι σχέση είχαν με τα fake news για τη “μικρή Μαρία"»

Μηταράκης: «Να ξεκαθαρίσουν οι ΜΚΟ τι σχέση είχαν με τα fake news για τη “μικρή Μαρία"»
Για τον ρόλο που είχαν συγκεκριμένες ΜΚΟ στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τον Αύγουστο του 2020 στον Έβρο, μίλησε μεταξύ άλλων ο  Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τον ρόλο που είχαν συγκεκριμένες ΜΚΟ στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τον Αύγουστο του 2020 στον Έβρο, την υπόθεση των 38 μεταναστών αλλά και τον «θάνατο της μικρής Μαρίας», έθεσε επί τάπητος ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.

Ο ίδιος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION24, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το «fake news» της δεκαετίας, όπως χαρακτήρισε πρόσφατα ο ελβετικός Τύπος τον δήθεν θάνατο της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, υπογράμμισε πως συγκεκριμένες ΜΚΟ φαίνεται πως έχουν παίξει συγκεκριμένο ρόλο στο να στηθεί η πλεκτάνη με το νεκρό παιδί ενώ αποκάλυψε πως ο άτυπος εκπρόσωπος Τύπου των «38» στον Έβρο, έφυγε από την Ελλάδα σχεδόν αμέσως χωρίς να της έχουν χορηγηθεί ταξιδωτικά έγγραφα από τις αρμόδιες Αρχές.

Περίπου 300.000 δεν μπόρεσαν να περάσουν τα χερσαία σύνορα μας

Αναφορικά με τον φράχτη του Έβρου, είπε ότι: «Η γενική γραμμή της αντιπολίτευσης είναι γνωστή αν σκεφτούμε τι βιώσαμε 2015-2019. Η ουσία είναι πως ο φράχτης επεκτάθηκε το 2020, έδειξε πως μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, προχωρήσαμε σε προσλήψεις συνοριοφυλάκων, ενώ επενδύσαμε και στην τεχνολογία, κάτι που έφερε αποτελέσματα. Η Κυβέρνηση αποφάσισε την επέκταση στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, για την επέκτασή του σε όλο τον ποταμό. Στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ανάμεσα σε πολλά κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, υπογράφτηκε η Συμφωνία από την οποία ζητάμε από την Ε.Ε. την υπογραφή συμφωνίας για ανάπτυξη φραχτών σε σημεία που υπάρχει κινητικότητα».

Σχετικά με τις αποτροπές εισόδου το 2022, πρόσθεσε ότι: «Συνολικά περίπου 300.000 δεν μπόρεσαν να περάσουν τα χερσαία σύνορα μας. Θέλω να σας θυμίσω πως η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα, είναι μια χώρα που έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Γενεύης. Και μπορεί και έχει τα εργαλεία να παράσχει βοήθεια. Η ίδια έχει αναλάβει την ευθύνη να αποτρέπει τις παράνομες εισόδους».

Για την υπόθεση της «Μαρίας του Έβρου»: «Θέλω να θυμίσω, γιατί η κυρία Τσαπανίδου, επειδή χρησιμοποίησε το όνομά μου σε μια ανακοίνωση, πως ξεκίνησε αμέσως έρευνα για το περιστατικό. Το πρώτο καμπανάκι ήταν πως η οικογένεια δεν θέλησε να επικοινωνήσουμε με την τουρκική πλευρά, έγινε επανέλεγχος και αντιπαραβολή και στις 30 Αυγούστου είπα ξεκάθαρα πως δεν υπήρχε νεκρό παιδί και πως όλα τα 4 παιδιά είναι καλά στην υγεία τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήξερα πως δεν υπήρξε τέτοιο περιστατικό. Πολλά στελέχη του επιμένουν πως όλα αυτά έγιναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει τη γενναία πράξη και να ζητήσει συγγνώμη. Καλό είναι, δεν είναι κακό αυτό».

Εξετάζεται η εμπλοκή ή οχι συγκεκριμένων Ελλήνων για τον Έβρο

Για το ενδεχόμενο να βρίσκεται Έλληνας πίσω από αυτή την σκηνοθετημένη υπόθεση, είπε: «Υπάρχουν καταθέσεις των 38 στον Εισαγγελέα και εξετάζεται. Από εκεί και πέρα να σημειώσω, πως την υπόθεση των 38, την έφεραν δυο ελληνικές ΜΚΟ. Η μία ήταν η Human Rights 360 και η άλλη ήταν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, με πρόεδρο, πρώην Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Υπουργείο, τότε. Βλέπουμε ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπονοώ πως εμπλέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βλέπουμε δυο ΜΚΟ που συμμετείχαν στην κατασκευή ψευδών περιστατικών. Αν δεν είχαμε δείξει σοβαρότητα και να είχαμε παρασυρθεί να μπούμε σε τουρκικό έδαφος, θα μιλούσαμε πολύ διαφορετικά. Επειδή με ρωτάτε το όνομά του, πρόκειται για τον κύριο Παπαδόπουλο. Θα πρέπει να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ να μας πει για όλους τους κινδύνους που υπάρχουν σε αυτές τις κινήσεις. Επίσης θέλω να τονίσω, ότι η υπόθεση των 38 έχει πάει σε κύρια εκδίκαση στο Στρασβούργο. Η εμπλοκή ή όχι συγκεκριμένων Ελλήνων εξετάζεται. Ποιοι εμπλέκονται σε ελληνικό έδαφος στην κατασκευή ψευδών ειδήσεων που μπορεί να βλάψουν τη χώρα. Η άλλη είναι με τις 2 ΜΚΟ που εμπλέκονται. Γνωρίζανε πως ήταν σκευωρία στο ΣΥΡΙΖΑ; Παρασύρθηκαν; Γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εμπλέκεται».

Ερωτηθείς για το ποιος θα είχε όφελος από μια τέτοια προβοκάτσια κατά της Ελλάδας, απάντησε: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και ΜΚΟ σε όλη την Ευρώπη που πιστεύουν στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων, όπως το 2015. Το κάνουν είτε για οικονομικούς λόγους, είτε για ιδεολογικούς, είτε για ένα μείγμα και των δυο. Η Ελλάδα έχει στερήσει πολλά χρήματα σε συγκεκριμένα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Δεν θα έλεγα πως κανείς θα ήθελε θερμό επεισόδιο, υπάρχουν πολλοί ωστόσο, που θα ήθελαν η κυβέρνηση να σταματά να φυλάει τα σύνορα. Δεν το κρύβουνε. Υπάρχουν στην Ευρωβουλή, στελέχη που είναι πολύ ευαίσθητοι στην πολιτική ανοιχτών συνόρων. Αν υπήρχαν τέτοια περιστατικά που θα είχε οδηγήσει σε απώλεια ανθρώπινης ζωής, τότε θα υπήρχε πίεση προς την πολιτική της χώρας μας και στη φύλαξη των συνόρων».

«Η εκπρόσωπος των 38 ή έφυγε παράνομα ή είχε άλλα έγγραφα»

Για την Μπαϊντάα, τη γυναίκα που ουσιαστικά ήταν η εκπρόσωπος των «38»: «Δεν θεωρούμε πως είναι το ίδιο πρόσωπο. Δεν έχουμε αποδείξεις, αλλά έχουμε κάνει αναλύσεις και δεν είναι το ίδιο πρόσωπο. Η Μπαϊντάα βρίσκεται εκτός Ελλάδος, εντός Ευρώπης. Θεωρώ πως είναι ζήτημα των Αρχών να την καλέσουν. Την έχω γνωρίσει προσωπικά, είναι μια καλλιεργημένη και μορφωμένη γυναίκα. Ό,τι είχε να πει η ίδια, τα είπε στα Μέσα που επικοινωνούσε. Από εκεί και πέρα, όπως έχω πει, ελάχιστοι αναφέρθηκαν στο περιστατικό και κανείς δεν ξέρει που και πώς θάφτηκε το παιδί! Για αυτό μπορέσαμε μέσα σε 15 μέρες, να έχουμε μια ξεκάθαρη άποψη και εικόνα. Η Ελλάδα, ουδέποτε παρείχε στην συγκεκριμένη ταξιδιωτικά έγγραφα. Ή είχε άλλα έγγραφα ή έφυγε παράνομα. Εμείς δεν χορηγήσαμε κάποιο έγγραφο. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, τα έγγραφα που λαμβάνουν οι αιτούντες άσυλο, δεν επιτρέπουν σε κάποιον να φύγει από τη χώρα. Η συγκεκριμένη μεταφέρθηκε σε άλλη δομή, στην οποία δεν είναι υποχρεωτικό να είναι περίκλειστη. Αυτό είναι κάτι που διενεργούν οι Αρχές. Ό,τι πρέπει να γίνει, θα γίνει».

Για τον Σύρο που αναφέρθηκε στην «Καθημερινή» και αποκάλυψε τον σκηνοθετημένο θάνατο της «Μαρίας»: «Όλοι έχουν καταθέσει. Όταν ένας άνθρωπος θέλει να είναι πρόσφυγας, καλό θα ήταν να ξεκινήσει τη ζωή του χωρίς σκευωρίες. Ο ίδιος προτίμησε να πει την αλήθεια. Ελάχιστοι αναφέρθηκαν στις καταθέσεις το περιστατικό. Με τη σιωπή τους, διέψευσαν αρκετοί από τους 38 όσα αναφέρθηκαν».

Για τις ΜΚΟ και τον ρόλο τους στην υπόθεση, είπε: «Δεν εμπλέκω τον ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση. Σχολιάζω πως ενώ γνωρίζει από τις 30 Αυγούστου, δεν ζητάει συγγνώμη και αναπαράγει την ίδια ιστορία. Περιμένω από την ΜΚΟ που είχε λάβει μέρος μια ανακοίνωση, μια συγγνώμη. Αυτή η υπόθεση είναι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Παράλληλα, αν κρίνουν οι διωκτικές Αρχές πως η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει και άλλα στοιχεία, θα τα δώσουμε. Συμμετέχουμε με το να αποστέλλουμε στοιχεία, δεν συμμετέχουμε ως μέρος της ανακριτικής διαδικασίας. Τα στοιχεία που έχουμε, τα κοινοποιούμε».

Ο κύριος Μηταράκης, έκλεισε αναφέροντας ότι «Το πολιτικό μήνυμα είναι πως η Ελλάδα θα συνεχίσει απέναντι σε κάθε πρόκληση και fake news να φυλάει τα σύνορά της, δεν αλλάζει πολιτική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ