ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Sunday Times: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αναμένεται να επιστρέψουν φέτος σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο

Sunday Times: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αναμένεται να επιστρέψουν φέτος σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος είπε ότι οι «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την ιδιοκτησία των αρχαιοτήτων είναι αμετακίνητες AP Photo

«Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι βρίσκεται στα πρόθυρα μιας συμφωνίας "win-win" με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία αναμένεται να αρχίσουν να επιστρέφουν στην Αθήνα πριν από το τέλος του έτους», αναφέρεται σε ρεπορτάζ των Sunday Times του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τοίδιο δημοσίευμα, «Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος είπε ότι οι «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την ιδιοκτησία των αρχαιοτήτων είναι αμετακίνητες και πρότεινε ένα νέο «παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου» στο Μουσείο της Ακρόπολης ως μία από τις πολλές πιθανές λύσεις».

«Πρόσθεσε ότι το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση είχαν αποκλείσει οποιοδήποτε "δάνειο ή ανταλλαγή, επειδή οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει αναφορά στο επίμαχο ζήτημα της ιδιοκτησίας, που αποτελεί κόκκινη γραμμή και για τις δύο πλευρές"».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ωστόσο, ότι «Πριν από τον επόμενο γύρο συνομιλιών με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, νυν πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η πηγή αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα εμπόδια».

«Αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους με το πρώτο μέρος των γλυπτών να μεταφερθεί στην Αθήνα την ίδια περίοδο», είπε ο αξιωματούχος που επικαλείται το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με βρετανικές πηγές «η ιδέα του "παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου" δεν έχει συζητηθεί επίσημα και ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα».

Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι «Η επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών, τους οποίους απέσπασε από την οθωμανοκρατούμενη Ελλάδα ο λόρδος Έλγιν στις αρχές του 1800 και μετέπειτα πούλησε στη βρετανική κυβέρνηση που τα παραχώρησε στο μουσείο, παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα στην Ελλάδα, η οποία διεξάγει εκλογές την άνοιξη».

«Την περασμένη εβδομάδα, η εκπρόσωπος του πολιτισμού της ελληνικής αντιπολίτευσης απέκλεισε οποιαδήποτε συμφωνία που δεν καθιστούσε σαφές ότι τα γλυπτά ανήκαν στην Ελλάδα. Η Σία Αναγνωστοπούλου είπε στους New York Times ότι ήταν «θέμα αξιοπρέπειας για όλους τους Έλληνες, όπως θα ήταν για τους Βρετανούς αν τους ζητούσαν να “δανειστούν” προσωρινά κλεμμένα κομμάτια του Στόουνχεντζ», προστίθεται, ενώ γίνεται αναφορά στην βρετανική κυβέρνηση που «έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου για να επιτρέψει στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου να αποφασίσουν εάν μπορούν να δώσουν αντικείμενα στη συλλογή του». Αναφέρεται ως παράδειγμα η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού Μισέλ Ντόνλαν που είπε ότι ο επαναπατρισμός των Γλυπτών «Θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για ολόκληρο του περιεχόμενο των μουσείων μας».

«Η κοινή γνώμη στη Βρετανία, ωστόσο, φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με αυτή στην Ελλάδα. Δημοσκόπηση του YouGov πέρυσι διαπίστωσε ότι σχεδόν το 60% των Βρετανών πίστευε ότι τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Η ελληνική κυβερνητική πηγή είπε χθες ότι Μητσοτάκης και Όσμπορν συμφώνησαν να "κατευνάσουν τη ρητορική"», αναφέρεται ακόμα.

«Εργαζόμαστε για ευρεία και μακρά πολιτιστική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ανταλλαγή και εναλλαγή ιστορικών αντικειμένων μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου», είπε ο αξιωματούχος. «Αυτό εννοούμε με τη φράση “λύση win-win”», είπε η ίδια πηγή σύμφωνα με το δημοσίευμα, προσθέτοντας: «Επιστρέφουν στην πατρίδα τους»

«Η δημιουργία ενός «παραρτήματος» του Βρετανικού Μουσείου εντός της Ακρόπολης θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος παράκαμψης των ερωτημάτων περί ιδιοκτησίας. Σε αντάλλαγμα, οι θησαυροί που κατείχε η Ελλάδα θα έρχονταν στη Βρετανία για να εκτεθούν, συμπεριλαμβανομένων άγνωστων ώς τώρα κυκλαδικών και βυζαντινών τεχνουργημάτων», αναφέρεται.

«Ωστόσο, παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με το πόσα τμήματα της μαρμάρινης ζωφόρου ή άλλων αγαλμάτων που πήρε ο Έλγιν και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο θα ήταν διατεθειμένη η βρετανική πλευρά να επιστρέψει, καθότι παραμένουν ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στο Λονδίνο».

«Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε: "Λειτουργούμε εντός του νόμου και δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη συλλογή του μουσείου, καθώς αφηγείται την κοινή μας ιστορία της ανθρωπότητας. Ωστόσο, εξετάζουμε μακροπρόθεσμες συνεργασίες, οι οποίες θα επιτρέψουν να μοιραστούμε ορισμένα από τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με το κοινό"», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ