ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πάγος» από το Αμερικανικό Πεντάγωνο σε Τουρκία για τα F-35: Την Άνοιξη νέες συνομιλίες

«Πάγος» από το Αμερικανικό Πεντάγωνο σε Τουρκία για τα F-35: Την Άνοιξη νέες συνομιλίες
To ζήτημα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο «παγώνει» έως την Άνοιξη Fiona Hanson / AP Images for Pratt & Whitney

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε και ο δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, για τα F-35.

To ζήτημα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο «παγώνει» έως την Άνοιξη οπότε θα επαναληφθούν οι συνομιλίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου «Αντιπροσωπείες του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησαν τον δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων για τα F-35 στις 18 Ιανουαρίου 2023 στην Ουάσιγκτον, καθώς ο πρώτος γύρος είχε διεξαχθεί στην Άγκυρα».

«Οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις μέσω της επόμενης συνάντησης που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα την άνοιξη του 2023».

Η Άγκυρα, διεξάγει ένα μαραθώνιο για τα μαχητικά F-16, αφού η πώλησή τους έχει «μπλοκαριστεί» λόγω των κυρώσεων για την απόκτηση από την Άγκυρα του ρωσικού συστήματος S-400.

Την περασμένη Τετάρτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνησε πως οι υπάρχουσες κυρώσεις του νόμου CAATSA δεν απαγορεύουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αρκεί να μην είναι συμβαλλόμενο μέρος η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) την οποία αφορούν οι κυρώσεις.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πώληση F-16 στην Τουρκία: Οι υπάρχουσες κυρώσεις δεν την απαγορεύουν

Όπως έγινε γνωστό προ ημερών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση 40 νέων F-16 στην Τουρκία και άλλων 79 κιτ αναβάθμισης, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν σύμφωνα με πηγές της WSJ φέρεται να έχει ζητήσει να πουληθούν F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από το Κογκρέσο για να προχωρήσει το πρόγραμμα των F-35 για την Ελλάδα, το οποίο έρχεται σε συνάρτηση με αυτό των F-16 για την Τουρκία.

Στο κείμενο της WSJ, γίνεται αναφορά στον Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εγκρίνει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Σύμφωνα με το άρθρο, το θέμα των F-16 θα αποτελέσει αναμέτρηση της κυβέρνησης Μπάιντεν με ισχυρά μέλη του Κογκρέσου που έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα αντιταχθούν στην πώληση όπλων στην Τουρκία.

Πάντως, η συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου την περασμένη Πέμπτη στην Ουάσινγκτον δεν έφερε κάποιο απτό αποτέλεσμα για την Τουρκία, παρά μόνο ευχολόγια για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας, «συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας», όπως αναφερόταν στην κοινή δήλωση.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα «φέρουμε και πάλι στην ημερήσια διάταξη το αίτημά μας για τα F16. Όπως έχουμε ξαναπεί, αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Περιμένουμε έγκριση από το Κογκρέσο σύμφωνα με τα στρατηγικά μας συμφέροντα».

Κοινή δήλωση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου: Οι αναφορές στην Ανατολική Μεσόγειο και τα F-16

Το ξεμπλοκάρισμα των μαχητικών σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, θα μπορούσε να μεταπείσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε να δώσει το πράσινο «φως» για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ένα ακόμα από τα «παζάρια» στα οποία επιδίδεται συχνά πυκνά η Άγκυρα. Ωστόσο, μια ενδεχόμενη άρνηση από το Κογκρέσο θα έκλεινε για τουλάχιστον 3-4 χρόνια το κεφάλαιο «νέα μαχητικά» προκαλώντας μεγάλα επιχειρησιακά προβλήματα στην Αεροπορία των γειτόνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ