ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε περιδίνηση η Άγκυρα: Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας για τους ελληνικούς εξοπλισμούς

Σε περιδίνηση η Άγκυρα: Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας για τους ελληνικούς εξοπλισμούς
Συναγερμός έχει σημάνει στην Άγκυρα μετά το «στραπάτσο» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον ΓΕΑ/ΕΑΒ

Συναγερμός έχει σημάνει στην Άγκυρα μετά το «στραπάτσο» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον και το διπλό «όχι» των Ηνωμένων Πολιτειών για επανεξέταση της τουρκικής συμμετοχής στα F-35 και την προμήθεια νέων και αναβαθμισμένων F-16.

Το ενδεχόμενο να ξεμείνει η τουρκική αεροπορία με παλαιότερης τεχνολογίας F-16 έχοντας απέναντι της πανίσχυρα ελληνικά μαχητικά 4,5 και 5ης γενιάς, οδηγεί σε «περιδίνηση» την τουρκική ηγεσία, η οποία φέρνει για πρώτη φορά το ζήτημα των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων «Anadolu», στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που θα συνεδριάσει σήμερα υπό τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτός από τις «προκλήσεις» της Ελλάδας στο Αιγαίο, τις εξελίξεις στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, θα τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης του ελληνικού οπλοστασίου.

AGYRA.jpg
Το ενδεχόμενο να ξεμείνει η τουρκική αεροπορία με παλαιότερης τεχνολογίας F-16 έχοντας απέναντι της πανίσχυρα ελληνικά μαχητικά 4,5 και 5ης γενιάς, οδηγεί σε «περιδίνηση» την τουρκική ηγεσία



Η Άγκυρα δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι το τεχνολογικό και επιχειρησιακό «χάσμα» ανάμεσα στις δύο χώρες βαθαίνει συνεχώς ενώ η ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις ΆγκυραςΟυάσιγκτον, μετά την εκβιαστική στάση της Τουρκίας στο θέμα της ένταξης των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, καθιστά ουτοπική οποιαδήποτε σκέψη για αγορά αμερικανικών εξοπλισμών από την Άγκυρα.

Νίκη στα σημεία

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει αυτή τη στιγμή σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της τουρκικής και με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, το πλεονέκτημα αυτό όχι μόνο θα διατηρηθεί τις επόμενες δεκαετίες, αλλά θα προσφέρει στην Ελλάδα απόλυτη αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μέχρι το τέλος του χρόνου, το ελληνικό οπλοστάσιο θα διαθέτει μία πλήρη Μοίρα F-16 Viper και λίγους μήνες αργότερα θα ολοκληρώνει την πρώτη Μοίρα Rafale. Με άλλα λόγια, περισσότερα από 45 μαχητικά αεροσκάφη με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), υπερσύγχρονους αισθητήρες και όπλα που αποτελούν «εφιάλτη» για κάθε εχθρικό αεροσκάφος.

AGYRA2.jpg
Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει αυτή τη στιγμή σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της τουρκικής



Όμως, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας, η αεροπορική υπεροχή θα μετατραπεί σε αεροπορική κυριαρχία. Κάθε χρόνο 12 έως 15 F-16 Viper θα προστίθενται στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Παράλληλα θα ξεκινήσει η αναβάθμιση των F-16 Block 50 στην έκδοση «Μ» με τα απάρτια και τα ηλεκτρονικά συστήματα που αφαιρούνται από τα Viper. Καθώς όμως θα εκσυγχρονίζεται ο στόλος των F-16, τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας θα αποκτούν νέα ατρακτίδια στοχοποίησης τύπου Sniper αλλά και όπλα, όπως οι πύραυλοι αντί-ραντάρ AGM-88E AARGM και οι επιφανείας AGM-84L Harpoon.

5η γενιά μαχητικών

Απέναντι, λοιπόν, στα παρωχημένης τεχνολογίας τουρκικά F-16, η Ελλάδα θα παρατάξει 83 F-16 Viper, 38 F-16 Block 50M, 24 Rafale και 24 Mirage 2000-5. Από το 2028 όμως, η χώρα θα αλλάξει σελίδα και θα περάσει στην 5η γενιά μαχητικών αεροσκαφών με την παραλαβή των πρώτων F-35.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε το CNN Greece, τα ελληνικά F-35 θα είναι τα πιο σύγχρονα του συγκεκριμένου τύπου καθώς θα ανήκουν στην έκδοση TR-3 Block 4.

Οι ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες, με τα «αόρατα» F-35 σε ρόλο ιπτάμενου «στρατηγείου» να συντονίζουν και να κατευθύνουν τόσο τις εναέριες όσο και τις θαλάσσιες και χερσαίες Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστής ισχύος.

AGYRA5.jpg
Οι ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ