ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας- Την αποδέχθηκε η κυβέρνηση

Πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας- Την αποδέχθηκε η κυβέρνηση
Πρόταση δυσπιστιάς κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας με επίκεντρο τα φαινόμενα διαφάνειας και δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων με στόχο να θέσει προ των ευθυνών της την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, τον οποίο αποκάλεσε «εγκέφαλο εγκληματικού δικτύου».

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση του είναι ένοχοι, καθώς έχουν πέραν από βαρύτατες πολιτικές και προσωπικές ευθύνες και νομικές. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για συμμορία και έθεσε προ των ευθυνών της τη Βουλή που θα κληθεί με την ψήφο της να αποφασίσει εάν θα είναι με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί με δημοκρατική ευθύνη απέναντι στην εκτροπή, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που προσφέρει το Σύνταγμα», είπε καταθέτονμτας την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Αποδεκτή έγινε η πρόταση δυσπιστίας από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η σχετική διαδικασία, καθώς ο πρωθυπουργός αναχωρεί για προγραμματισμένο ταξίδι στην Ιαπωνία. Ο κ. Γεραπετρίτης μάλιστα, ξεκίνησε την παρέμβαση του με αναφορές στον Λυσία και συνέχισε σημειώνοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας δίνει μια μεγάλη ευκαιρία στην κυβέρνηση για αντιπαράθεση σε επίπεδο δημόσιων πολιτικών.

«Η αντιπαράθεση θα είναι πολύ προφανής, είναι νωπές και οι δύο διακυβερνήσεις» , είπε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενος με αρκετή δόση ειρωνείας προς τον Αλέξη Τσίπρα πρόσθεσε: «Σας είχαμε χάσει, υπήρχε μερική αφωνία και δεν ήταν από ίωση».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας στη σκληρή κριτική του κ. Τσίπρα ανέφερε πως έχει βγάλει ήδη πόρισμα όταν χρησιμοποιεί φράσεις όπως «είστε αμετάκλητα ένοχοι». «Ούτε ο Άρειος Πάγος να ήσασταν κ. Τσίπρα... Ένοχος ένοχο ου ποιεί», είπε και αναφέρθηκε στα δύο Ειδικά Δικαστήρια για τους κ.κ. Παππά και Παπαγγελόπουλο.

«Αποκαλύπτεται ότι ο κ. Τσίπρας «είχε κρίση και γνώση, τους φόρεσε κουκούλες και τους ονόμασε Μάξιμους», είπε για την υπόθεση σύλληψης του προστατευόμενου μάρτυρα Σαράφη στην υπόθεση Novartis.

Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα. Πρώτοι θα λάβουν το λόγο δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Τζανακόπουλος και Ραγκούσης για να αναπτύξουν το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας κι εν συνεχεία ο Δημήτρης Μαρκόπουλος από τη ΝΔ και βουλευτές απ όλα τα κόμματα. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως ακολούθως:

«Προς τον κ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

ΘΕΜΑ: «Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

(Άρθρα 84, παρ.2 Συντ. και 142 ΚτΒ)»

Το πολίτευμα και η χώρα διέρχονται την πιο σκοτεινή περίοδο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Είναι πια αποδεδειγμένο ότι πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν, με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ. Και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα ίδια πρόσωπα παρακολουθούνταν και με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού predator. Το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ιστορικά πρωτοφανές. Όπως και το βαρύτατο πλήγμα που επιφέρει στους θεσμούς της χώρας και τη δημοκρατική ομαλότητα. Η ευθύνη του πρωθυπουργού ατομικά και της κυβέρνησης συλλογικά είναι τεράστια, αυταπόδεικτη, αντικειμενική και αμεταβίβαστη.

Στο σκάνδαλο των υποκλοπών ήρθε να προστεθεί, μετά τη σταδιακή αποκάλυψή του, το σκάνδαλο της λυσσαλέας προσπάθειάς συγκάλυψής του, η άρνηση κάθε λογοδοσίας, η πάση θυσία προστασία των υπεύθυνων και των αυτουργών της θεσμικής εκτροπής και η προσπάθεια εκφοβισμού των κρατικών λειτουργών, που τιμώντας τη συνταγματική αποστολή τους, διεξάγουν έρευνες για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Όμως, ο κ. Μητσοτάκης, που τόσο καιρό αρνιόταν κάθε ευθύνη, έρχεται πλέον αντιμέτωπος με τα τεκμήρια των ίδιων των πράξεών του. Αποδεικνύεται ότι υπερέβη κατ' εξακολούθηση τα όρια που θέτουν η συνταγματική τάξη, το κράτος δικαίου και η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Αποδεικνύεται ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του συγκρότησαν ένα μηχανισμό μαζικών παρακολουθήσεων και ότι, όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων, εκείνος και η κυβέρνησή του επέβαλαν νομοθετικά τη σιωπή και το σκοτάδι και επιχείρησαν να ακρωτηριάσουν την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή (άρθρο 87 του ν. 4790/2021, ν. 5002/2022).

Η πρώτη θεσμική ενέργεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά την αρμοδιότητα της ΕΥΠ. Αποδεικνύεται ότι το έκανε προκειμένου να εκτελέσει ένα σχέδιο αυθαίρετης αξιοποίησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με απώτερο σκοπό την κατίσχυση έναντι πάντων, πέρα από κανόνες και αρχές, και την εγκαθίδρυση ενός προσωπικού πολιτικού καθεστώτος. Αναλαμβάνοντας υπό τον άμεσο διοικητικό έλεγχό του την ΕΥΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε και τον ρόλο του επικεφαλής ενός νοσηρού ιστού παρακολουθήσεων στον οποίο στοχευμένα και εν γνώσει του ενεπλάκησαν ως θύματα όχι μόνο αντίπαλοι, αλλά και στελέχη της ίδιας της Κυβέρνησης και των υπηρεσιών των οποίων προΐσταται. Ο κ. Μητσοτάκης δεν νοείται να παραμένει πρωθυπουργός.

Τεράστιες ευθύνες έχει όμως και η κυβέρνηση συλλογικά. Συμπράττει στην προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου, που παρακωλύει την έρευνα και κάθε εξεταστική διαδικασία, επιχειρεί την απαξίωση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, αλλά και της ΑΔΑΕ. Δεν νοείται να παραμένει στη θέση της μια κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας είναι εν δυνάμει παρακολουθούμενα και εν δυνάμει εκβιαζόμενα. Πόσω μάλλον όταν, μ' αυτόν το φόβο να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους, οι υπουργοί καλούνται να υλοποιήσουν ανάλγητες κυβερνητικές πολιτικές -κατεδάφιση του ΕΣΥ, ανοχή αισχροκέρδειας, αδιαφορία για τη φτωχοποίηση και την υπερχρέωση των πολιτών και την αντιμετώπιση της πανδημίας, υποχώρηση της θέσης της χώρας στο διεθνές περιβάλλον κ.ά.- που ικανοποιούν τα συμφέροντα λίγων και ισχυρών.

Ο αγώνας του κ. Μητσοτάκη να αποκρύψει από τη λαϊκή κρίση την ηθική χρεοκοπία του έχει ξεπεράσει κάθε όριο, οδηγώντας στο διασυρμό κάθε άλλου θεσμού (Βουλή, Δικαιοσύνη, Ανεξάρτητες Αρχές). Ο καθεστωτισμός του μεταδίδεται ως αντιδημοκρατική, θεσμική πανδημία, απομακρύνοντας τη χώρα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων εργαλειοποίησαν την εθνική ασφάλεια χάριν αλλότριων συμφερόντων είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας. Η πρωτοφανής νοοτροπία αυθαίρετης και ιδιοτελούς άσκησης της εξουσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτής της Κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, προσβάλλοντας τόσο βαριά τη Δημοκρατία που δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ούτε για μια στιγμή ακόμα.

Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ