ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υδρογονάνθρακες Κρήτης: Ανοίγει η όρεξη της Τουρκίας - Ετοιμότητα για επεισόδιο

Υδρογονάνθρακες Κρήτης: Ανοίγει η όρεξη της Τουρκίας - Ετοιμότητα για επεισόδιο
Τα Επιτελεία προγραμματίζουν τακτικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις σε εθνικό αλλά και διακρατικό επίπεδο, ώστε να διασφαλίζεται η διαρκής στρατιωτική παρουσία ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οι εκτιμήσεις της ExxonMobil για την ύπαρξη σημαντικού κοιτάσματος υδρογονανθράκων στα νοτιοδυτικά της Κρήτης προκάλεσαν αισιοδοξία αλλά και κινητοποίηση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό κολοσσό, από τα σεισμικά δεδομένα που έχει συλλέξει μέχρι στιγμής το ερευνητικό πλοίο Sanco Swift, προκύπτουν ενδείξεις για μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου στην περιοχή, η οποία θα μπορούσε να καλύψει μέρος των αναγκών της Ευρώπης για την επόμενη δεκαετία. Πρόκειται μάλιστα να ζητηθεί η επίσπευση της ερευνητικής γεώτρησης ώστε να ξεκινήσει εντός του 2024, δύο χρόνια νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Σε επιφυλακή

Η περιοχή των ερευνών βρίσκεται νυχθημερόν υπό το άγρυπνο βλέμμα του Πολεμικού Ναυτικού και εν γένει των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς ήδη, τόσο η Τουρκία – όσο και η ελεγχόμενη από την Άγκυρα – κυβέρνηση της Τρίπολης έχουν επιχειρήσει να αμφισβητήσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες νοτίων και δυτικά της Κρήτης. Πριν από λίγες εβδομάδες μάλιστα, με κοινή επιστολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η Άγκυρα και η Τρίπολη έκαναν λόγο για «παράνομες» ελληνικές έρευνες και κάλεσαν την Αθήνα «να βάλει τέλος στην επιθετική ρητορική και τις προκλητικές πράξεις και να σεβαστεί τις κυρίαρχες αποφάσεις των δύο χωρών».

Σε διπλωματικό επίπεδο, η απάντηση της Αθήνας ήρθε με την επίδοση διαβήματος διαμαρτυρίας αναφορικά με τις ανυπόστατες τουρκολιβυκές αιτιάσεις περί παράνομων ερευνών ενώ θα ακολουθήσει και επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνυπογράφει και η Αίγυπτος. Ταυτόχρονα όμως, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έδωσε σαφείς οδηγίες στα Επιτελεία για επιφυλακή απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο. Ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος HERON επιχειρεί σχεδόν καθημερινά στην περιοχή, επιτηρώντας τις έρευνες αλλά και τις κινήσεις όλων των παρακείμενων πλοίων.

Την ίδια ώρα, Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε ετοιμότητα στην Κρήτη αλλά και στα γύρω νησιά ενώ στην ευρύτερη περιοχή, τα Επιτελεία προγραμματίζουν τακτικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις σε εθνικό αλλά και διακρατικό επίπεδο ώστε να διασφαλίζεται η διαρκής στρατιωτική παρουσία. Άλλωστε, όπως έχει ξεκαθαρίσει η ηγεσία, αν υπάρξει πρόκληση, η απάντηση θα είναι άμεση και δυναμική.

Απρόβλεπτη Τουρκία

Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές ωστόσο, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιχειρήσει να ανοίξει μία νέα εστία έντασης στην περιοχή ώστε να εξυπηρετήσει δύο βασικούς στόχους.

Ο πρώτος είναι οι εκλογές. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν και δεν έχει αποκαλύψει ακόμη όλα του τα χαρτιά, δείχνει να υστερεί στις δημοσκοπήσεις. Αν η εικόνα αυτή δεν ανατραπεί μέχρι τη 14η Μαΐου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πρόκληση ενός επεισοδίου με την Ελλάδα που θα είναι «ελεγχόμενο» και θα οδηγήσει σε αναβολή των εκλογών. Η παρενόχληση ενός ερευνητικού πλοίου από τουρκική Φρεγάτα ή αποστολή ενός σεισμογραφικού εκεί όπου πραγματοποιούνται οι ελληνικές έρευνες θα ήταν μια «ήπια» κλιμάκωση καθώς θα θυμίζει την επανάληψη της κρίσης του 2020. Αντιθέτως, με μια απόπειρα κατάληψης νησιού ή ναυτικού αποκλεισμού, ο Ερντογάν θα ρίσκαρε μια ταπεινωτική ήττα τόσο στο πεδίο όσο και στις επερχόμενες εκλογές.

Ο δεύτερος, έχει να κάνει με το τουρκολυβικό «μνημονίου». Μέχρι σήμερα, ο Ερντογάν δεν έχει επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τις παράνομες προβλέψεις του συμφώνου που υπέγραψε το 2019 με τον Φαγέζ αλ Σάρατζ. Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων όμως, με τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου της Τρίπολης, τη διαφοροποίηση κορυφαίων Λίβυων αξιωματούχων από τη «γραμμή» Ντμπεϊμπά αλλά και τις έντονες παρασκηνιακές πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διενέργεια εκλογών, έχουν σημάνει συναγερμό στην Άγκυρα. Μια νέα εστία έντασης στην περιοχή, θα κρατούσε «ζωντανές» της αξιώσεις της Τουρκίας και θα επέτρεπε στον Ερντογάν να αυξήσει την επιρροή του στην αφρικανική χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ