ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση μομφής: Η σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα και η πορεία προς τις κάλπες

Πρόταση μομφής: Η σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα και η πορεία προς τις κάλπες
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Μέσα σε κλίμα πόλωσης που προδιαγράφει την πορεία προς τις διπλές, όπως όλα δείχνουν, κάλπες της άνοιξης, η πλειοψηφία της Βουλής απέρριψε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Στην ονομαστική ψηφοφορία οι 156 βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την πρόταση, ενώ οι 143 βουλευτές της αντιπολίτευσης την υπερψήφισαν. Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Πάτσης. Στο προεδρείο της Βουλής έφθασαν 40 επιστολικές ψήφοι από βουλευτές όλων των κομμάτων, οι οποίες προσμετρήθηκαν στο τελικό αποτέλεσμα.

Η σύγκρουση των δύο μονομάχων Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα ήταν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με τον πρωθυπουργό να περνάει στην αντεπίθεση μετά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας μια εφ’ όλης της ύλης σύγκριση με τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε κλείνοντας την τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη εκτιμώντας πως οι πολίτες θα συγκρίνουν και θα κρίνουν πως η σημερινή κυβέρνηση -εν αντιθέσει με τον ερασιτεχνισμό εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ- βγαίνει μπροστά και αντιμετωπίζει κρίσεις.

«Εμείς είμαστε δύναμη ελπίδας κι εσείς φορέας καθηλωμένος στη μιζέρια», ανέφερε και σημείωσε πως οι πολίτες στις κάλπες θα δώσουν όπως και σήμερα στη Βουλή, ισχυρή δεύτερη εντολή για αυτοδύναμη Ελλάδα με αυτοδύναμη ΝΔ.

Σε ότι αφορά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων για την οποία υποβλήθηκε η πρόταση δυσπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε για την ΕΥΠ και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ότι έκανε φέιγ βολάν τον απόρρητο φάκελο της ΑΔΑΕ, αναφέροντας ονόματα τα οποία δεν υπήρχαν στην επιστολή.

«Η επιστολή του κ. Ράμμου είχε ονόματα; Αν δεν υπήρχαν, τότε παραπλανάτε το Κοινοβούλιο», σχολίασε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τον καλεί να μην παίζει τις κουμπάρες. Παρέπεμψε στην εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης και σχολίασε αναφερόμενος στον Χρήστο Ράμμο πως η ΑΔΑΕ είναι όργανο της διοίκησης, όχι της Δικαιοσύνης και ότι ίδιος είναι τέως δικαστής.

Θύμισε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019 με τη μετατροπή του αδικήματος των υποκλοπών από κακούργημα σε πλημμέλημα και επιτέθηκε με δριμύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση των μεταναστών στον Έβρο, καταλογίζοντας προσπάθεια διασυρμού της χώρας. «Δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτή την εμμονή σας να αγκαλιάζετε τέτοιο fake news παίζετε το παιχνίδι της Τουρκίας; Είστε αφελής ή επικίνδυνος;», διερωτήθηκε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις καταθέσεις Καλογρίτσα στο Ειδικό Δικαστήριο, για τις οποίες , όπως είπε, ο Αλέξης τσίπρας σιωπά. «Δεν είπατε κουβέντα για τις μαύρες σακούλες με τα λεφτά Καλογρίτσα», είπε και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι καλύπτει το Ν. Παππα «που δικάζεται για το σκάνδαλο του στημένου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες».

Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ θίασο που ανεβάζει μόνον ένα έργο και ποτίζει την κοινωνία με διχασμό και σχολιάζοντας την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας με τον «ένοχος ή βλαξ» για να πει ότι ο κ. πρωθυπουργός «επέλεξε αυτοβούλως τη δεύτερη εκδοχή», είπε: «Τη φράση αυτή την είπε ο Κίτσος Τεγόπουλος αναφερόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου, κάνοντας αναφορά στους Παπανδρέου, Κουτσόγιωργα και Μαντζουράνη που σήμερα είναι δικηγόρος του Νίκου Παππά, από pamper πήγαμε σακούλες».

Φθηνό αντιπερισπασμό «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις αναφορές του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μια «σακούλα» είχε και την παρέδωσε στο ελληνικό κράτος και στην ελληνική κοινωνία. Και δεν ήταν καθόλου «μαύρη». Ήταν «σακούλα» με 37δις, που αν δεν υπήρχε σήμερα η πατρίδα μας δεν θα μπορούσε ούτε στο ελάχιστο να αντέξει τα χτυπήματα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας κλιμακώνοντας περαιτέρω την επιθετική του ρητορική μίλησε για εγκληματική οργάνωση και τόνισε πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν είναι κάποιο λάθος που αν το γνωρίζατε δε θα το επιτρέπατε να συμβεί. «Πρόκειται για σχέδιο καλά οργανωμένο. Δε πρόκειται για ρυπαρό δίκτυο. Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Δε πρόκειται για μια αστοχία. Πρόκειται για μοντέλο διακυβέρνησης», είπε. Χαρακτήρισε πληγή για τη χώρα και τη δημοκρατία τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «Μετά την ύβρη που διαπράξατε θα έρθει η Νεέμεσις με τη λαϊκή ψήφο. Θα έρθει και η κάθαρση. Είναι υποχρέωση των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου. Η ψήφος των βουλευτών σας σήμερα κύριε Μητσοτάκη θα σας δώσει μια πύρειο κοινοβουλευτική νίκη. Που δε θα αποτρέψει την εκλογική σας ήττα σε λίγο καιρό από σήμερα».

Για ένα οργανωμένο σχέδιο, από το οποίο οι αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν αποτελούν ούτε το 1% όσων πραγματικά συμβαίνουν, μίλησε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης και καταλόγισε προσπάθεια συγκάλυψης εκ μέρους της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στη στάση του κόμματος είπε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ακολούθησε όλα τα νόμιμα και θεσμικά βήματα ώστε να μπορέσουν αν δοθούν απαντήσεις, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς -όπως είπε- ως κυβέρνηση, βαρύνεται με εξόχως αντιθεσμικές στάσεις, επιλογές και παρεμβάσεις που συμπυκνώνονται στον διατυπωμένο στόχο για την ανάγκη «ελέγχου των αρμών της», αναφέροντας μάλιστα και χαρακτηριστικά παραδείγματα και περιστατικά όπως τις τηλεοπτικές άδειες.

Μομφή για το σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής απέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Ακούσαμε πολλά, επί της ουσίας τίποτα.Ν ομίζετε ότι ξεμπερδέψατε με μια συγγνώμη και μια εξεταστική παρωδία; Κανείς δεν θα αποφύγει απόδοση ευθυνών», είπε. Στράφηκε και κατά του ΣΥΡΙΖΑ λεγοντας: «Γιατί δεν ασκήσατε μομφή για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας; Αλλά τι μομφή να καταθέσετε. Εσείς λέγατε ότι θα λογαριαστείτε μετά και εκλιπαρούσατε για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Γιατί δεν καταθέσατε μομφή για τον πόλεμο στην Ουκρανία; Εσείς βάλατε πλάτη για να μετατραπεί η χώρα σε μια απέραντη αμερικανονατοικη βαση. Μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψηφίσατε το ψήφισαμα για αύξηση εξοπλισμών προς αντιδραστικό καθεστώς Ζελενσκι».
αναφερόμενος στα διλήμματα που θέτουν οι αρχηγοί στο δρόμο προς τις κάλπες, είπε: «είναι μεταξύ του αντιλαϊκού know how του κ. Μητσοτάκη και του υποκριτικού «χαου το» του κ. Τσίπρα; Ελεος».

«Βαρύ έγκλημα κατά της Δημοκρατίας», χαρακτήρισε την υπόθση των παρακολουθήσεων η Σοφία σακοράφα που μίλησε εκ μέρους του Γιάνη Βαρουφάκη που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σε Κούβα και Μεξικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ