ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τούρκος αναλυτής: «Ίσως ο Ερντογάν προσπαθήσει να παρέμβει στις ελληνικές εκλογές μέσω Θράκης»

Τούρκος αναλυτής: «Ίσως ο Ερντογάν προσπαθήσει να παρέμβει στις ελληνικές εκλογές μέσω Θράκης»
«O Ερντογάν ίσως επιχειρήσει ελεγχόμενη ένταση με την Ελλάδα εν όψει των εθνικών εκλογών της Τουρκίας, φτάνοντας στο σημείο να παρέμβει μέχρι και στις ελληνικές εκλογές» ανέφερε Τούρκος αναλυτής AP Photo/Burhan Ozbilici

Την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις γίνονται όλο και πιο «ωμές», όσο οδεύουμε προς τις κάλπες και στις δύο χώρες, Τούρκος αναλυτής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, η Άγκυρα να προσπαθήσει να παρέμβει στις ελληνικές εκλογές!

Μάλιστα, ο Τούρκος αναλυτής Γιαβούζ Μπαϊντάρ, τόνισε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ίσως επιχειρήσει μια ελεγχόμενη ένταση με την Ελλάδα εν όψει των εθνικών εκλογών της Τουρκίας, φτάνοντας στο σημείο να παρέμβει μέχρι και στις εκλογές της χώρας μας μέσω της Δυτικής Θράκης.

Ο Μπαϊντάρ εξήγησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του μία τεχνητή ένταση εκτιμώντας μάλιστα πως «αυτοί οι φόβοι έχουν υπολογιστεί από τις μεγάλες δυνάμεις».

Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ίσως η Άγκυρα προσπαθήσει να παρέμβει στις ελληνικές εκλογές μέσω της Δυτικής Θράκης». Σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της επιθετικότητας από τουρκικής πλευράς, ο πολιτικός αναλυτής ανέφερε:

«Κλιμάκωση μπορεί να συμβεί αλλά με προσεκτικό τρόπο. Διότι υπάρχουν όρια για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μια κλιμάκωση, ειδικά μεταξύ των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είναι και οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ξεπερνώντας τα όρια με οποιοδήποτε είδος κλιμάκωσης από την τουρκική πλευρά οι συνέπειες για την Άγκυρα θα είναι απρόβλεπτες. Και ο Ερντογάν, έως τώρα, μας έχει δείξει ότι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις τουρκικές εκλογές και το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να προσπαθήσει να τις χειραγωγήσει: «Η πιο σημαντική και η πιο ευαίσθητη διάσταση των τουρκικών εκλογών είναι ότι θα διεξαχθούν υπό τον έλεγχο του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος συνεχώς κατηγορείται ότι συνδέεται με τον υπόκοσμο, με το οργανωμένο έγκλημα. Επίσης από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντά ο οποίος είναι το δεξί χέρι του Ερντογάν. Μπορεί να προσπαθήσουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών».

Τέλος, για το «βραχυκύκλωμα» που προκάλεσε σχετικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν, ο αναλυτής ανέφερε: «Μετά την ανακοίνωση των τουρκικών εκλογών στις 14 Μαΐου, πιστεύω ότι είναι σωστό να πούμε ότι η υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα αναβληθεί μέχρι τις εκλογές.

Αν ο Ερντογάν κερδίσει θα υπάρχουν άλλου είδους διαπραγματεύσεις, ενώ εάν νικήσει η αντιπολίτευση, τότε πολλά προβλήματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που ήταν σε πλήρες αδιέξοδο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιλυθούν».

Η Άγκυρα έκανε λόγο για «δίκαιο αγώνα της τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, η Άγκυρα, με tweet του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, επέμεινε στα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη, κάνοντας λόγο για «δίκαιο αγώνα των ομογενών αδελφών μας για την τουρκικότητα».

Όπως αναφέρει το σχετικό tweet, «συνεχίζεται ο αγώνας για την τουρκικότητα που δίνουν οι Δυτικοθρακιώτες ομογενείς μας για περισσότερα από 30 χρόνια».

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας υπογραμμίζει πως η Άγκυρα θα συνεχίσει αποφασιστικά τη στήριξη στον «δίκαιο αγώνα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και δεν θα αφήσει μόνους τους ομογενείς αδελφούς της».

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Ωστόσο, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφορικά με σημερινές τουρκικές αναρτήσεις για τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη, δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη από την Αθήνα. Συγκεκριμένα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας για εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων.

«Για άλλη μια φορά η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα προκειμένου να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες και σίγουρα όχι την προαγωγή των δικαιωμάτων και της ευημερίας της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Η Τουρκία, μια χώρα με άκρως αρνητικές επιδόσεις στον τομέα του σεβασμού του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως όλοι γνωρίζουν, αντί να αντλεί μαθήματα από την Ελλάδα, εξακολουθεί να μην λογοδοτεί ενώπιον της Διεθνούς Κοινότητας για το πώς οδήγησε την Ελληνική Μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο στα πρόθυρα της εξαφάνισης» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ