ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικές εξελίξεις: Δένδιας και Μπλίνκεν στο Ισραήλ - Προβληματισμός για Ιταλία

Διπλωματικές εξελίξεις: Δένδιας και Μπλίνκεν στο Ισραήλ - Προβληματισμός για Ιταλία
Έντονη διπλωματική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με τον Νίκο Δένδια να μεταβαίνει σήμερα στην Ιερουσαλήμ όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Ελι Κοέν ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Έντονη διπλωματική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με τον Νίκο Δένδια να μεταβαίνει σήμερα στην Ιερουσαλήμ όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Ελι Κοέν, αλλά και την παράλληλη παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Δυτική Όχθη.

Αν και οι δύο υπουργοί δεν προγραμματίζεται να συναντηθούν, η κοινή παρουσία Δένδια και Μπλίνκεν στο Ισραήλ είναι εξόχως σημαντική αφού λαμβάνει χώρα λίγες εβδομάδες πριν την επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα και την επανεκκίνηση του σχήματος 3+1 με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ενίσχυση σχέσεων

Για την Αθήνα, η επιβεβαίωση των ισχυρών δεσμών με το Τελ Αβίβ αποτελεί άμεση προτεραιότητα καθώς, εκτός από τη συνεργασία σε θέματα άμυνας και εξοπλισμών, η Ελλάδα επιδιώκει τον στενότερο συντονισμό στον τομέα της ενέργειας.

Ο αγωγός East Med και η μεταφορά υδρογονανθράκων από την Ανατολική Μεσόγειο στην Κεντρική Ευρώπη με σκοπό να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο αναδεικνύεται στην πιο σημαντική πτυχή των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων και έχει τις ευλογίες της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αν και στην παρούσα φάση ο αγωγός είναι «παγωμένος», αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών του σχήματος 3+1 καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνάντηση Δένδια – Κοέν αναμένεται να συζητηθούν και τα εξοπλιστικά, με τη διπλωματία να αναλαμβάνει να λειάνει τις «γωνίες» στις θέσεις των δύο πλευρών, αναζητώντας τρόπους ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να προχωρήσει η πώληση των πυραύλων Spike NLOS.

Σημαντική εκκρεμότητα παραμένει η ολοκλήρωση των εργασιών στην 120 Πτέρυγα Μάχης στην Καλαμάτα και η λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης, η υποστήριξη ορισμένων εκ των C-130 καθώς και η αναβάθμιση των επιθετικών ελικοπτέρων Apache.

Τουρκική προκλητικότητα

Στο επίκεντρο, θα βρεθεί φυσικά και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και οι πολεμικές απειλές που εκτοξεύει σε καθημερινή βάση έναντι της Ελλάδας.

Μπορεί οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ να βρίσκονται αυτή την περίοδο σε φάση εξομάλυνσης, κάτι που επιθυμεί και η Αθήνα, ωστόσο, το Τελ Αβίβ έχει πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στην ένταση με την Άγκυρα.

Την ίδια στιγμή, η παρουσία του Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή, εκτός τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και τη στρατηγική συνεργασία, αντανακλά και την επιθυμία της Ουάσιγκτον να πέσουν οι τόνοι και να επικρατήσει σταθερότητα ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων σε Τουρκία και Ελλάδα.

Άλλωστε, ο Νίκος Δένδιας θα έχει σύντομα συνάντηση και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τον οποίο επισκέφθηκε χθες ο Άντονι Μπλίνκεν, με την Αθήνα, το Κάιρο, τη Λευκωσία, το Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον να συντονίζουν τις ενέργειες τους ορθώνοντας τείχος νομιμότητας απέναντι στις μεθοδεύσεις της Άγκυρας.

Προβληματισμός για Ιταλία

Έμπειροι διπλωμάτες ωστόσο, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το «μπάσιμο» της Ιταλίας στη Λιβύη με στόχο την υπογραφή συμφωνιών για επενδύσεις ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η κίνηση αυτή μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αφού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα έχουν δηλώσει η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με τη δυνατότητα της προσωρινής κυβέρνησης Ντμπεϊμπά να δεσμεύει τη χώρα μέσω διεθνών συμφωνιών.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα, τονίζουν ότι η Ρώμη, βάζοντας «πόδι» στα ενεργειακά κοιτάσματα της Λιβύης, ουσιαστικά παρέχει νομιμοποίηση στην προσωρινή κυβέρνηση και απομακρύνει το ενδεχόμενο η χώρα να προχωρήσει σε νόμιμες εκλογές για την ανάδειξη κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ