ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλίν: «Η Τουρκία δεν δέχεται όρους για τα F-16» - Τι είπε για Ελλάδα και F-35

Καλίν: «Η Τουρκία δεν δέχεται όρους για τα F-16» - Τι είπε για Ελλάδα και F-35
AP Photo / Emrah Gurel

Τον εκνευρισμό της Άγκυρας για το πρόγραμμα των F-16 εξέφρασε ο Ιμπραχίμ Καλίν με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας να σημειώνει ότι η Τουρκία θέλει μεν να μείνει στο πρόγραμμα, ωστόσο δεν πρόκειται να αποδεχθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ.

Μιλώντας για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Καλίν τόνισε ότι το Κογκρέσο δεν θα πρέπει να συνδυάσει το πρόγραμμα των F-16 με το ζήημα του ΝΑΤΟ.

«Ακούμε ότι το Κογκρέσο θα θέσει μια τέτοια προϋπόθεση για το πρόγραμμα F-16. Τέτοιες φήμες ή συζητήσεις γίνονται. Πληροφορηθήκαμε ωστόσο ότι η (αμερικανική) κυβέρνηση δεν έχει καμία τέτοια απαίτηση ή επιθυμία.

Αλλά αν στο Κογκρέσο, για παράδειγμα ο Μενέντεζ και ορισμένοι άλλοι γερουσιαστές, το θέσουν ως προϋπόθεση και ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα παραβιάσουν ξεκάθαρα την ουδετερότητα εντός του ΝΑΤΟ.

Αν το θέσουν αυτό ως όρο, η Τουρκία αυτό δεν πρόκειται να το δεχτεί ποτέ. Αποκλείεται να κάνουμε οποιοδήποτε βήμα πίσω. Το εκφράζουμε ξεκάθαρα εδώ. Αν δηλαδή εξαρτήσουν το πρόγραμμα των F-16 από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Δηλαδή, καλύτερα να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους. Αυτές είναι ξεχωριστές διαδικασίες», επεσήμανε.

«Εμείς βλέπουμε το πρόγραμμα F-16 ως μια πολύτιμη εναλλακτική για την ενίσχυση της πολεμικής μας αεροπορίας. Και για τη δική μας πολεμική αεροπορία και για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Αν μας θέσουν όρους, τότε εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο μας. Δεν είναι δυνατό να καθίσουμε εδώ με ''δεμένα χέρια''. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να αναζητούν άλλες εναλλακτικές λύσεις για τον εκσυγχρονισμό τους, για να αναπτύξουν τις δικές τους δυνατότητες. Όπως κάναμε μέχρι τώρα. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε νέες τεχνολογίες και δυνατότητες με δικούς μας εθνικούς πόρους», είπε ο Καλίν.

Σε ερώτηση που ακολούθησε για το εάν υπάρχει παράθυρο διαπραγμάτευσης για τα F-16, ο Καλίν απάντησε: «Εξαρτάται από τους όρους. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα αυτό. Ξέρουμε πως η επιθυμία και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτή. Αν όμως δεν μπορέσουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του Κογκρέσου και κολλήσει στο Κογκρέσο, τότε θα κάνουμε μια νέα εκτίμηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ