ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ασκήσεις» προεκλογικής ετοιμότητας Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή

«Ασκήσεις» προεκλογικής ετοιμότητας Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή
Μετωπική Μητσοτάκη - Τσίπρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα διλήμματα των εκλογών ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Σε ασκήσεις προεκλογικής ετοιμότητας επιδόθηκαν στη Βουλή Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το δίλημμα των εκλογών –«θα προχωρήσει η χώρα μπροστά ή θα ρισκάρει μια νέα περιπέτεια;» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση οδεύοντας στο τέλος της συνταγματικής της θητείας μπορεί να κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια καθώς επέδειξε συνέπεια, κάνοντας πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

«Οι πολίτες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν μια τετραετία της ΝΔ και μια δικιά σας. Αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε πολλές διεθνείς προκλήσεις. Δεν δειλιάσαμε και δεν μπήκα στον πειρασμό να αξιοποιήσω την εμπιστοσύνη της κοινωνίας», είπε και στηλιτεύοντας την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή άφησε να εννοηθεί ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας.

«Επί μήνες, μήνες θα απέχετε από τις ψηφοφορίες, τι θα πείτε στις Ένοπλες Δυνάμεις όταν θα ψηφίζουμε για το μισθολογικό;», ανέφερε εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει την ακραία πόλωση για να διαχειριστεί καλύτερα την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα, χαρακτήρισε προσβολή προς όλους όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τη στάση του κόμματος και συνέχισε λέγοντας ότι «οι πολίτες ψήφισαν αντιπροσώπους κι όχι απεργούς».

« Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές δεν έχω αμφιβολία ότι δεν θα αλλάξετε τροπάριο. Δεν μπορείτε να μιλήσετε για το μέλλον της χώρας. Αραδιάζεται μια σειρά από ανεδαφικές υποσχέσεις. Δεν έχετε μάθει τίποτα από όσα κάνατε το 2014-15. Τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει είναι 45 δισεκατομμύρια και όχι 6 όπως μας λέτε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προανήγγειλε ειδικό μισθολόγιο αναπροσαρμοσμένο και για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την 1η Ιανουαρίου 2024.

«Βλέπω να μας πηγαίνει μέχρι τον Ιούλιο, θα μείνει μέχρι την τελευταία ημέρα γαντζωμένος στην καρέκλα», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας στη σφοδρή επίθεση του πρωθυπουργού για την απόφαση να απέχουν οι βουλευτές από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή έριξε το γάντι. «Αν βρείτε το θάρρος να εξηγήσετε για ποιο λόγο παρακολουθούσατε τον αρχηγό του τρίτου σε δύναμη κόμματος και τους τους αρχηγούς των επιτελείων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ και θα ψηφίζει μέχρι τον Ιούλιο», αντέτεινε και καταλόγισε στην κυβέρνηση εκτροπή, παρακράτος και συγκάλυψη.

«Στην Κύπρο αυτός που βγήκε πρώτος, όλες οι δημοσκοπήσεις πρώτο τον έδειχναν. Αυτόν που έδειχναν τρίτο βγήκε δεύτερος. Προσέξτε μην γίνει κάτι τέτοιο και εδώ», απάντησε μετά τη σχετική αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις στην Κύπρο αλλά και στις λανθασμένες εκτιμήσεις στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος με την παρουσία του στη Βουλή θέλησε να απευθύνει έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την κυβερνητική πρωτοβουλία που μπλοκάρει την εκλογική κάθοδο Κασιδιάρη, άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα που επέλεξε να μην κάνει την παραμικρή αναφορά στο θέμα αυτό. «Είναι μια ρύθμιση που θωρακίζει τη δημοκρατική ομαλότητα από τους εχθρούς της», είπε, κάνοντας παράλληλα λόγο προστασία της Δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και περιφρούρηση της συνταγματικής τάξης, καθώς εμποδίζει συμμορίες να μεταμφιέζονται σε πολιτικούς φορείς.

«Θα κάνετε το σωστό ψηφίζοντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και μετά θα απέχετε από τις ψηφοφορίες για τα θετικά μέτρα, παρακολουθώντας από τον εξώστη», σχολίασε.

Κριτική ότι βάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα εθνικά θέματα στην «αρένα της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης», άσκησε στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας και στρέφοντας τα πυρά του στον πρωθυπουργό είπε ότι παριστάνει τον πατριώτη και προστάτη της εθνικής άμυνας, κουνώντας το δάχτυλο στους πολιτικούς αντιπάλους του εγκαλώντας τους για έλλειμμα πατριωτισμού. «Αυτά ήταν τα επιχειρήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς. Με αυτά θα πορευτείτε;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι αποτελεί «έσχατη καπηλεία» να μπαίνουν τα θέματα εθνικής ασφάλειας και Ενόπλων Δυνάμεων στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στην έναρξη της ομιλίας τους αναφέρθηκαν στον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους προς τον γειτονικό λαό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ