ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βελτιώσεις στην τροπολογία για το «μπλόκο» Κασιδιάρη από τον Μάκη Βορίδη

Βελτιώσεις στην τροπολογία για το «μπλόκο» Κασιδιάρη από τον Μάκη Βορίδη
Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο - «μπλόκο» Κασιδιάρη από τον Μάκη Βορίδη INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σειρά βελτιώσεων με στόχο την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης επέφερε στην τροπολογία που "μπλοκάρει" την εκλογική κάθοδο Κασιδιάρη η κυβέρνηση με τον αρμόδιο υπουργό Μάκη Βορίδη να αναφέρει ότι τυχόν άρνηση στήριξης υποδηλώνει πως υποκρισία.

«Ενδεχόμενη επιμονή στην άρνηση φανερώνει πως η ευαισθησία σας για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου που είναι ο αποκλεισμός κομμάτων που έχουν στην ηγεσία τους εγκληματίες είναι προσχηματική και υποκριτική», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, παρουσιάζοντας τις νομοτεχνικές βελτιώσεις. Σύμφωνα με αυτές, συγκεκριμενοποιείται ο κατάλογος των αδικημάτων με πολιτειακή απαξία και ορίζεται με σαφήνεια το εύρος της κρίσης του αρμοδίου τμήματος του Αρείου Πάγου.

«Έχουμε απαντήσει στα πάντα και ενσωματώσαμε όλες τις παρατηρήσεις. Το ΚΚΕ έχει αντίρρηση αρχής για λόγους που ανάγονται στην δική του ιστορική εμπειρία... Έχουμε την καθαρή θέση της επιστημονικής επιτροπής, έχουμε εξαντλήσει το διάλογο, λάβαμε όλες τις συνταγματικές πρόνοιες, ακούσαμε τις ευαισθησίες και τις ενσωματώσαμε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Μένει ένα ερώτημα: είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι καταδικασμένοι για εγκληματικές οργανώσεις δεν μπορούν να υποδύονται τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων; Αν συμφωνούμε η τροπολογία πρέπει να υπερψηφιστεί από την μέγιστη δυνατή πλειοψηφία. Αν μετά από όλα αυτά επιμείνετε σε άρνηση τότε θα είστε έκθετοι και έωλοι ως προς τον στρατηγικό στόχο», είπε προς την αντιπολίτευση.

Ο κ. Βορίδης παρουσιάζοντας τις αλλαγές, είπε: στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου β αφαιρούμε τις λέξεις «ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα» και άρα περιορίζουμε τη διάταξη μόνο σε αδικήματα με πολιτειακή απαξία (κεφάλαια 1-6 του 2ου βιβλίου του Ποινικού Κώδικα). Αρα, δεν επιτεινόμαστε σε άλλα αδικήματα

- Στο 2 εδάφιο της περίπτωσης γ παραμένει η επαναδιατύπωση της συνταγματικής πρόβλεψης του αρ 29 και αντικαθίσταται το 2ο εδάφιο με την εξής φράση : «η κρίση περί του ότι η δράση πολιτικού κόμματος ΔΕΝ εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία πολιτεύματος δύναται να λάβει χώρα μόνο όταν υφίσταται καταδίκη για τα αδικήματα 134 (εσχάτη προδοσία), 187 (εγκληματική συμμορία) και 187Α (τρομοκρατία). Άρα διατηρείται το πεδίο κρίσης του Αρείου Πάγου αλλά διατυπώνεται κρίση αρνητικά για τις περιπτώσεις που δεν εξυπηρετείται το πολίτευμα

- Λαμβάνουμε υπόψη τη παρατήρηση της επιστημονικής επιτροπής και παρέχουμε την δυνατότητα αντίκρουσης των καταγγελιών από το καταγγελλόμενο κόμμα».

Στη δική του τροπολογία εμμένει ο ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί επιφυλάξεις. Υπερψηφίζει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, καταψηφίζουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25. «Καταψηφίζουμε ό,τι είναι αντισυνταγματικό και ενάντια στη δημοκρατία», ανέφερε από την Ελληνική Λύση ο Κώστας Χήτας.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ