ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ για τους SPIKE - Ποιο πρόγραμμα προχωρά

Τι συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ για τους SPIKE - Ποιο πρόγραμμα προχωρά

Να καλύψει το χαμένο έδαφος για την απόκτηση των ισραηλινών πυραυλικών συστημάτων ακριβείας Spike επιχειρεί η Αθήνα, με το θέμα να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που ακολούθησε μετά το τέλος της συνεδρίασης «επίκειται η ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας των συστημάτων Spike με την υπογραφή των συμβάσεων, στις οποίες προβλέπεται αυξημένη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».

Πληροφορίες του CNN Greece αναφέρουν ότι το πρόγραμμα που φαίνεται να προχωράει είναι αυτό που αφορά στον Στρατό Ξηράς, δηλαδή στην προμήθεια 27 εποχούμενων συστημάτων Spike NLOS.


Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι διαφορές των δύο πλευρών ως προς το όχημα – φορέα στο οποίο θα εγκατασταθούν οι Spike έχουν ξεπεραστεί, όπως και στο κομμάτι της υποστήριξης από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Οι ίδιες πηγές, τονίζουν ότι βρέθηκε μια «μέση λύση» και στο οικονομικό σκέλος της συμφωνίας μετά τις αντιδράσεις της Αθήνας για το «καπέλο» των 45 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσε στο όχημα – φορέα.

«Σπάει» το πρόγραμμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα στο οποίο υπάρχει «σύγκλιση» ανάμεσα σε Αθήνα και Τελ Αβίβ είναι μόνο αυτό του Στρατού Ξηράς. Σε ό,τι αφορά στο Πολεμικό Ναυτικό και τα οκτώ συστήματα, τέσσερα Spike NLOS για τις Κανονιοφόρους και τέσσερα Spike ER2 για τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου, θα ακολουθήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους ισραηλινούς και, προς το παρόν, φαίνεται να πηγαίνει πιο πίσω.

Το ίδιο βέβαια και τα συστήματα της Πολεμικής Αεροπορίας (Rampage και SPICE) για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι αυτή τη στιγμή. Άλυτο παραμένει και το ζήτημα της πιστοποίησης των 19 Επιθετικών Ελικοπτέρων Apache ΑΗ-64Α, τα οποία αφού αναβαθμιστούν, ο Στρατός Ξηράς θέλει να μετατρέψει σε φορείς των πανίσχυρων Spike.

Εν ευθέτω χρόνω

Χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή των συμβάσεων δεν έχει οριστεί ακόμη, αν και η Ελλάδα έχει δηλώσει την πρόθεση της να επισπεύσει τη διαδικασία. Αθήνα και Τελ Αβίβ είχαν φτάσει μια «ανάσα» πριν τις υπογραφές και τον περασμένο Νοέμβριο, αν και πολλά σημαντικά ζητήματα ήταν ακόμη ανοιχτά, όπως η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην υποστήριξη αλλά και ο φορέας που θα επιλεγεί για τον Στρατό Ξηράς.

Αρμόδιες πηγές μάλιστα, καταλογίζουν «επιπολαιότητα» στις ενέργειες υψηλόβαθμων αξιωματούχων που «βιάστηκαν» να κλείσουν τη συμφωνία προτού διευθετηθούν οι αναπροσαρμογές του κόστους αλλά και η απουσία συμμετοχής ελληνικών εταιρειών.

Το πρόγραμμα «πάγωσε» καθώς η Αθήνα θα μπορούσε να βρεθεί έκθετη και οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν σχεδόν από το μηδέν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι υπογραφές θα μπουν «εν ευθέτω χρόνω», ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις για τα συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού που μετατίθεται για το άμεσο μέλλον, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα φαινόταν να είναι το πιο «ώριμο» και εύκολο στην υλοποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ