ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σεισμός Τουρκία: Έφτασαν οι πρώτες δύο πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα

Σεισμός Τουρκία: Έφτασαν οι πρώτες δύο πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα
Η Ελλάδα αναμένεται να στείλει πάνω από 80 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια -και αν χρειαστεί ακόμη περισσότερη Χρήστος Στυλιανίδης / Twitter

Στα Άδανα έφτασαν το πρωί της Πέμπτης (9/2) οι δύο πρώτες από τις συνολικά πέντε πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Την ελληνική βοήθεια συνόδευσαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου.

Ο κ. Στυλιανίδης επέστρεψε στη συνέχεια στην Ελλάδα, για να επιβλέψει την αποστολή ακόμη τριών πτήσεων.

Συνολικά η Ελλάδα αποστέλλει πάνω από 80 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια και αν χρειαστεί ακόμη περισσότερη.

Πάνω από 16.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Ξεπέρασαν τους 16.000 οι νεκροί από το φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Τουρκία και τη Συρία, με τα σωστικά συνεργεία να δίνουν πραγματική μάχη με το χρόνο για να καταφέρουν να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι νεκροί στην Τουρκία έχουν φτάσει τις 12.873 ενώ άλλοι 3.162 έχουν σκοτωθεί στη Συρία – το σύνολο 16.035.

Σωστικά συνεργεία και Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί δραματικά, καθώς η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία.

Στην Τουρκία επικρατεί μεγάλη οργή για τις καθυστερήσεις μετά από τη φονική δόνηση, με τους επικριτές της κυβέρνησης να αναφέρουν πως τα σωστικά συνεργεία δεν κινητοποίηθηκαν έγκαιρα και να υποστηρίζουν πως ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τη διάσωση επιζώντων στο Ελμπιστάν, στη νότια Τουρκία (AP Photo/Francisco Seco)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως ήταν αδύνατο να προετοιμαστεί κάποιος για μια τόσο μεγάλη καταστροφή, παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε κάποια προβλήματα.

«Η κατάσταση είναι τώρα υπό έλεγχο» είπε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ηγέτης της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, διαφωνεί:

«Εάν υπάρχει ένας υπεύθυνος για όλα αυτά, είναι ο Ερντογάν».

Η κατηγορία αυτή προκάλεσε τη δυσφορία του Τούρκου προέδρου, ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει πως μετά από τέτοιες καταστροφές απαιτείται ενότητα.

«Σε μια τέτοια περίοδο, δεν μπορώ να αντέξω ανθρώπους να κάνουν εκστρατείες για πολιτικούς λόγους» δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην σχεδόν ισοπεδωμένη Χατάι.

Ο Τούρκος πρόεδρος κήρυξε στις 10 πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους τρεις μήνες ενώ ήδη επιχειρούν χιλιάδες διασώστες, Τούρκοι και ξένοι.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας ανακοίνωσε πως έχουν δημιουργηθεί αυτοσχέδια νοσοκομεία σε αρκετές περιοχές.

Άνοιξαν οι δρόμοι από τον ισχυρό σεισμό(AP Photo/Emrah Gurel)

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε να κάνει όλα όσα είναι απαραίτητα για να «ενώσει το έθνος» και δεσμεύτηκε ότι «κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος».

«Αδιαμφισβήτητα, η δουλειά μας δεν είναι εύκολη» είπε, αναφέροντας παράλληλα ότι η κακοκαιρία δυσχεραίνει τις έρευνες στην τεράστιας έκτασης περιοχή που επηρεάστηκε.

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 13.500.000 άνθρωποι κατοικούν στις 10 επαρχίες της Τουρκίας που συγκλονίστηκαν από το σεισμό.

«Φυσικά υπήρξαν δυσλειτουργίες. Οι συνθήκες είναι προφανείς. Δεν είναι δυνατόν να είσαι προετοιμασμένος για μια τέτοια καταστροφή. Δεν θα αφήσουμε αβοήθητους τους πολίτες μας» ξεκαθάρισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στους δρόμους χιλιάδες άνθρωποι

Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν το τρίτο βράδυ τους στους δρόμους, μέσα στην παγωνιά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε πως η κακοκαιρία και το δριμύ ψύχος που επικρατούν στην περιοχή μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τους σεισμόπληκτους.

«Έχουμε πολλούς ανθρώπους που επιβίωσαν του σεισμού και τώρα βρίσκονται στο ύπαιθρο, σε κακές και συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες» είπε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Χόλντεν, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης σεισμών του ΠΟΥ.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για μια δευτερεύουσα καταστροφή, η οποία μπορεί να επηρεάσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους από την πρώτη (σ.σ. το φονικό σεισμό) εάν δεν κινηθούμε με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ένταση με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» τόνισε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ