ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας - Τσαβούσογλου: Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις

Δένδιας - Τσαβούσογλου: Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις
Κοινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου screen grab από βίντεο

Κοινό μήνυμα από τις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Τουρκίας έστειλαν οι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι «δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ευχαρίστησε προσωπικά τον Νίκο Δένδια για την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Τουρκία.

«Η σημερινή παρουσία του δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους Τούρκους. Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που επικοινωνήσαν με τον τουρκικό λαό για να εκφράσουν συμπαράσταση», σημείωσε, προσθέτοντας παράλληλα πως «Αμέσως έστειλαν σωστικά συνεργεία και βοήθεια».

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως μαζί με τον κ. Δένδια επισκέφτηκαν την αποστολή της ΕΜΑΚ που πραγματοποιεί «υπεράνθρωπες προσπάθειες». Είπε ακόμα πως παρακολούθησαν πως «μετά τη διάσωση του κάθε ανθρώπου, δεν χάρηκαν μόνοι οι Έλληνες που βρίσκονται στις ομάδες έρευνας και διάσωσης, αλλά είδαμε ότι χάρηκαν όλοι οι Έλληνες».

«Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες», τόνισε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακάλεσε στην μνήμη του τους σεισμούς του 1999, υπενθυμίζοντας πως και τότε οι δύο χώρες είχαν έρθει πιο κοντά.

«Και το 1999 και οι δύο χώρες ήρθαν κοντά από τους σεισμούς. Πρώτα ήρθε η Ελλάδα στην Τουρκία και μετά πήγαμε εμείς στην Ελλάδα να βοηθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, ο ίδιος τότε δεν ήταν υπουργός, ωστόσο, παρακολουθούσε ως απλώς πολίτης και μάλιστα είχε στείλει επιστολή στο περιοδικό Time ως αναγνώστης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτήν έγραφε πως «Δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα έναν σεισμό για να έρθουν κοντά οι δύο χώρες», για να συμπληρώσει στη συνέχεια πως το ίδιο λέει και σήμερα, ως υπουργός Εξωτερικών.

Στο σημείο αυτό, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στις διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας, τονίζοντας: «Ελπίζω ότι θα καταβάλουμε προσπάθεια να λύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές μέσω διαλόγου».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη του κ. Στυλιανίδη, ο οποίος είχε συνοδέψει την ανθρωπιστική βοήθεια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επίσης ήρθε ένας άλλος φίλος από την Ελλάδα, ο κ. Στυλιανίδης και επισκέφτηκε και αυτός τις πληγείσες περιοχές».

«Ευχαριστώ και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στον φίλο Νίκο Δένδια», τόνισε κλείνοντας.

«Η βοήθεια της Ελλάδας δεν σταματά εδώ»

Παίρνοντας τον λόγο, ο Νίκο Δένδιας, σε απόλυτη σύμπλευση με τα λεγόμενα του Τούρκου ομολόγου του, υπογράμμισε: «Προσυπογράφω ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Τσαβούσογλου για τα πολύ θερμά λόγια που επεφύλασσε για τις προσπάθειες της ελληνικής αποστολής και την υποδοχή μας εδώ», σημείωσε και μεταβίβασε «τα πιο θερμά συλλυπητήριά της ελληνικής κυβέρνησης στον φίλο Τσαβούσγλου και τον τουρκικό λαό».

Ο κ. Δένδιας δήλωσε ευτυχής «για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες και τους ευρωπαίους διασώστες» και διευκρίνισε ότι «η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει τον τουρκικό λαό και την τουρκική κοινωνία δεν σταματά εδώ».

«Έχω εντολή από τον πρωθυπουργό μου κ. Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία στη δύσκολη στιγμή είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της ΕΕ», είπε.

«Είχαμε την ευκαιρία μαζί με τον κ. Τσαβούσογλου να επισκεφτούμε και τους Αυστριακούς και τους Ολλανδούς και τους Ισλανδούς διασώστες. Απ' ό,τι μας είπαν 205 ζωές σώθηκαν από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων» σημείωσε.

Κλείνοντας, δήλωσε «υπερηφάνεια για το ότι οι συμπατριώτες μου διασώστες βοήθησαν τον τουρκικό λαό αυτή τη δύσκολη ώρα» και ευχαρίστησε εκ νέου τον Τούρκο ΥΠΕΞ και την τουρκική κυβέρνηση για την θερμότητα της υποδοχής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ