ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται νέα μέτρα στήριξης: Τα σενάρια που εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο

Έρχονται νέα μέτρα στήριξης: Τα σενάρια που εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο
EUROKINISSI - Φωτογραφία αρχείου

Νέα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη επαγγελματιών, εργαζομένων αλλά και ευάλωτων ομάδων αναμένεται να «κλειδώσουν» μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως έχουν αποκαλύψει τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη.

Ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε την Κυριακή (12/2) στον ΑΝΤ1 ότι έχει δημιουργηθεί ασφαλής δημοσιονομικός χώρος ώστε να υπάρξει νέα στήριξη των νοικοκυριών.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πού θα δοθεί αυτή η στήριξη.

Την Τετάρτη ανακοινώνονται τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο ενώ παράλληλα το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη εικόνα για το πρώτο 10ήμερο Φεβρουαρίου.

Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν πως ο περσινός προϋπολογισμός θα «γράψει» πλεόνασμα 700 εκατομμυρίων ευρώ -κάτι που ανοίγει το δρόμο τόσο για έκτακτες όσο και για μόνιμες παροχές.

Παρότι τίποτα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί οριστικά, στο «τραπέζι» βρίσκονται αρκετά σενάρια.

Μεταξύ αυτών, επιταγές ακρίβειας, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, επιδόματα για συνταξιούχους αλλά και «διορθώσεις» στο μέτωπο των ασφαλιστικών εισφορών.

Δεν αποκλείεται επίσης, και η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές έως το τέλος του χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο έχει ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα εξετάσει στα στοιχεία και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε χθες, Κυριακή (12/2), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στην Αργυρούπολη:

«Το γεγονός ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για πρώτη φορά είχαμε σημαντική αύξηση συντάξεων εδώ και 12 χρόνια. Και επειδή όπου πηγαίνω ακούω κάποια δικαιολογημένα παράπονα για το θέμα της προσωπικής διαφοράς, μπορώ να σας πω: κάντε λίγο υπομονή, θα υπάρχουν καλές εξαγγελίες και για τους συνταξιούχους που δεν είδαν καμία αύξηση τον τελευταίο μήνα».

Εν αναμονή των Market και Dentist Pass

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να «τρέξουν» και δύο ακόμη σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης – τα Market και Dentist Pass.

Ιδιαίτερα το market pass αναμένεται να δώσει μεγάλη «ανάσα» στους οικονομικά ευάλωτους πολίτες, με την ειδική πλατφόρμα του
vouchers.gov.gr (κλικ εδώ), για την υποβολή δηλώσεων του επιδόματος να ανοίγει το αργότερο έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, πριν καν ανοίξει η πλατφόρμα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, προανήγγειλε παράταση έως τον Αύγουστο.

Το νέο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης «dentist pass» προβλέπει δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα παιδιών 6 έως 12 ετών και υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.Ο.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί το χρονικό πλαίσιο υλοποίησης, έχει προαναγγελθεί πως η οικονομική ενίσχυση θα πιστωθεί στους δικαιούχους μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, που θα εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ