ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Τουρκία: Πιστεύω ότι μπορεί να προκύψει κάτι καλύτερο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Μητσοτάκης για Τουρκία: Πιστεύω ότι μπορεί να προκύψει κάτι καλύτερο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη συνέντευξη Τύπου ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME - Φωτογραφία αρχείου

Συνέντευξη Τύπου εφ όλης της ύλης παραχώρησε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αποκάλυψε ότι θα δοθεί μπόνους σε ορισμένους συνταξιούχους ενώ παράλληλα μίλησε για τα ελληνοτουρκικά αλλά και θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας. 

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα δοθεί έκτακτο βοήθημα για συνταξιούχους, ύψους 200 έως 300 ευρώ, ανάλογα με τις συντάξιμες αποδοχές.

Η παροχή, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα δοθεί εφάπαξ και θα έχει δημοσιονομικό κόστος 300 εκατομμυρίων ευρώ.

«Όταν υλοποιήσαμε το πρόγραμμα μας για αύξηση έως 7,75% στις αρχές τις 2023 γνωρίζαμε ότι δεν θα περιλάμβανε όσους είχαν μεγάλη προσωπική διαφορά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, παραδεχόμενος πως «πράγματι υπάρχουν αδικίες», ωστόσο τόνισε πως «έχουμε σήμερα καλύτερη εικόνα για τον προϋπολογισμό του 2023» οπότε και η κυβέρνηση περνά σε δράσεις στήριξης για όσους έμειναν «εκτός» των αυξήσεων.

Ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να εξειδικεύσει το εν λόγω μέτρω αύριο, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου.

«Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία»

Ερωτηθείς για την Τουρκία και το εάν το καλό κλίμα θα διατηρηθεί ο πρωθυπουργός εξέφρασε για ακόμη τα συλλυπητήριά του στο λαό της Τουρκίας και της Συρίας.

Παράλληλα, εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη χαρά και την υπερηφάνειά του για τους άνδρες της ΕΜΑΚ και τη συνδρομή τους στις έρευνες στη γειτονική χώρα.

«Κρατώ τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα, μπορεί να γίνουν καλύτερα, καταλαβαίνω, όμως και την επιφυλακτικότητα κάποιων ότι μπορεί να γυρίσουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, ελπίζω και εύχομαι να μην γίνει αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Εγώ ουδέποτε έκλεισα την πόρτα στο διάλογο. Στην Τουρκία γνωρίζουν πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποκτήσει πλέον βάθος και περιεχόμενο. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύεται αποτρεπτικά, κάτι, που δε στρέφεται κατ’ ανάγκη κατά της Τουρκίας».

«Μακάρι να προκύψει κάτι θετικό» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία με βοήθεια, ξέρουμε ότι έχει ανάγκες ο λαός της. Θα είμαστε παρόντες και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης την επόμενη ημέρα.

Σχήμα από 36 έως 72 δόσεις για συνεπείς δανειολήπτες

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε και σχήμα από 36 έως 72 δόσεις για νέες οφειλές συνεπών δανειοληπτών, το οποίο θα εξειδικευτεί αύριο από το οικονομικό επιτελείο.

Επίσης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, για όλους όσοι επιδιώκουν να αναβιώσουν τη συμμετοχή τους σε παλαιότερα σχήματα δόσεων θα μπορούν να το κάνουν μέσω της καταβολής δύο μηνιαίων δόσεων.

Αγροτικό πετρέλαιο: Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για όλο το 2023

Στις δηλώσεις του από την Κοζάνη πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023.

«Έχω πάρει την απόφαση ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, αυτό μπορώ να το ανακοινώσω σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε δε, πως πρόκειται για κάτι που έχει συμφωνήσει με το υπουργείο Οικονομικών.

«Είναι μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχω ζητήσει και από την Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στους μηλοπαραγωγούς, ο πρωθυπουργός είπε πως θα υπάρχουν σύντομα ανακοινώσεις για οριζόντια στήριξη και για ποικιλίες που ενδεχομένως να ήταν έξω από τον αρχικό μας σχεδιασμό.

«Έχω ήδη δώσει τις σχετικές κατεύθυνσεις στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Από κει και πέρα το πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα είναι πιο δομικό, είναι πιο ουσιαστικό και σίγουρα το ζήτημα του κόστους παραγωγής είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα και για τους αγρότες και για τους κτηνοτρόφους μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι επαγγελματίες αυτοί είναι αντιμέτωποι με υψηλό κόστος ενέργειας και υψηλό κόστος ζωοτροφών.

«Και βέβαια είναι ένας από τους λόγους που οι τιμές έχουν αυξηθεί και η αύξηση έχει περάσει στον καταναλωτή» τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι τιμές του γάλακτος είναι πολύ ψηλές.

Για την πράσινη μετάβαση

Απαντώντας σε ερώτημα για την Δυτική Μακεδονία και την πράσινη μετάβαση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πεπεισμένος ότι η περιφέρεια θα αποτελέσει πρότυπο πράσινης μετάβασης.

«Για αυτό και έχουμε δαπανήσει τόση ενέργεια για τις διαπραγματεύσεις με Ευρωπαίους για περισσότερους πόρους» είπε ο ίδιος, τονίζοντας ότι έχει συζητηθεί πολλές φορές το τι έρχεται μετά το λιγνίτη.

«Γνωρίζετε ότι ο λιγνίτης είχε μειωμένη συμμετοχή στην ηλεκτροπαραγωγή από το 2010. Γνωρίζετε ότι ο λιγνίτης είχε μειωμένη συμμετοχή στην ηλεκτροπαραγωγή από το 2010. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει δικαιολογημένος προγραμματισμός για μια περιφέρεια που είχε μεγάλη εξάρτηση από έναν ενεργειακό πόρο» ανέφερε, και συνέχισε πως αυτό που παρουσιάζεται είναι ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πλάνο που δίνει έμφαση όχι μόνο στα δίκτυα αλλά και στον ανθρώπινο παράγοντα.

«Φεύγω πιο αισιόδοξος από τη Δυτική Μακεδονία» είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας παράλληλα ότι αναχωρεί από την περιοχή έχοντας την αίσθηση ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο καχύποπτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ