ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Μπλίνκεν: Έχουμε εμβαθύνει τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των χωρών μας

Μητσοτάκης-Μπλίνκεν: Έχουμε εμβαθύνει τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των χωρών μας
Μητσοτάκης-Μπλίνκεν θα έχουν κατ’ιδίαν συνομιλία, η οποία θα διαρκέσει περίπου μισή ώρα EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών τόνισαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες από το σαλόνι στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Έχουμε εμβαθύνει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και στο στρατιωτικό και στο ενεργειακό μέτωπο. Ευελπιστούμε να μην εξαρτόμαστε τόσο πολύ από το ρωσικό αέριο», τόνισε σε ό,τι αφορά στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας: «Έχουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η οποία έθεσε υπό δοκιμασία τη συμμαχία μας. Δείξαμε ότι είμαστε ικανοί να ανταποκριθούμε. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει πλήρως την Ουκρανία και με στρατιωτική βοήθεια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Ράγισε η καρδιά μας από την καταστροφή στην Τουρκία» και προσθέτοντας πως ήμασταν οι πρώτοι που στείλαμε βοήθεια.

«Έχουμε εμβαθύνει τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δυο χωρών μας. Προσβλέπω να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μεταξύ των δυο λαών μας», τόνισε από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν και εξέφρασε την πολύ μεγάλη χαρά που είναι στην Αθήνα.

«Είναι δύσκολοι οι καιροί είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες» σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε την «πρωτιά της Ελλάδας σε έναν μεγάλο αριθμό μετώπων όπου επέδειξε την αλληλεγγύη με την Ουκρανία».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, λέγοντας πως «ένα από τα πράγματα που μας ενώνουν, είναι η κοινή πεποίθηση ότι οι κοινωνίες δουλεύουν καλύτερα με τη δημοκρατία, με τη συνεργασία».

Οι δυο τους έχουν κατ’ιδίαν συνομιλία, η οποία θα διαρκέσει περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια ο Μπλίνκεν θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός.

Στο δείπνο θα βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας, κ. Παναγιωτόπουλος, αφού υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση που αφορούν την άμυνα της χώρας.

O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εμφάνισε πυρετό λόγω κρυολογήματος και δεν θα παραστεί στο δείπνο για προληπτικούς λόγους.

Υποδοχή στο αεροδρόμιο από τον Τσούνη

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Μπλίνκεν από την Τουρκία, προσγειώθηκε νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας (20/2) στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου τον υποδέχτηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης.

«Καλησπέρα Ελλάδα. Αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη στη γενέτειρα της δημοκρατίας ως υπουργός Εξωτερικών. Μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προωθούν τους κοινούς μας στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέρα από αυτήν», έγραψε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στο twitter.

Η ατζέντα της επίσκεψης

Στην κορυφή της ατζέντας, όπως αναμένεται, θα βρεθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και η αναγνώριση του ρόλου της Αθήνας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο πλευρές θα επιβεβαιώσουν την πρόθεση για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας, κορωνίδα της οποίας αποτελεί η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), ενώ επί τάπητος θα τεθούν και τα εξοπλιστικά προγράμματα με την Αθήνα να αναμένει την επίσημη αμερικανική απάντηση για τα F-35 και να εκφράζει ανοιχτά το ενδιαφέρον της για νέα μεταγωγικά C-130J.

Ενεργειακή ασφάλεια

Η παρουσία του κ. Μπλίνκεν στην Αθήνα συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση των ερευνών του Sanco Swift στα νότια και δυτικά της Κρήτης.

Η Ελλάδα εξελίσσεται σε κρίσιμο κόμβο που εγγυάται την ασφάλεια στις μεταφορές ενέργειας και πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στις συζητήσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών πρόκειται να τονιστεί η ανάγκη στήριξης των ενεργειακών σχημάτων με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ μέσω των οποίων αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στο ενεργειακό.

Ελληνοτουρκικά

Παρά την «ανακωχή» που έφερε ο καταστροφικός σεισμός στα ελληνοτουρκικά, ο αναθεωρητισμός της Άγκυρας και η εμπρηστική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα τεθούν χωρίς αμφιβολία στο τραπέζι των συζητήσεων.

Αιχμή ωστόσο, θα είναι η προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών όσο επικρατούν «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο ενώ τις συζητήσεις θα απασχολήσει και ο χρόνος των τουρκικών εκλογών, ζήτημα για το οποίο ο κ. Μπλίνκεν ενδέχεται να έχει σχηματίσει εικόνα μετά τις επαφές του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ελληνική πλευρά πάντως, θα επαναλάβει τη βούληση της για αναθέρμανση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η «μπάλα» βρίσκεται στο γήπεδο της Άγκυρας, η οποία πρέπει να αποδείξει με πράξεις και συνέπεια ότι είναι έτοιμη για μία νέα προσέγγιση.

Ουκρανία

Η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κόμβο για τη μετακίνηση αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη σε μια εποχή ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εκτός από την αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου της χώρας μας στη Συμμαχία, ο κ. Μπλίνκεν αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη στήριξης του Κιέβου με αποστολή εξοπλισμών ενώ θα θέσει και το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία η Ελλάδα στηρίζει εξ αρχής.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τη σταθερή γραμμή της χώρας που στηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας για την προάσπιση της εδαφικής της κυριαρχίας.

Άλλωστε, η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έστειλαν υλικό και πυρομαχικά στο Κίεβο ενώ προχώρησε στην ανταλλαγή των Τεθωρακισμένων BMP-1 με Marder, η οποία, όμως, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Επίσκεψη Γουαλάντερ

Προπομπό της παρουσίας του Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, αποτελεί η επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού Άμυνας, Σελέστ Γουαλάντερ στην Ελλάδα.

Η κα. Γουαλάντερ βρέθηκε νωρίτερα σε τοποθεσίες αμερικανικού ενδιαφέροντος στην Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα, συνοδευόμενη από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Πρώτος σταθμός ήταν η Αλεξανδρούπολη, όπου ξεναγήθηκε στη 12η Μεραρχία και το Λιμάνι της πόλης ενώ επιθεώρησε τα τμήματα που βρίσκονται εκεί για την υποδοχή των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων που μετακινούνται προς την ανατολική Ευρώπη.

Στη συνέχεια μετέβη στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας και συναντήθηκε με τα αμερικανικά κλιμάκια που χειρίζονται τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9 που εποπτεύουν την ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Η κα. Γουαλάντερ αναμένεται να συνοδεύσει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα, ενώ, αξίζει να θυμίσουμε ότι πριν από λίγες εβδομάδες είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της όσα αναφέρει το Κογκρέσο για το ζήτημα των F-16.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ