ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τόσκας: Μειώνονται οι αστυνομικοί που φυλάσσουν «υψηλά πρόσωπα»

Τόσκας: Μειώνονται οι αστυνομικοί που φυλάσσουν «υψηλά πρόσωπα»
Θα μειωθούν οι αστυνομικοί που απασχολούνται στη φύλαξη υψηλών προσώπων (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Στο μισό θα μειωθεί ο αριθμός των αστυνομικών που φυλάσσουν πρόσωπα υψηλής ασφαλείας, όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αστυνομικοί που απασχολούνται ακόμη στην φύλαξη υψηλών προσώπων ανέρχονται σήμερα σε 4.000, όμως θα μειωθούν, ενώ ερωτηθείς για την τρίτη κατά σειρά επίθεση στην κατοικία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, τη χαρακτήρισε μεμονωμένο πρόβλημα, ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για μικροπολιτικές σκοπιμότητες εξαιτίας των καταγγελιών του ότι τα γραφεία του είναι αφύλακτα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην περιοχή των Εξαρχείων, ο κ. Τόσκας σημείωσε πως εδώ και χρόνια η συγκεκριμένη περιοχή ήταν το «χαλί κάτω από το οποίο σπρώχνονταν τα προβλήματα, χωρίς να δίνεται σημασία για την εξάλειψη φαινομένων. Τα Εξάρχεια ήταν χώρος συσσώρευσης και εγκατάλειψης προβλημάτων επί 50 χρόνια όπως το κέντρο και η Δυτική Αττική, αυτή τη στιγμή η ασφάλεια είναι πλέον πολύ καλύτερη» υποστήριξε.

Σχολιάζοντας την κατάργηση των Ομάδων Δέλτα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στον ΣΚΑΙ σημείωσε πως αυτό έγινε γιατί «δεν ενεργούσαν σύμφωνα με τους κανόνες μιας οργανωμένης αστυνομίας, ενός οργανωμένου κράτους. Καταργήθηκαν και δεν υπήρξε αρνητικό αποτέλεσμα, ίσα – ίσα εδραιώθηκε μια αντίληψη ότι το κράτος δεν έρχεται σε αντιπαράθεση και δεν δίνει μάχη με τον πολίτη, ο πολίτης νιώθει πιο ασφαλής. Καμία απώλεια δεν υπήρξε από την κατάργηση των Ομάδων Δέλτα, ίσα-ίσα ενισχύθηκαν άλλοι τομείς όπως η Δίωξη Ναρκωτικών και η αστυνόμευση της δυτικής Αττικής».

Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, βασική αρχή είναι να έχουν δίπλα τους οι αστυνομικοί τους πολίτες και να υπάρχουν καλές σχέσεις με την κοινωνία, αναγνωρίζοντας, όμως, ότι υπάρχουν και περιπτώσεις ενστόλων που έχουν παραβατική συμπεριφορά.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «δεν χαριζόμαστε σε κανέναν», υπενθυμίζοντας πως πρόσφατα συνελήφθησαν αστυνομικοί που συμμετείχαν σε λαθρεμπόριο όπλων στην Κρήτη κ.α. «Δεν είμαστε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο» πρόσθεσε, για να επισημάνει ότι στους άμεσους στόχους είναι ο εκσυγχρονισμός του στόλου της ΕΛΑΣ, καθώς υπάρχουν περιπολικά με πάνω από 300.000 χιλιόμετρα και προανήγγειλε διαγωνισμό για την προμήθεια οχημάτων και μοτοσυκλετών.

Ερωτηθείς για το θέμα της τρομοκρατίας, ο κ. Τόσκας τόνισε ότι το υπουργείο είναι πανέτοιμο για να αντιμετωπίσει θέματα ασφαλείας σημειώνοντας πως σε αυτόν το σχεδιασμό εντάσσεται και το σχέδιο για την τρομοκρατία. «Το θέμα της τρομοκρατίας απασχολεί την Αστυνομία αλλά δεν είναι το κύριο θέμα της. Ευτυχώς στη χώρα μας αυτές οι δραστηριότητες είναι μειωμένες παρότι βρισκόμαστε σε αυτό το γεωγραφικό σταυροδρόμι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ