ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ. Θεοδωρικάκος: Πιθανή ένταση των μεταναστευτικών ροών μετά τον σεισμό σε Τουρκία - Συρία

Τ. Θεοδωρικάκος: Πιθανή ένταση των μεταναστευτικών ροών μετά τον σεισμό σε Τουρκία - Συρία
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, στη δήλωσή του αναφέρει πως «η θωράκιση των συνόρων της πατρίδας μας στον Έβρο αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της κυβέρνησης» EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Φόβους για το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών μετά τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία, εξέφρασε στη Βουλή ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Είναι δυστυχώς πιθανό να έχουμε ένταση των πιέσεων και μετά τον καταστροφικό σεισμό στη γειτονική μας χώρα, αλλά και σε περιοχές της Συρίας. Δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά αναμφίβολα είναι ορατός κίνδυνος», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής για τον φράχτη στον Έβρο.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έστειλε παράλληλα αυστηρό μήνυμα στη γείτονα να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ και στο πλαίσιο της καλής γειτονιάς με την Ελλάδα. «Επιδιώκουμε ειρήνη και συνεργασία. Αναβαθμίζουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Υπερασπιζόμαστε την εθνική μας κυριαρχία και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας και ικανότητας», είπε για να προσθέσει πως «η Ελλάδα είναι πλέον πιο ισχυρή. Με διεθνείς συμμαχίες. Με το απαραίτητο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό, απροσπέλαστα τα σύνορα της, με κοινωνική συνοχή και οικονομική ανάπτυξη».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023 (μέχρι στιγμής) έγιναν περισσότερες από 7.600 αποτροπές παράνομων μεταναστών στον Έβρο και 118 συλλήψεις διακινητών στην επικράτεια. «Η απειλή από την εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων είναι ενεργή, με απρόβλεπτες συνέπειες για την τάξη και την ασφάλεια. Το 2022 οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας στον Έβρο απέτρεψαν την είσοδο σε περισσότερους από 260 χιλιάδες παράνομους μετανάστες. Ανθρώπους που οδηγήθηκαν στα σύνορά μας -τα σύνορα της Ευρώπης- από αδίστακτα εγκληματικά κυκλώματα, πολλές φορές με την ανοχή ή και την καθοδήγηση των τουρκικών αρχών. Στο πλαίσιο μίας υβριδικής, ασύμμετρης απειλής για την ασφάλεια της πατρίδας και των Ελλήνων πολιτών», επεσήμανε.

Σε ότι αφορά στον φράχτη και την επέκταση 35 χιλιομέτρων (συνολικά ο φράχτης θα είναι 140 χλμ.), υπογράμμισε ότι θεωρείται απόλυτης προτεραιότητας από την ΕΛΑΣ και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 99 εκ. 200 χιλιάδες ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Αντικείμενο του έργου, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι η κατασκευή εμποδίου από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα ύψους περίπου 5 μέτρων, πακτωμένο στο έδαφος σε βάθος 6 μέτρων, με προσαρμογή αντιαναρριχητικής λαμαρίνας στο επάνω μέρος καθώς και κονσερτίνα.

Το έργο περιλαμβάνει:

  • Χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης, ενίσχυσης υφιστάμενων τεχνικών έργων και ενίσχυση αναχωμάτων.
  • Κατασκευή θυροφραγμάτων.
  • Κατασκευή 7 νέων υπερυψωμένων αντιβαλιστικών παρατηρητηρίων κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων.
  • Εργασίες βελτίωσης, συντήρησης , αναβάθμισης σε τέσσερα ΕΦ και σε τέσσερα ΕΠ του Ελληνικού Στρατού.
  • Εργασίες βελτίωσης, συντήρησης και αναβάθμισης τριών κτιρίων της ΕΛ.ΑΣ..

• Νέο προκατασκευασμένο κτίριο επιφάνειας 300 τ.μ. για τη φύλαξη εξοπλισμού προστασίας των συνόρων.

«Η απειλή για την εθνική τάξη και ασφάλεια, για την πατρίδα και τους πολίτες, απαιτεί άμεση και αποτελεσματική απάντηση», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ