ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύα Καϊλή: Πρώτες αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του Φραντσέσκο Τζόρτζι

Εύα Καϊλή: Πρώτες αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του Φραντσέσκο Τζόρτζι
Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή Φραντσέσκο Τζόρτζι, αποφυλακίστηκε με τον όρο να φορά ηλεκτρονικό βραχιολάκι INTIME / European Union

Η Εύα Καϊλή εξακολουθεί να παραμένει στη φυλακή για την υπόθεση του Qatar Gate, ενώ ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, αποφυλακίζεται με τον όρο να φορά ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος είπε πως είναι οξύμορο, ενώ πρόσθεσε πως η κα Καϊλή «δεν θα ομολογήσει αδικήματα, που δεν έχει διαπράξει».

«Είναι προφανές ότι το ποινικοδικονομικό σύστημα του Βελγίου επιβραβεύει τους εγκληματίες, που ομολογούν την ενοχή τους και λιώνει όσους μάχονται για την αθωότητά τους, περιφρονώντας θεσμικά το τεκμήριο αθωότητας, πυλώνα του νομικού ευρωπαϊκού πολιτισμού», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος πρόσθεσε στο σχόλιό του ότι «η Εύα Καϊλή αντέχει, δεν θα ομολογήσει αδικήματα, που δεν έχει διαπράξει, θα συνεχίσει να μάχεται για την αθώωσή της».

Για να καταλήξει με το ερώτημα: «Αλήθεια πόσο νομικά οξύμωρο φαίνεται να παραμένει στην φυλακή η κυρία Εύα Καϊλή, επειδή θεωρείται ότι θα καταστρέψει στοιχεία της υπόθεσης, αν αφεθεί ελεύθερη, ενώ οι πρωταγωνιστές, που αποφυλακίζονται, αν υπάρχουν αλλά αποδεικτικά μέσα… θα τα ποτίζουν για να αναπτυχθούν και μετά θα τα προσφέρουν… στις αρχές…».

Εκτός φυλακής με βραχιολάκι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι

Προσωρινά ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για την υπόθεση του Qatar Gate θα αφεθεί ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, όπως αποφάσισαν οι βελγικές Αρχές. Η Εισαγγελία ανακοίνωσε πως ο σύντροφος της Εύας Καϊλή αποφυλακίζεται φορώντας το λεγόμενο ηλεκτρονικό βραχιολάκι, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο Τζόρτζι παρέμενε προφυλακισμένος από τις 9 Δεκεμβρίου όπως και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής από τις 9 Δεκεμβρίου του 2022 στις φυλακές των Βρυξελλών.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά μια μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση Qatar Gate με τον καταγγελλόμενο χρηματισμό ευρωβουλευτών, ισχυρών παραγόντων και επικεφαλής λόμπι όπως ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι για να προωθούν την υπερψήφιση θεμάτων προς όφελος της χώρας του Κόλπου.

Ο ελιγμός των Βέλγων δικαστών

Η αποφυλάκιση του Ιταλού συζύγου της Εύας Καϊλή υπό όρους και με τον περιορισμό να φορά το λεγόμενο βραχιολάκι που επιτρέπει στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να ελέγχουν ότι πράγματι βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό θεωρείται ένας ελιγμός που επιτρέπει στους Βέλγους δικαστές να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή.

Βασικό επιχείρημα των δικηγόρων της Εύας Καϊλή Μιχάλη Δημητρακόπουλου και Σβεν Μαρί ήταν ότι η βελγική δικαιοσύνη θα πρέπει να επιτρέψει την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή με βραχιολάκι ώστε να μπορεί να φροντίζει τη δίχρονη κόρη της. Η άρνηση του δικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών στο αίτημα της Εύας Καϊλή σε συνδυασμό με την υφ' όρων αποφυλάκιση του Φραντσέσκο Τζιόρτζι αυξάνει την πίεση στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή ενισχύοντας την άποψη που αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο δημοσίευμα του politico ότι ήταν η Εύα Καϊλή μια από τις οργανώτριες του κυκλώματος.

Επιπλέον, βγάζοντας εκτός φυλακής τον σύζυγό της που θα μπορεί να φροντίζει τη δίχρονη κόρη τους, οι Βέλγοι δικαστές αποδομούν την υπερασπιστική γραμμή της Ελληνίδας ευρωβουλευτή ότι είναι κρίσιμης σημασίας η αποφυλάκισή της με βραχιολάκι για να μπορεί να φροντίζει την μικρή κόρη της.

Έβαλαν Τζόρτζι και Παντσέρι στο ίδιο κελί

Εξάλλου, νωρίτερα, η νέα ακρόαση του Φραντσέσκο Τζόρτζι ενώπιον των βελγικών αρχών γύρω από την υπόθεση Qatar Gate είχε προκαλέσει πολλά ερωτηματικά, καθώς ο σύζυγος της Εύας Καϊλή και ο φερόμενος ως εγκέφαλος, Αντόνιο Παντσέρι, βρέθηκαν στο ίδιο κελί!

Υπενθυμίζεται ότι ο Παντσέρι έχει κάνει συμφωνία με τις αρχές να δώσει πληροφορίες με αντάλλαγμα μείωση της ποινής του.

Περίπου στις 13:00 ώρα Ελλάδος ολοκληρώθηκε η νέα ακρόαση του Τζόρτζι που είναι προφυλακισμένος στις φυλακές του Σεν Ζιλ. Ο δικηγόρος του δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις πριν την ακρόαση του πελάτη του.

Αντιδράσεις πάντως προκάλεσε το γεγονός, ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο Αντόνιο Παντσέρι μοιράστηκαν το ίδιο κελί για μερικές μέρες.

Το κύριο ερώτημα που προκύπτει είναι:

Πώς είναι δυνατόν οι βελγικές Αρχές, οι οποίες ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν να υπάρχουν επαφές μεταξύ ατόμων που έχουν πληροφορίες για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate, επειδή μπορούν ακόμη και να αλλάξουν την «ιστορία», να βάζουν Παντσέρι και Τζόρτζι στο ίδιο κελί;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ