ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδειασμα Μαξίμου σε Νίκο Φίλη

Άδειασμα Μαξίμου σε Νίκο Φίλη
Eurokinissi

Ενδοκυβερνητικά πυρά από Σκουρλέτη και Βούτση σε Φίλη, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου κρατά αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για το κίνημα των "Παραιτηθείτε". Σύμφωνα με πληροφορίες, στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια σημειώνουν ότι ο υπουργός Παιδείας εξέφρασε προσωπικές απόψεις και συμπληρώνουν ότι  η ΝΔ ψάχνει αγωνιωδώς ατζέντα και πιάνεται από όπου μπορεί. 

Το Μαξίμου παραπέμπει μάλιστα στις πρωινές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος σχολιάζοντας, σε ραδιοφωνική εκπομπή, τις δηλώσεις Φίλη τόνισε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν εμπόδια σε όσους θέλουν να διαμαρτύρονται στο πλαίσιο του Συντάγματος. Τέλος, σημειώνουν ότι το δικαίωμα στη πολιτική διαμαρτυρία είναι ελεύθερο.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση σε συνέντευξη Τύπου. Αν και απέφυγε να σχολιάσει ευθέως τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας, κράτησε αποστάσεις, λέγοντας ότι η κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα λαϊκών κινητοποιήσεων είναι δεδομένη και αυτονόητη.

«Στο δημόσιο διάλογο όλοι μας παίρνουμε την ευθύνη», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα υπερβολική τη στάση της ΝΔ που ζητά την παραίτησή του. «Δεν θα είχε μείνει κανένας υπουργός της κυβέρνησης αν υπήρξε ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα», είπε χαρακτηριστικά.

Η αντιπαράθεση εντάθηκε το πρωί της Πέμπτης με τη Συγγρού να ζητά την παραίτηση του υπουργού και το Νίκο Φίλη να απαντά ότι δεν πρόκειται να κάνει τη χάρη στον κ. Μητσοτάκη. Ο υπουργός Παιδείας, επιτέθηκε εκ νέου στο κίνημα των «Παραιτηθείτε» χαρακτηρίζοντάς τους «ακροδεξιάς» κατεύθυνσης:

Ο Μητσοτάκης αγκαλιάζει τους ακροδεξιούς, λέει ο Φίλης

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ ζητά την παραίτησή μου. Τώρα, που ο κ. Μητσοτάκης έχει αγκαλιάσει το ακροδεξιάς κατεύθυνσης κίνημα «Παραιτηθείτε» είναι φυσιολογικό να εντάσσει και τη δική μου παραίτηση στο γενικότερο αίτημά του. Ούτε η κυβέρνηση ούτε εγώ προσωπικά σκοπεύουμε να προσφέρουμε αυτό το δώρο στον κ. Μητσοτάκη»

Το ιστορικό της υπόθεσης

Μιλώντας χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή ο Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι η κίνηση «Παραιτηθείτε» βρίσκεται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας και την ενέταξε σε μια γενική τάση αναμενόμενης, όπως την χαρακτήρισε, επίθεσης προς την κυβέρνησης.

«Νόμιζαν ότι θα τελειώσουν, ότι θα ήταν μια σύντομη παρένθεση η κυβέρνηση της Αριστεράς στη χώρα μας. Δεν τους βγαίνει αυτό το πράγμα».

Άμεση ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Παιδείας καθώς θεωρούν ότι «ξεπέρασε κάθε όριο, ακόμη και γι’ αυτήν την ιδεοληπτική και ανίκανη κυβέρνηση στην οποία μετέχει».

«Ο κ. Φίλης ξεπέρασε κάθε όριο, ακόμη και γι’ αυτήν την ιδεοληπτική και ανίκανη κυβέρνηση στην οποία μετέχει. Η προκλητική του δήλωση περί ορίων συνταγματικής ανοχής για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του κινήματος "Παραιτηθείτε", δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας. Ο Υπουργός Παιδείας θα πρέπει να συμβολίζει τον πλουραλισμό και το σεβασμό στην διαφορετική άποψη» τονίζει η ΝΔ σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου.

Στη Συγγρού θεωρούν τις δηλώσεις Φίλη ως «δώρο» καθώς έψαχναν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να στηριχθεί αυτή η συγκέντρωση, χωρίς όμως να κατηγορηθεί το κόμμα πως «καπελώνει» την εκδήλωση αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ