ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ειδικό Δικαστήριο: Δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή στο Νίκο Παππά

Ειδικό Δικαστήριο: Δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή στο Νίκο Παππά
Ο Νίκος Παππάς κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστηρίο αναφορικά με τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016 ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος, δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολη, επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο στον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ενώ στον Χρήστο Καλογρίτσα επιβλήθηκε χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, απορρίπτοντας το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισής του για αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στο πρόσωπο του επιχειρηματία.

Ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστήριου Δημήτρης Ασπρογέρακας ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμαντή που είχε καταθέσει ότι «φάκελοι και τσάντες έφευγαν απο γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ίδιος ο Νίκος Παππάς, με ανάρτησή του στο Twitter, σχολίασε την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου δηκτικά, γράφοντας:

«Όπως με NOVARTIS και SIEMENS. Η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου είναι στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις NOVARTIS και SIEMENS».

Ο Νίκος Παππάς κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστηρίο αναφορικά με τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016.

Την απόφαση των 13 ανώτατων δικαστών ανακοίνωσε η πρόεδρος της έδρας, Ιωάννα Κλάπα

Ένοχος κρίθηκε και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας που δικάστηκε ως συνεργός του πρώην υπουργού για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Η απόφαση είναι αμετάκλητη και δεν επιδέχεται κανενός ενδίκου μέσου.

Στη δίκη παρίσταται ο αναπληρωτής εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας, καθώς η τακτική εισαγγελέας της δίκης Ολγα Σμυρλή ήταν ασθενής.

Ο εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου Δημήτρης Ασπρογέρακας είχε προτείνει νωρίτερα ποινή ενός έτους για το Νίκο Παππά και έξι μηνών για τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Ο Νίκος Παππάς μέσω των συνηγόρων του είχε δηλώσει νωρίτερα πως δεν θα αιτηθεί ελαφρυντικών γιατί δεν νιώθει ένοχος.

Μετά την ανακοίνωση της ποινής, ο δικηγόρος του Νίκου Παππά, Γιάννης Μαντζουράνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς, σήμερα ομόφωνα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να περιβάλουν με τη δεσμευτικότητα δικαστικής απόφασης την εκδικητική δίωξη του Νίκου Παππά από τους πολιτικούς αντιπάλους του.


Εδώ και τώρα επιβάλλονται δύο σχόλια:


Πρώτον, όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται.


Και δεύτερον, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια.

Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται. Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών.


Μετά από όλα αυτά η Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλά δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία».

«Σε μια εποχή, που στην συνείδηση του ελληνικού λαού η δικαστική εξουσία έχει αποξενωθεί από την δικαιοσύνη, είναι αναμενόμενο σε μία πολιτική δίκη η απόφαση να είναι βαθύτατα και μόνον πολιτική» είπε με τη σειρά του ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, επίσης συνήγορος υπεράσπισης του Ν. Παππά.

Ο τρίτος δικηγόρος του πρώην υπουργού, Θόδωρος Μαντάς, τόνισε:

«Προφανής, ακατανόητη και εντελώς αδικαιολόγητη η δυσαρμονία ανάμεσα στην πρόταση της Εισαγγελέως και στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η ορθότητα της δεν θα κριθεί από την ομοφωνία αλλά από τον αντίκτυπό της στην Ελληνική κοινωνία.
Το μοναδικό πραγματικό γεγονός το οποίο αποδείχθηκε σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία είναι ότι με τις ενέργειες του Νίκου Παππά εισέρρευσαν εκατοντάδες εκατομμυρίων στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου από τον εξορθολογισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».

Οι συνήγοροι του Χρ. Καλογρίτσα, κ.κ. Λοβέρδος και Καραχάλιος, υπογράμμισαν με τη σειρά τους ότι η σημερινή απόφαση, αποτελεί δικαίωση για τον εντολέα τους, καθώς αποτελεί οριστική απόδειξη ότι πράγματι έλεγε την αλήθεια:

«Το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Νίκο Παππά, για παράβαση καθήκοντος. Η προσπάθεια του πρώην Υπουργού να μετατρέψει σε πολιτική μία αμιγώς ποινική υπόθεση, απέτυχε παταγωδώς.


Η αλήθεια έπρεπε να περάσει από το δικαστήριο και πράγματι πέρασε σε ότι αφορά τον εντολέα μας κ. Χρήστος Καλογρίτσα. Η σημερινή ομόφωνη απόφαση αποτελεί δικαίωση, γιατί συνιστά πλήρη και οριστική απόδειξη ότι, πραγματι έλεγε την αλήθεια».

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη, σε εφαρμογή του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών, όταν μετά τις καταγγελίες Καλογρίτσα περί «στημένου» διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες συγκροτήθηκε προανακριτική επιτροπή στη Βουλή, η οποία αποφάσισε τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη.

Ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας κατήγγειλε στη Βουλή, αλλά και στη Δικαιοσύνη, ότι προκειμένου να λάβει μέρος στο διαγωνισμό και να διεκδικήσει μία τηλεοπτική άδεια, με την καθοδήγηση του Νίκου Παππά, έλαβε 3 εκατ. ευρώ από επιχειρηματικό κολοσσό για να καλύψει την εγγύηση που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή κάποιου στον διαγωνισμό.

«Γνώριζα ότι θα καταστώ κατηγορούμενος εξαιτίας των όσων αποκάλυψα. Το έκανα για να αποκαταστήσω το όνομα και την υπόληψή μου», είχε καταθέσει ο Χρήστος Καλογρίτσας.

Ο πρώην υπουργός, από την πρώτη στιγμή αρνείται τα όσα του έχουν καταλογιστεί και έχει υπεραμυνθεί της νομιμότητας της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών ενώ έχει κάνει λόγο για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ