ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδημούλης: Έκαψαν τον Μαυρίκο

Παπαδημούλης: Έκαψαν τον Μαυρίκο
EUROKINISSI

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την παρέμβαση που έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης μέσω twitter, με την οποίαν εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο εκδότης Π. Μαυρίκος έπεσε θύμα δολοφονίας. «Τον έκαψαν για να μην τους κάψει», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του ο ευρωβουλευτής. 

Οι απορίες που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη ανάρτηση συμπυκνώνονται στο εξής ερώτημα: «Ο ευρωβουλευτής έχει στα χέρια του στοιχεία από τις αστυνομικές ή άλλες προανακριτκές αρχές, τα οποία δεν έχουν δει το φως το δημοσιότητας ή επιχειρεί την εκ των προτέρων πολιτικοποίηση του τραγικού δυστυχήματος;»

Η ανάρτηση του Δ. Παπαδημούλη στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής και μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε γίνει γνωστή κάποια παρέμβαση της κυβέρνησης επί του θέματος ή αν ο ευρωβουλευτής είχε δεχθεί κλήση από την εισαγγελία για να προσκομίσει τα στοιχεία που ενδεχομένως διαθέτει.

Στην ανάρτησή του στο Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρει:

«Η όζουσα υπόθεση Μαυρίκου, δεν επιλύθηκε όπως πρέπει, μέσω της δικαστικής οδού, αλλά μέσω της Αττικής οδού.Τον έκαψαν για να μην τους κάψει».

papadimoulis

Η καταγγελία του Δημήτρη Παπαδημούλη προκάλεσε την αντίδραση χρηστών του Twitter, δεδομένου ότι ακόμα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για τα αίτια θανάτου του Π. Μαυρίκου από την Αστυνομία, η οποία εξακολουθεί να ερευνά όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι τεχνικές αναλύσεις των ειδικών όπως και εκείνες του εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. θα χρειαστούν συγκεκριμένο χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Επιβεβαίωσε την ταυτότητα το DNA

Την ίδια ώρα, η εξέταση DNA επιβεβαίωσε ότι ο Παναγιώτης Μαυρίκος ήταν ο άνδρας ο οποίος έχασε τη ζωή του από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο όχημα της συζύγου του.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Παρασκευής, έγινε η διαδικασία της νεκροτομής στον Παναγιώτη Μαυρίκο. Οι ιατροδικαστές διαπίστωσαν ότι ο θάνατός του προήλθε από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο αυτοκίνητο, την Πέμπτη, στην Αττική Οδό, στο ύψος του Νέου Ηρακλείου και ενώ οδηγούσε στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Μήνυση για ανθρωποκτονία κατέθεσε η σύζυγος του Μαυρίκου

Η σύζυγος του εκδότη κατέθεσε σήμερα στην Ασφάλεια Αττικής μηνυτήρια αναφορά για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, κατά αγνώστων δραστών, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγόρου της οικογένειας Αλέξη Κούγια.

Όπως επισημαίνεται στην αναφορά, ορίζονται ως τεχνικοί σύμβουλοι ο Νικόλαος Διαμαντής, υποστράτηγος πυροσβεστικού σώματος, ειδικός σε θέματα διερεύνησης εμπρησμών και ο Γεώργιος Ραυτογιάννης, βαλλιστικός - εξεταστής ιχνών εργαλείων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ποινικολόγου: "Ο λόγος που υπεβλήθη η ως άνω μηνυτήρια αναφορά είναι ότι η οικογένεια του εκλιπόντος, με αυτόν τον τρόπο και με τους τεχνικούς της συμβούλους, επιθυμεί να βοηθήσει τους διορισθέντες από την ελληνική αστυνομία πραγματογνώμονες, ώστε να διεκπεραιωθεί ταχύτατα η πραγματογνωμοσύνη και σε συνδυασμό με τις ειδικές γνώσεις τους να εκδοθεί ένα πλήρες και αναμφισβήτητο πόρισμα".

Νέες εξελίξεις στην έρευνα για το κύκλωμα εκβιαστών

Την ίδια ώρα, σημειώνονται νέες εξελίξεις στην υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών δημοσιογράφων στην οποία είχε εμπλοκή ο Π. Μαυρίκος, καθώς αναζητούνται τυχόν ποινικές ευθύνες σε βάρος στελεχών μιας τράπεζας και μιας ΔΕΚΟ.

Βάσει λοιπόν νέων στοιχείων που έφτασαν πριν λίγες ημέρες στα χέρια του 1ου Ειδικού Ανακριτή Βασίλη Ζιάκα, ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία κατά παντός υπευθύνου, σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου του νόμου 1608/50.

Σύμφωνα με πληροφορίες από συγκεκριμένο έγγραφο που έχει στη διάθεσή του ο κ. Ζιάκας, ο οποίος χειρίστηκε ως τώρα την υπόθεση, φαίνεται να προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για εμπλοκή των αρμοδίων στελεχών μίας τράπεζας και μίας ΔΕΚΟ. Ο ανακριτής φαίνεται να εντόπισε από έκθεση που βρίσκεται στο γραφείο του εδώ και λίγες ημέρες, την καταγραφή «δυσανάλογα» μεγάλων ποσών για διαφημιστικές δαπάνες, συγκριτικά με τα συνήθη ποσά, των δύο επίμαχων νομικών προσώπων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ανακριτή, οι διοικούντες και οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ΔΕΚΟ και της τράπεζας, την περίοδο 2013-2015 διέθεσαν "εξαιρετικά υψηλά διαφημιστικά κονδύλια", τα οποία, όπως τονίζει ο δικαστικός λειτουργός, κατέληξαν αποκλειστικά στην εκδοτική εταιρεία του Παναγιώτη Μαυρίκου. Οι ενέργειες των αξιωματούχων, σύμφωνα με το διαβιβαστικό, έγιναν "για να ωφελήσουν τον Παναγιώτη Μαυρίκο και προφανώς τον εαυτό τους".

Σύμφωνα με όσα φαίνεται να προέκυψαν από την έρευνα του ανακριτή, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΚΟ 'δολίως' έσπασε σε μικρότερα ποσά τη διαφημιστική δαπάνη για να είναι εφικτή η απευθείας έγκριση από τον ίδιο. Έτσι, καθώς ο νόμος προβλέπει την έγκριση από το ΔΣ για πληρωμές άνω των 150.000 ευρώ, ο υπό δικαστική διερεύνηση, πλέον, επικεφαλής της ΔΕΚΟ ενέκρινε ο ίδιος ποσό 149.500 ευρώ, ως πληρωμή για διαφημιστικές υπηρεσίες της εταιρείας του Παναγιώτη Μαυρίκου.

Μετά την άσκηση της συμπληρωματικής δίωξης, τη σκυτάλη στη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε ο Ανακριτής Διαφθοράς Κώστας Σαργιώτης,ο οποίος καλείται να εντοπίσει τα στελέχη της εν λόγω τράπεζας και της ΔΕΚΟ που ευθύνονται για την έγκριση τόσο μεγάλων ποσών για διαφήμιση.

Υπενθυμίζεται, πως για την υπόθεση των εκβιαστών έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της διακεκριμένης εκβίασης κατά συναυτουργία, ενώ στη συνέχεια ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη για τα αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας «τελεσθείσα από υπαίτιο προς υπάλληλο για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντα του υπαλλήλου», με επιδιωκόμενο όφελος άνω των 150.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50).

Στην υπάρχουσα δικογραφία που θα χειριστεί ο κ. Σαργιώτης κατηγορούμενοι είναι ο Παναγιώτης Μαυρίκος, Παναγιώτης Μουσσάς, ο οποίος έχει προφυλακιστεί για την υπόθεση, και ο Χρήστος Φράγκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ