ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η σιωπηρή παραλαβή του Anadolu και η επάνοδος των τουρκικών προκλήσεων

Η σιωπηρή παραλαβή του Anadolu και η επάνοδος των τουρκικών προκλήσεων
Στο πεδίο, επικρατούν «ήρεμα νερά» καθώς οι γείτονες απέχουν από ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο Yeni Safak

Σε δύο ταχύτητες κινούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Χουλουσί Ακάρ από τη μία, να επιβεβαιώνουν την ανάγκη διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας ώστε να δημιουργηθεί κλίμα διαλόγου στη βάση των κανόνων καλής γειτονίας και από την άλλη την φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak» να ζητά την αποστολή του Ελικοπτεροφόρου TCG Anadolu στο Αιγαίο και την Κρήτη «για να σταλεί μήνυμα στην Ελλάδα».

Στο πεδίο πάντως, επικρατούν «ήρεμα νερά» καθώς οι γείτονες απέχουν από ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο ενώ από τις 6 Φεβρουαρίου, ημέρα που η Τουρκία χτυπήθηκε από τους φονικούς σεισμούς, η πτητική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας είναι σχεδόν μηδενική, με μόλις μία παραβίαση του ελληνικού Εναέριου Χώρου από ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών.

Σιωπηρή παραλαβή

Η παραλαβή του TCG Anadolu από το τουρκικό ναυτικό θα ήταν η μεγαλύτερη επικοινωνιακή φιέστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το «άρμα» που θα οδηγούσε τον Τούρκο πρόεδρο ως επικείμενο «θριαμβευτή» των εκλογών. Ακόμη και χωρίς ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα, το θηριώδες Ελικοπτεροφόρο προορίζονταν να γίνει η πλατφόρμα από την οποία ο Τούρκος πρόεδρος θα εξαπέλυε έναν πύρινο λόγο εναντίον της Ελλάδας προβάλλοντας τον εαυτό του ως τον μοναδικό ικανό υποψήφιο για να εκπληρώσει το όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ακόμη και οι ατέλειες στην κατασκευή του πλοίου και το αμφιβόλου αποδοτικότητας σύστημα πρόωσης θα κρύβονταν κάτω από τεράστιες τουρκικές σημαίες και τα λάβαρα του ΑΚΡ, σε μια φαραωνική τελετή που θα έκανε την καθέλκυση του Υποβρυχίου Hizir Reis να μοιάζει με σχολική γιορτή. Όμως, τα επικοινωνιακά σχέδια του Ερντογάν κατέληξαν στον «βυθό» του Αιγαίου μετά το καταστροφικό χτύπημα του εγκέλαδου, στερώντας από τον Τούρκο Πρόεδρο, ίσως τον σπουδαιότερο, από τους άσσους που έκρυβε στο μανίκι του.

Η παραλαβή του πλοίου έγινε αλλά χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας ή τη σχετική ανακοίνωση από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας. Το TCG Anadolu, δίδυμο του ισπανικού Αεροπλανοφόρου Juan Carlos I, εντάχθηκε στο τουρκικό Ναυτικό αν και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει επίσημα η επιχειρησιακή του ζωή. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και η δοκιμή των συστημάτων που λείπουν και να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις, μιας και το πλοίο προορίζονταν για Αεροπλανοφόρο αλλά μετά την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 θα φιλοξενεί Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη και Ελικόπτερα.

Πολεμικά σενάρια

Το δημοσίευμα της Yeni Safak βρίσκεται ήδη στο «μικροσκόπιο» της Αθήνας. Πρόκειται για την ίδια εφημερίδα, η οποία λίγες εβδομάδες πριν κυκλοφόρησε με τίτλο στο πρωτοσέλιδο «Ο γείτονας μοιράστηκε τον πόνο:

Η ελληνική κρατική τηλεόραση έδειξε την καταστροφή συνδυάζοντας τις εικόνες με ένα συγκινητικό τουρκικό τραγούδι» ενώ στο επίμαχο άρθρο μιλούσε με διθυραμβικά σχόλια για τους Έλληνες διασώστες.

Όμως, το πολιτικό σκηνικό στη γείτονα αρχίζει να πολώνεται επικίνδυνα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να υπολείπεται σημαντικά στις δημοσκοπήσεις σε σχέση με τον υποψήφιο της ενωμένης αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Παρά τις προσπάθειες του Τούρκου Προέδρου να ανακτήσει τη χαμένη δημοφιλία του στα συντρίμμια των πόλεων που επλήγησαν από τον σεισμό, τα ποσοστά του παραμένουν ιδιαιτέρως χαμηλά. Το «χαρτί» που απομένει στον Ερντογάν ώστε να συσπειρώσει το εκλογικό του ακροατήριο είναι αυτό του εθνικισμού και όπως δείχνει το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής Yeni Safak, το κλίμα ήδη καλλιεργείται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ