ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Το τραπεζικό σύστημα είναι σε καλύτερη θέση από ότι ήταν πριν από 4 χρόνια

Σταϊκούρας: Το τραπεζικό σύστημα είναι σε καλύτερη θέση από ότι ήταν πριν από 4 χρόνια
O υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας INTIME

Τη διαβεβαίωση ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα σε καλύτερη θέση από ότι πριν από τέσσερα χρόνια, παρείχε στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή τις αναταραχές στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την πτώση της τιμής της μετοχής της Credit Swiss.

«Παρόλα αυτά δεν χωράει εφησυχασμός. Οι αβεβαιότητες παγκοσμίως είναι πολλές και οι προπονήσεις νέες και μεγάλες. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα συνεχίσει να μεριμνά για την διασφάλιση της αναγκαίας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», είπε ο υπουργός οικονομικών σε παρέμβαση του και αναφερόμενος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είπε πως «είναι σε καλύτερη θέση από ότι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα οι τράπεζες έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους με τη χρήση του προγράμματος Ηρακλής, των οποίων οι εγγυήσεις δεν μπαίνουν στο δημόσιο χρέος και διαθέτουν μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Τον Ιούλιο του 2019 τα κόκκινα δάνεια στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών ήταν περίπου στο 44%, τα παραλάβαμε το 44%, όσο τα παραδώσαμε τον Ιανουάριο του 2015', ανέφερε και συμπλήρωσε ότι τον Δεκέμβριο του 2022 ανέρχονταν σε ποσοστό 8,7%».

«Οι τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα τους μέσα από δύο πυλώνες: αύξηση των καταθέσεων και πρόσβαση στις αγορές. Να είμαστε συγκεκριμένοι: Οι καταθέσεις την τελευταία τετραετία έχουν αυξηθεί κατά 30% ή 50 δισεκατομμύρια €. Και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές έχει ενισχυθεί με εκδόσεις τίτλων και κεφαλαιακών μέσων ύψους περίπου 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ», είπε και πρόσθεσε πως οι τράπεζες διατηρούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά πιο υψηλά του ελάχιστου όρου.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη πως οι τράπεζες έχουν επανέλθει σε κερδοφορία μετά από μία σειρά ζημιογόνων χρήσεων.

«Όλα αυτά είναι θετικά στοιχεία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ