ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέθανε ο Σπύρος Σημίτης, αδερφός του πρώην πρωθυπουργού

Πέθανε ο Σπύρος Σημίτης, αδερφός του πρώην πρωθυπουργού
Eurokinissi / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πέθανε ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, καθηγητής Σπύρος Σημίτης. 

O Σπύρος Σημίτης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών το Σάββατο 18 Μαρτίου στη Γερμανία, όπου ζούσε επί δεκαετίες.

Ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός του Κώστα Σημίτη και ο θάνατός του έγινε γνωστός τη Δευτέρα (20/3) από το πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Σπύρος Σημίτης θεωρείτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση «πατέρας της προστασίας των προσωπικών δεδομένων». Υπήρξε καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, έγραψε και εργάστηκε σε διάφορα πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και διεθνείς επιτροπές, τόσο στη Γερμανία όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση και εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

Διετέλεσε, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Γερμανίας, πρόεδρος του «Γερμανικού Εθνικού Συμβουλίου Ηθικής και Δεοντολογίας». Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος και μέλος διεθνών και ευρωπαϊκών επιτροπών για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων, όπως σε ευρωπαϊκό επίπεδο της «Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου για τα Κοινωνικά Δικαιώματα».

Τιμητικούς τίτλους του απένειμαν πανεπιστήμια τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ελλάδα είχε εκλεγεί αντεπιστέλλον μέλος στην Ακαδημία Αθηνών. Η ταφή του θα γίνει στη Γερμανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ