ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επανέρχεται η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών

Επανέρχεται η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών
ΥΠΕΞ

Επανέρχεται μετά από έναν χρόνο το σχήμα τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, εκπέμποντας ένα ηχηρό μήνυμα συνεργασίας και νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η συνάντηση, εκτός απροόπτου, θα λάβει χώρα στις 30 Μαρτίου στη Λευκωσία, ενώ για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του νέου υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνου Κόμπου και του Ισραήλ, Έλι Κοέν.

Έντονο παρασκήνιο

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν το σχήμα θα είναι 3+1, δηλαδή αν θα συμμετέχει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Σε κάθε περίπτωση όμως, η επαναφορά της τριμερούς αποτελεί σημαντική εξέλιξη και εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών είχαν συναντηθεί για τελευταία φορά στις 4 Απριλίου 2022. Είχαν ανανεώσει το ραντεβού τους για τα τέλη του έτους, όμως, οι πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ και κυρίως η κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά οδήγησε σε απανωτές αναβολές της συνόδου.

Η ελληνική πλευρά είχε εισηγηθεί την επανάληψη του σχήματος 3+1 τον περασμένο Φεβρουάριο εξ αφορμής της επισκέψεώς του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον προτίμησε να περιορίσει τις συνομιλίες με την Αθήνα στον 4ο γύρο του στρατηγικού διαλόγου και τη διμερή συνεργασία, εν μέρει για να μην προκαλέσει νέο κύμα αντιαμερικανισμού στην Τουρκία.

Σε χαμηλό επίπεδο

Είναι γεγονός πάντως, ότι το ενδιαφέρον για την επανάληψη της τριμερούς σε υψηλό επίπεδο έδειχνε να περιορίζεται σε τεχνικής φύσεως συζητήσεις με την εκπροσώπηση της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου να γίνεται σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών. Η τελευταία συνάντηση είχε ως αποκλειστικό θέμα την κυβερνοασφάλεια ενώ η ενέργεια και η αμυντική συνεργασία δεν βρίσκονται εδώ και καιρό στην ατζέντα.

Ταυτόχρονα, η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ απομάκρυνε το ενδεχόμενο επανάληψης των συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο, καθώς το Τελ Αβίβ είχε στραμμένο το ενδιαφέρον του στα προβλήματα στο εσωτερικό ενώ στο εξωτερικό ήθελε να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα.

Νέα πραγματικότητα

Η επαναφορά της τριμερούς γίνεται σε ένα νέο περιβάλλον για τα ελληνοτουρκικά αφού μετά τους φονικούς σεισμούς και την τραγωδία των Τεμπών, Αθήνα και Άγκυρα έχουν επαναπροσδιορίσει τη σχέση τους. Τα «ήρεμα νερά» που επικρατούν προς το παρόν στο Αιγαίο αναμένεται να επηρεάσουν την ατζέντα των συζητήσεων, όχι όμως τη διάθεση για συνεργασία των τριών πλευρών. Αθήνα, Λευκωσία και Τελ Αβίβ θα επαναβεβαιώσουν το άριστο επίπεδο των σχέσεων τους και τη βούληση τους για την ενίσχυση της συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο, ο τουρισμός, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά και οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ