ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο ΥΠΕΞ οι πρέσβεις Αλβανίας-Γαλλίας μετά την αλβανική πρόκληση στο Euro 2016

Στο ΥΠΕΞ οι πρέσβεις Αλβανίας-Γαλλίας μετά την αλβανική πρόκληση στο Euro 2016
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν κληθεί το μεσημέρι οι πρέσβεις της Αλβανίας και της Γαλλίας, έπειτα από το διπλωματικό επεισόδιο που δημιουργήθηκε με το προκλητικό πανό που ανέβασαν Αλβανοί φίλαθλοι το Σάββατο στον αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας στο Euro 2016.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας την Κυριακή στο Mega χαρακτήρισε ανύπαρκτο το θέμα των Τσάμηδων. “Δεν υπάρχει γενοκτονία, ασφαλώς και δεν υπάρχει τσαμικό ζήτημα. Αυτοί οι τσάμηδες που μιλούν για Τσαμουριά είναι απομονωμένοι στην Αλβανία. Κατά την επίσκεψή μου εκεί, τέσσερις φορές ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας επανέλαβε ότι η χώρα του είναι πιστή στη συμφωνία και αναγνωρίζει τα σύνορα”, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι ορισμένοι κύκλοι επιχειρούν να τορπιλίσουν τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης της χώρας μας με την Αλβανία και ότι προσπαθούν να «ανεβάσουν» το ανύπαρκτο θέμα των Τσάμηδων.

“Ορισμένοι προσπαθούν να αποτρέψουν τη δημιουργία καλού κλίματος” ανέφερε και τόνισε: “Είναι απορίας άξιο πως, με αυτά τα μέτρα ασφαλείας, κατάφεραν να περάσουν το πανό στο γήπεδο”.

“Η UEFA το κατέβασε αμέσως και δεν άφησε να παρουσιαστεί στην τηλεόραση. Χθες η πρέσβης μας στη Βέρνη έκανε άμεσες ενέργειες για να μην επαναληφθεί τέτοιο θέμα. Έγιναν επίσης παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Γαλλία για λόγους και ασφάλειας των παιχνιδιών, αλλά και στην αλβανική κυβέρνηση” σημείωσε ο υπουργός.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ευστράτιος Ευθυμίου, από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση προέβη ήδη σε αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την UEFA και τους Γάλλους διοργανωτές από τους οποίους, όπως τόνισε, “αναμένουμε εξηγήσεις γιατί, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν απετράπη η είσοδος του συγκεκριμένου προκλητικού πανό”.

Παράσταση έγινε, επίσης, και προς την αλβανική κυβέρνηση, “από την οποία αναμένουμε να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια”, όπως είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ευθυμίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου το Σάββατο, έκανε λόγο για προβοκατόρικες ενέργειες από περιθωριακούς κύκλους που είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση Ελλάδας-Αλβανίας και από την επίσημη παραδοχή από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς.

“H ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο και προκλητικό περιεχόμενο στον αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας συνιστά θρασύτατη ενέργεια” ανέφερε ο κ. Ευθυμίου και τόνισε πως η πρόκληση αυτή καταφανώς παραβιάζει τους κανονισμούς της UEFA που είναι υπεύθυνη για την αποτροπή ανάρτησης συνθημάτων με προκλητικό περιεχόμενο και η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων.

Τέλος, επιστολή διαμαρτυρίας προς την UEFA απέστειλε και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής με την οποία εκφράζει την εντονότατη διαμαρτυρία της ελληνικής κυβέρνησης για "το προκλητικό, συκοφαντικό και ανιστόρητο περιεχόμενο του πανό".

Η αλβανική πρόκληση

Σύμφωνα με τα όσα απαθανάτισαν οι κάμερες, μία ομάδα φιλάθλων που καθόταν στις εξέδρες όπου βρίσκονται οι Αλβανοί φίλαθλοι ανήρτησε πανό στα αγγλικά με τη φράση: "Η Ελλάδα είναι ένοχη. Θυμηθείτε τη γενοκτονία της Τσαμουριάς. Εκατό χιλιάδες Αλβανοί θύματα".

Η ανάρτηση του πανό έγινε λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα των εθνικών ομάδων Αλβανία-Ελβετία.

Διαβάστε επίσης:

Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Αλβανίας από αλβανική πρόκληση στο Euro 2016

Αλβανική πρόκληση κατά Ελλάδας στο EURO - Οι κίνδυνοι για την ομάδα τους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ