Η λύση για τους υπουργούς που δεν εμφανίζονται στη Βουλή
Διαστάσεις επιδημίας έχει προσλάβει η "απροθυμία" υπουργών να προσέλθουν στην Ολομέλεια για να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών για θέματα της επικαιρότητας και στη Βουλή φαίνεται πως έχουν βρει τη "φόρμουλα" πουθα τους οδηγήσει στα κυβερνητικά έδρανα για τις ανάγκες του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Η λύση στην οποία έχουν καταλήξει μιας και το κακό έχει παραγίνει, όπως λένε, δεν είναι άλλη από τον προσδιορισμό μιας ημέρας για κάθε υπουργείο και υπουργό που έχει εφαρμοστεί με ικανοποιητικά αποτελέσματα στο παρελθόν. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το ποσοστό παρουσίας υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών με το σύστημα αυτό, είχε αγγίξει ένα ποσοστό της τάξης του 75%.
Το φαινόμενο αυτό που κάθε άλλο παρά καινούργιο είναι στα κοινοβουλευτικά χρονικά, έχει κατά καιρούς απασχολήσει τη Διάσκεψη των Προέδρων που αναζητούσε τρόπους να «σύρει» υπουργούς στη Βουλή. Και επί θητείας Βαγγέλη
Μεϊμαράκη το 50% των επίκαιρων ερωτήσεων που προγραμματίζονταν για συζήτηση έμεναν στα χαρτιά, ενώ επί ημερών Νίκου Βούτση η προσέλευση υπουργών σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ίδιος παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη τύπου, αγγίζει το 56%.
Μετά την απόφαση που ελήφθη στη Διάσκεψη των Προέδρων ύστερα από πρόταση του για επαναπροσδιορισμό των επίκαιρων ερωτήσεων που δεν συζητιούνται κυρίως λόγω κωλύματος υπουργού, οι κυβερνητικές παρουσίες έφθασαν στο 71%.
Οι γκρίνιες ωστόσο, παραμένουν με τον ίδιο τον Νίκο Βούτση που έχει γίνει πολλάκις αποδέκτης παραπόνων των βουλευτών που αισθάνονται ότι οι υπουργοί τους περιφρονούν, να χαρακτηρίζει το πρόβλημα ως "αγκάθι". Αρκεί άλλωστε, να δει κανείς την επιεικώς απογοητευτική εικόνα που παρουσιάζει η Ολομέλεια στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, είτε λόγω κωλύματος των υπουργών στους οποίους απευθυνόταν η επίκαιρη ερώτηση, είτε λόγω φόρτου εργασίας, οι επίκαιρες ερωτήσεις που συζητήθηκαν
μετρούνται στα δάχτυλα. Μόλις δύο από τις δώδεκα συνολικά επίκαιρες ερωτήσεις που είχαν προγραμματιστεί, συζητήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, μόλις έξι από τις είκοσι την περασμένη Πέμπτη και μόλις δύο από τις 20 που ήταν στον κατάλογο των ερωτήσεων και αναφορών την περασμένη Παρασκευή.
Ίδια και απαράλλαχτη εικόνα παρουσίασε και σήμερα η Ολομέλεια καθώς συζητήθηκαν μόνον δύο απο τις 14 ερωτήσεις που είχαν προγραμματιστεί με τον Νικήτα Κακλαμάνη να σχολιάζει με νόημα: "Δεν έπιασαν οι επίγειες εκκλήσεις μου και σκέφτομαι να τάξω μια φανουρόπιτα μήπως και φανερωθούν οι υπουργοί την ώρα του κοινοβουλευτικού ελέγχου", είπε. Την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής βλέποντας τα άδεια άδρανα σε μια έκρηξη οργής, πρότεινε αυστηρό ποινολόγιο για τους απόντες υπουργούς.
Κι ενώ η πλειονότητα των υπουργών αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, βουλευτές έχουν μόνο θετικά λόγια να πουν για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη που είναι πάντα συνεπής
στο κοινοβουλευτικό του ραντεβού.