ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών και τα επόμενα βήματα στα ελληνοτουρκικά

Η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών και τα επόμενα βήματα στα ελληνοτουρκικά
Οι σημαίες Ελλάδας, Τουρκίας και ΕΕ έξω από το υπουργείο Εξωτερικών (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ακόμη και πριν τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία βλέπουν κύκλοι της ελληνικής διπλωματίας, σημειώνοντας ότι η  βελτίωση του κλίματος στα ελληνοτουρκικά δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε Αθήνα και Άγκυρα να κάνουν ένα ακόμη σημαντικό βήμα, το οποίο θα περιλαμβάνει την επανεκκίνηση του διαλόγου σε τεχνικό αλλά και ουσιαστικό επίπεδο, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι.

«Η Αθήνα λαμβάνει θετικά σημάδια και οφείλει να ανταποκρίνεται σε αυτά ώστε να μη φανεί ανακόλουθη σε όσα μέχρι τώρα υποστήριζε σε σχέση με την ανάγκη αποκλιμάκωσης και τήρησης των κανόνων καλής γειτονίας» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ταυτόχρονα, είναι απολύτως σαφές πως το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται, όχι μόνο για μια νέα αρχή στον ελληνοτουρκικό διάλογο αλλά και για το ενδεχόμενο επίλυσης σημαντικών ζητημάτων στις σχέσεις των δύο χωρών, βλέπουν θετικά και άλλες χώρες με μεγάλη επιρροή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Θετική ατζέντα και στο βάθος διερευνητικές

Η συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, ανάμεσα στον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα οικονομικής διπλωματίας, κ. Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα «έσπασε» τον πάγο και έφερε ξανά τις δύο χώρες στο τραπέζι του διαλόγου έστω και για συζητήσεις τεχνικού επιπέδου.

Άλλωστε, από το «Μητσοτάκης γιοκ» του περασμένου καλοκαιριού, βρεθήκαμε στο σημείο που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταφέρει τις ευχές του στον Έλληνα πρωθυπουργό για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Η διεξαγωγή του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών, οι οποίες είχαν ουσιαστικά παγώσει μετά την απόφαση της Άγκυρας να υψώσει κατακόρυφα τους τόνους ως «απάντηση» στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο, θα εκπέμψει το μήνυμα ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να συζητήσουν για σημαντικά θέματα, αφήνοντας στην άκρη την ένταση των τελευταίων ετών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα επανεκτιμήσουν και οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σε επίπεδο Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων που θα έχει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ναι μεν, αλλά…

Η Αθήνα πάντως, παραμένει επιφυλακτική ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας. Μπορεί το κλίμα να ευνοεί τον διάλογο, όμως είναι δεδομένο ότι η Τουρκία δεν έχει μετακινηθεί ούτε χιλιοστό από τις πάγιες και αναθεωρτικές διεκδικήσεις της, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, την επιβολή του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου, την επήρεια των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, τον εναέριο χώρο και φυσικά, το casus belli σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Η Αθήνα παραμένει σταθερή στη θέση της, ότι το μοναδικό ανοιχτό θέμα ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Την ίδια ώρα όμως, οι μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις θέλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες που στοχεύουν αφενός στη μείωση των εντάσεων και αφετέρου στην αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου ώστε η Ευρώπη να απεξαρτηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από το ρωσικό αέριο.

Τον ρόλο αυτό δεν αποκλείεται να αναλάβει το Ισραήλ ή η Αίγυπτος, χώρες με τις οποίες η Τουρκία έχει αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ