ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Για ποιο λόγο επελέγη η 21η Μαΐου

Εκλογές 2023: Για ποιο λόγο επελέγη η 21η Μαΐου
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο γραφείο του στο Μαξίμου (Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP)

Δύο είναι οι λόγοι της τελικής απόφασης του πρωθυπουργού να διεξαχθούν οι εκλογές 21 Μαΐου, ανήμερα της μεγάλης εορτής του Αγίου Κωσταντίνου και Ελένης.

Ο πρώτος και κύριος λόγος είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να διαταραχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις, που είναι εδώ και καιρό προγραμματισμένες να ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου.

Αν και έχει γίνει στο παρελθόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τελικώς να αφήσει ικανό χρόνο από την ημερομηνία που τα παιδιά δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις.

Οι δεύτερες κάλπες, που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν, αναμένεται, όπως είπε άλλωστε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να στηθούν το αργότερο μέχρι τις 2 Ιουλίου.

Ο δεύτερος λόγος που ο κύριος Μητσοτάκης επέλεξε την 21η Μαΐου είναι γιατί τον Ιούλιο έχει προγραμματιστεί σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Στην σύνοδο του ΝΑΤΟ πρέπει να παρευρίσκεται πρωθυπουργός, ή αρχηγός κράτους.

Επομένως ο κύριος Μητσοτάκης επέλεξε και για τις δεύτερες εκλογές τις 2 Ιουλίου έτσι ώστε ανεπηρέαστα στη συνέχεια, όποιος και αν είναι πρωθυπουργός - που κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν αμφισβητείται ότι θα είναι ο ίδιος - να μπορεί να συμμετάσχει στην σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τη διεξαγωγή των εκλογών και την συνεπαγόμενη διάλυση της Βουλής.

Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο τελευταίο, όπως αποδείχτηκε, υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε την ημερομηνία των εκλογών και τα επόμενα βήματα ενώ παράλληλα έκανε και έναν μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου τα περασμένα χρόνια.

«Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός.

«Οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας, θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου και αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου» σημείωσε, τονίζοντας ότι ο προγραμματισμός αυτός είναι «απολυτά συνεπής προγραμματισμός με τις προβλέψεις του Συντάγματος».

«Πρόκειται για έναν προγραμματισμό απόλυτα συνεπή με τις συνταγματικές προθεσμίες που ταυτόχρονα, όμως, συνυπολογίζει και μία σειρά από σοβαρά γεγονότα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως οι πανελλαδικές εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει» πρόσθεσε.

«Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει ισχυρή Ελλάδα» συνέχισε, εκτιμώντας παράλληλα πως:


«Οι πολίτες θα κληθούν να κρίνουν την ετοιμότητα στη διαχείριση κρίσεων αλλά και την ειλικρίνια. Ο λαός θα ζυγίσει και είμαι σίγουρος ότι θα αποφασίσει σωστά».

Έχουμε ένα συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε την παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής, τονίζοντας ότι σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία, γι’ αυτό και ο πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για Πρωθυπουργό.

«Σχεδόν έχουμε μηδενίσει πια τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, έχουμε πια τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, ενώ οι έκτακτες ενισχύσεις στο εισόδημα θα συνεχιστούν όσο καιρό διαρκεί η απειλή της διεθνούς ακρίβειας. Και, ασφαλώς, η οδυνηρή τραυματική εμπειρία των Τεμπών ανέδειξε τις ελλείψεις που έχει ακόμα το κράτος μας. Νησίδες αναχρονισμού που αντιστέκονται στη συλλογική πρόοδο, δίπλα σε ανεύθυνες συμπεριφορές που την υπονομεύουν. Η ανατροπή όλων αυτών καθίσταται έτσι μια σαφής προτεραιότητα για την επόμενη μέρα» υπογράμμισε ο κύριος Μητσοτάκης.

«Το σύνθημα μας από εδώ και στο εξής είναι: προχωράμε μαζί μπροστά, αλλάζοντας την Ελλάδα πιο ασυμβίβαστα και πιο τολμηρά».

«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες τηρήσαμε όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Μειώσαμε φόρους και εισφορές στηρίξαμε το εισόδημα των πολιτών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Θέτοντας το δίλημμα το εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως:

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα επιλέξουν τελικά εάν ο τόπος θα συνεχίσει να διεκδικεί και να κερδίζει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού. Και θα κρίνουν τελικά δύο διαφορετικές θητείες στην οικονομία, στην κοινωνία, στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας. Ακόμα, θα κρίνουν την ετοιμότητα και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, αλλά θα κρίνουν -πιστεύω- και την ειλικρίνεια, την πολιτική ευαισθησία και τη διαρκή προσπάθεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ