ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα για το κίνημα «Παραιτηθείτε»

Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα για το κίνημα «Παραιτηθείτε»
EUROKINISSI

Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα με αφορμή τη συγκέντρωση του κινήματος των «Παραιτηθείτε» που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος την Τετάρτη.

Αφορμή για τη σημερινή αντιπαράθεση αποτέλεσε μία ανάρτηση στο Facebook του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος έκανε λόγο για «κολαγόνα, Τζημεριές υστερίες, ανεγκέφαλους "συγγραφείς" , που θα κάνουν ένα σόου με σύνθημα, "φέρτε πίσω αυτά που σας φάγαμε"».

Φίλης: Το κίνημα «Παραιτηθείτε» είναι το σχέδιο Β’ της ΝΔ

Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά, με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών λέγοντας ότι «το κίνημα ‘Παραιτηθείτε’ είναι το σχέδιο Β της ΝΔ».

«Αντιδραστικά κινήματα που τείνουν να δοκιμάζουν τα όρια της συνταγματικής ανοχής ανησυχούν και ανθρώπους από τον συντηρητικό χώρο. Το κίνημα «Παραιτηθείτε» είναι το σχέδιο Β’ της ΝΔ. Αφού απέτυχαν οι απαράδεκτες προεκλογικές κινήσεις για την πρόκληση bank run, αφού έκλεισε οριστικά το σενάριο της ‘αριστερής παρένθεσης’ με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καταφεύγει τώρα στη διαμόρφωση ενός «κινήματος κατσαρόλας» που θα εκμεταλλεύεται καθημερινά τα υπαρκτά προβλήματα των μεσαίων στρωμάτων και των λαϊκών τάξεων, τα οποία δεν λύνονται προφανώς από τη μια στιγμή στην άλλη» τόνισε ο κ. Φίλης.

Κουμουτσάκος: Η δήλωση του Φίλη συγκρούεται με τη συνταγματική νομιμότητα

Απάντηση στον Νίκο Φίλη έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος σημείωσε ότι «η δήλωση αυτή του Υπουργού Παιδείας συγκρούεται με τη συνταγματική νομιμότητα, όχι μια, αλλά δύο φορές».

«Κάτω από το βάρος των αδιεξόδων και των μεγάλων προβλημάτων που οι ίδιοι δημιούργησαν, έκαναν σύμβουλό τους τον πανικό. Η αγωνία και ο πανικός προκαλούν υπερχειλίζουσα αυταρχικότητα και αντιδημοκρατικότητα. Ποιοι μιλούν για οριακή συνταγματικότητα; Αυτοί που πρωταγωνιστούσαν στις καταλήψεις; Αυτοί που διακήρυσσαν ότι την προηγούμενη Κυβέρνηση θα την έριχναν στους δρόμους;» ανέφερε ο Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στο ραδιόφωνο Real Fm και πρόσθεσε:

«Και τι λένε: Ότι η διαδήλωση που οργανώνεται από πολίτες είναι στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας. Η αλήθεια είναι ότι η δήλωση αυτή του Υπουργού Παιδείας συγκρούεται με τη συνταγματική νομιμότητα, όχι μια, αλλά δύο φορές.
Συγκρούεται με το άρθρο 5 που ορίζει ότι “καθένας έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή”.

Συγκρούεται προπάντων με το άρθρο 11 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα του “συνέρχεσθαι”. Το δικαίωμα της συγκέντρωσης, της διαδήλωσης, της διαμαρτυρίας».

«Στην κίνηση αυτή των πολιτών η Νέα Δημοκρατία δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη ή εμπλοκή. Είναι συνειδητή απόφασή μας που διατυπώθηκε από την πρώτη στιγμή. Καθένας, ως πολίτης, κάνει αυτό που αισθάνεται και πιστεύει. Και οι πολιτικές δυνάμεις, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, έχουμε υποχρέωση να ακούμε τους πολίτες» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Ποτάμι: Θα επιτρέπονται μόνο όσες συγκεντρώσεις στηρίζουν την κυβέρνηση

Καυστικό ήταν το σχόλιο από το Ποτάμι για τις δηλώσεις του Ανδρέα Νεφελούδη και του Νίκου Φίλη.
«Δόγμα Φίλη - Νεφελούδη και άλλων κυβερνητικών: από εδώ και στο εξής θα επιτρέπονται μόνο όσες συγκεντρώσεις στηρίζουν την κυβέρνηση, τα συνθήματα θα δίνονται από το Υπουργείο Αλήθειας και για τους συμμετέχοντες θα γίνεται face control από ομάδες περιφρούρησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Από πού κι ως πού είναι ελεύθερος να διαδηλώνει όποιος και όποιος...» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το Ποτάμι.

ΚΚΕ: Η ίδια η κυβέρνηση συνειδητά διαφημίζει την πρωτοβουλία ‘Παραιτηθείτε’

Για κάλπικη αντιπαράθεση έκανε λόγο το ΚΚΕ σχολιάζοντας την αντιπαράθεση που προέκυψε τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι φανερό ότι η ίδια η κυβέρνηση, μέσω των δηλώσεων διαφόρων στελεχών της, συνειδητά διαφημίζει την πρωτοβουλία “Παραιτηθείτε”. Οι λόγοι είναι προφανείς: Αφ' ενός επιλέγει να αντιπαρατεθεί με έναν εύκολο αντίπαλο, ίδιας στρατηγικής στόχευσης, που από κοινού έχουν συνυπογράψει το 3ο μνημόνιο και ορκίζονται στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την ΕΕ, σ' έναν κάλπικο καβγά. Αφ’ ετέρου θέλει να εμφανίσει ότι δήθεν η μόνη διαμαρτυρία στην κυβερνητική πολιτική γίνεται από αυτές τις δυνάμεις και όχι από το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, το οποίο καθημερινά αντιπαρατίθεται στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ