ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουσκ: To Brexit μπορεί να σημάνει την αρχή για το τέλος της Ένωσης

Τουσκ: To Brexit μπορεί να σημάνει την αρχή για το τέλος της Ένωσης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/CUGNOT MATHIEU

Αν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα μπορούσε να είναι αρχή του τέλους για την Ένωση, αναφέρει σε συνέντευξή του στη Bild, ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκφράζει τις ανησυχίες του απέναντι στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. Συγκεκριμένα, μια ψήφος υπέρ του "Brexit" θα δώσει μεγάλη ώθηση στις ακραίες αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις οι οποίες, όπως αναφέρει, θα "ανοίξουν σαμπάνιες".

"Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο; Επειδή κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Ως ιστορικός, φοβάμαι πως το Brexit μπορεί να είναι η αρχή της καταστροφής όχι μόνο της ΕΕ, αλλά και του δυτικού πολιτικού πολιτισμού στο σύνολό του", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Ευρώπη από την πλευρά της, ανησυχεί και για την οικονομία, που θα αποσταθεροποιηθεί αν φύγει η Βρετανία από την Ένωση. Ο ίδιος ο Τουσκ θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβιώσει σε ενδεχόμενο "Brexit", ωστόσο το τίμημα θα είναι υψηλό.

"Κάθε οικογένεια γνωρίζει πως το διαζύγιο είναι τραυματικό για όλους. Όλοι στην ΕΕ, αλλά ιδιαίτερα οι ίδιοι οι Βρετανοί, θα χάσουν από οικονομική άποψη".

Τους φόβους του εκφράζει και ο Ούλριχ Γκρίλο, επικεφαλής του γερμανικού συνδέσμου βιομηχανιών (BDI), ο οποίος δήλωσε σήμερα πως οι επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν θέλουν η Βρετανία να φύγει από την ΕΕ, προσθέτοντας πως το μήνυμά του στη Βρετανία είναι: "Μείνετε".

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν τα δύο τρίτα των γερμανικών εταιριών δεν είναι σίγουρες για τις συνέπειες που θα είχε για αυτές μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Στο «κόκκινο» οι αγορές ενόψει βρετανικού δημοψηφίσματος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ