ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ρυθμούς σκληρού ροκ 52 μέρες πριν από τις εκλογές

Σε ρυθμούς σκληρού ροκ 52 μέρες πριν από τις εκλογές
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Θέση μάχης έχουν ήδη λάβει όλα τα κόμματα για τη μάχη των εκλογών. Απομένουν 53 ημέρες πριν τις πρώτες κάλπες και όλα τα κομματικά επιτελεία παίρνουν φωτιά και θέτουν τους στόχους τους ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.  

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί προχωρούν το σχεδιασμό τους με βάση τα δεδομένα που έχουν προκύψει και λαμβάνοντας υπόψη ο ένας τη στρατηγική που εφαρμόζει ο άλλος, χωρίς να παραβλέπουν τα τρωτά του σημεία και τις αδυναμίες τους. Μέχρι τις εκλογές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα κινούνται σε ρυθμούς «σκληρού ροκ».

Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι ένας και μόνο: Αυτοδυναμία. Κάτι που είναι πλέον υπό συζήτηση μετά την τραγωδία των Τεμπών όχι μόνο την πρώτη Κυριακή, που έτσι και αλλιώς λόγω της απλής αναλογικής δεν μπορεί να επιτευχθεί. Για τη δεύτερη αναμέτρηση στις 2 Ιουλίου, η κυβερνητική παράταξη θα πρέπει να επιστρατεύσει όλες τις εφεδρείες της για να επιτύχει το στόχο της και κυρίως να πείσει εκείνους τους ψηφοφόρους που απομακρύνθηκαν από κοντά της.

Ελάχιστος πήχης κατά τη Ν.Δ είναι το 33%, το ποσοστό αυτό αποτελεί τη βάση και από εκεί και πέρα ό,τι καταφέρει να συγκεντρώσει επιπλέον.

Το φάντασμα της «τερατογένεσης»

Χθες απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε την Γλυφάδα και επανέλαβε την άποψη του για «τερατογένεση» στην περίπτωση συνεργασίας Τσίπρα , Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη. Ο πρωθυπουργός απάντησε στην αντιπολίτευση, που τάσσεται υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης, λέγοντας: «Πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για το πώς φαντάζονται την προοδευτική διακυβέρνηση που λένε. Την απάντηση θα την πάρουν στις κάλπες. Αυτοί που λένε ότι θα προκύψει κυβέρνηση στις 22 Μαΐου, πρέπει να μας πουν με ποιον θα συνεργαστούν. Είχα μιλήσει για το ενδεχόμενο πολιτικής τερατογένεσης με Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη. Το φαντάζεστε; Ό,τι και να λέει ο Αλέξης Τσίπρας, το ενδεχόμενο μαθηματικά υπάρχει».

Στις ερχόμενες εκλογές για πρώτη φορά θα ψηφίσουν νέοι ψηφοφόροι που υπολογίζονται κοντά στις 438.595 άτομα. πρόκειται για τους νέους που γεννήθηκαν μεταξύ 2003 και 2006 και υπολογίζονται ως εξής:

  • Γεννημένοι 2006 112.097
  • Γεννημένοι 2005 109.719
  • Γεννημένοι 2004 108.762
  • Γεννημένοι 2003 108.017

Η στρατηγική του δεύτερου γύρου

Τα κυβερνητικά στελέχη κινητοποιούνται μπροστά στο κίνδυνο της κυβερνητικής συνεργασίας -αν προκύψουν τα ποσοστά, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ υπάρχει και η στρατηγική του δεύτερου γύρου.

Εδώ υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Από τη μία εκείνοι που τάσσονται υπέρ των συνεργασιών αν δεν είναι εφικτή αυτοδυναμία και από την άλλη τα κυβερνητικά στελέχη που τάσσονται υπέρ και τρίτης εκλογικής αναμέτρησης. Ίσως όμως αυτό το διαρρέουν για να προκαλέσουν εκλογικά αντανακλαστικά, έτσι ώστε να φοβηθούν οι ψηφοφόροι και να ψηφίσουν τη Ν.Δ για να μην κλονιστεί η οικονομία της χώρας.

Υπέρ σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στη δεύτερη κάλπη, αν η ΝΔ δεν επιτύχει αυτοδυναμία, τάσσεται η Ντόρα Μπακογιάννη, ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε ατέρμονες εκλογικές αναμετρήσεις.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να δημιουργήσουμε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Όταν θα γίνουν οι δεύτερες όλοι οι τόνοι και όλα τα καλάμια θα έχουν μείνει στα παρκινγκ. Βλέπω πολλά καλάμια», είπε η κ. Μπακογιάννη.

«Σύνθημα μας το έργο μας»

Στην ανάγκη αυτοδυναμίας αναφέρθηκε και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Άκης Σκέρτσος, ο οποίος περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της πρώτης κάλπης: «Η πρώτη και κρίσιμη κάλπη, είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου. Εκεί πρέπει οι πολίτες να δείξουν ότι δεν μπορούν να συμβιβασθούν με προτάσεις οι οποίες θα σύρουν τη χώρα σε ακυβερνησία».

«Σύνθημα μας είναι το έργο μας». Με αυτό το σύνθημα ο πρωθυπουργός προσωπικά και όχι η ΝΔ ανέβασε στο διαδίκτυο βίντεο, όπου περιλαμβάνονται πλάνα από διάφορες περιοδείες του, με έντονο το στοιχείο της επαφής με πολίτες, αναδεικνύοντας παράλληλα την πολιτική του στην οικονομία και το κοινωνικό κράτος.

«Σε 4 χρόνια μειώθηκαν φόροι, μειώθηκε η ανεργία αυξήθηκαν οι συντάξεις» είναι μερικά από τα θέματα που ο πρωθυπουργός θέλει να συγκρίνει με την πολιτική του προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα και με αυτόν τον τρόπο δείχνει ότι η πολιτική αντιπαράθεση θα κριθεί όχι μόνο από το δυστύχημα των Τεμπών, που και για αυτό ανέλαβε την ευθύνη, αλλά για να δείξει ότι η σύγκριση θα είναι εφ όλης της ύλης με την αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ