ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: «Παράθυρο ευκαιρίας» για να πέσουν οι τόνοι στην Τουρκία

Βαρβιτσιώτης: «Παράθυρο ευκαιρίας» για να πέσουν οι τόνοι στην Τουρκία
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ΙΝΤΙΜΕ

«Παράθυρο ευκαιρίας για να πέσουν οι τόνοι με την Τουρκία, αποτέλεσε η μεταστροφή της τουρκικής κοινής γνώμης, λόγω των αναγκών που προέκυψαν μετά το φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης το πρωί της Τρίτης (4/4).

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε τους λόγους για τους οποίους έχουν εξομαλυνθεί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως ανέφερε, σε αυτό συνετέλεσαν δύο παράγοντες. Πρώτον, το «διπλωματικό και στρατιωτικό μπλόκο που έχτισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή οι διεθνείς συμμαχίες, η διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας παράλληλα με ισχυρούς εξοπλισμούς που αύξησαν την αποτρεπτική μας δύναμη».

Δεύτερον, «ο σεισμός στην Τουρκία, που πέρα από τις πολιτικές και ανθρώπινες συνέπειες είχε και βαθιά οικονομικές».

Εξηγώντας ανέφερε ότι «δεν είναι μία περίοδος στην οποία τα νταηλίκια, οι υπερεξοπλισμοί και τα διεθνή θέματα είναι αυτά που απασχολούν την τουρκική κοινή γνώμη. Τους απασχολούν να ξαναβρούν το σπίτι τους, να φτιαχτούν οι δρόμοι τους, να μπορούν να έχουν ένα σχολείο να πάνε τα παιδιά τους. Κι έτσι δημιουργήθηκε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, για να πέσουν οι τόνοι», όπως ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «αυτό που σκοπεύουμε είναι να πιέσουμε περαιτέρω την Τουρκία, ώστε να σταματήσει πλέον να διεκδικεί αυτά που έχει βάλει στο τραπέζι το τελευταίο διάστημα, δηλαδή την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας» και κατέστησε σαφές ότι «δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική μας κυριαρχία και τα χωρικά μας ύδατα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ