ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα «επίθεση» φιλίας από Ερντογάν: Η Τουρκία θα λύσει τα προβλήματα με την Ελλάδα

Νέα «επίθεση» φιλίας από Ερντογάν: Η Τουρκία θα λύσει τα προβλήματα με την Ελλάδα
INTIME

Στο παραδοσιακό ιφτάρ για τους Τούρκους πρέσβεις, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΑΚP, μίλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε και την αλλαγή στο κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος, αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, λέγοντας ότι το πρόσφατο θετικό κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων.

Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως η Άγκυρα υποστηρίζει τα βήματα που συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη των Βαλκανίων και ότι, παρά τις αδικίες που έχει υποστεί, η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος για την Τουρκία.

Ο Ερντογάν επισήμανε πως το τραπέζι του ιφτάρ είναι πρώτα και κύρια τραπέζι συνομιλίας και αδελφοσύνης και τόνισε ότι η σημασία αυτών των τραπεζιών γίνεται καλύτερα κατανοητή σε μια περίοδο που τάσεις, όπως ο ρατσισμός, οι διακρίσεις, η ξενοφοβία και η ισλαμοφοβία εξαπλώνονται σαν μάστιγα.

Ο Ερντογάν επικεντρώθηκε κυρίως στο ζήτημα της τρομοκρατίας, ωστόσο όταν αναφέρθηκε στην Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά πως «...θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τη στρατηγική μας για την εξάλειψη των τρομοκρατικών απειλών για τη χώρα μας στις πηγές τους. Ελπίζουμε η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε πρόσφατα με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για επίλυση προβλημάτων. Όπως συνέβαινε πάντα, υποστηρίζουμε τα βήματα που συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Εξάλλου, σε ιφτάρ που διοργάνωσε η (ΜΚΟ) Διεθνής Ένωση Δημοκρατών (UID) στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι στρατηγικός στόχος για την Άγκυρα, είναι όχι μόνο να διασφαλίζει τον εαυτό της μέσω της ενεργειακής της πολιτικής, αλλά και συμβάλλει στη μείωση της ενεργειακής κρίσης στον κόσμο.

Τόνισε επίσης ότι δεν επιτρέπει τετελεσμένα στην Κύπρο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, επιδιώκει τη δίκαιη κατανομή (των πόρων) και μεσολαβεί για τη λύση των παγκόσμιων προβλημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ