ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποσύρει η κυβέρνηση τη διάταξη για τα μέλη ανεξάρτητων αρχών που παραβίασαν το απόρρητο

Αποσύρει η κυβέρνηση τη διάταξη για τα μέλη ανεξάρτητων αρχών που παραβίασαν το απόρρητο
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης IN TIME / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ένα βήμα πίσω έκανε η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις που πυροδότησε διάταξη που προέβλεπε ότι τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών ασκούν ανεμπόδιστα τα καθήκοντά τους και δεν διώκονται ποινικά εκτός αν ενήργησαν με δόλο και παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών που ήρθα σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Όπως επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές χθες το βράδυ αποσύρεται η πρόβλεψη για όσους παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών καθώς καταλαμβάνεται από την γενική αναφορά σε δόλο, αλλά και από ειδικές διατάξεις που διέπουν την λειτουργία ορισμένων Αρχών.

Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά την έναρξη συζήτησης του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει την επίμαχη διάταξη, προανήγγειλε νομοθετική βελτίωση με την οποία -όπως είπε- θα αφαιρείται το εδάφιο «παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών».

Σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη «αλυσιτελώς έχει τεθεί, καθώς καλύπτεται η παραβίαση αυτή από την αναφορά στον δόλο. Η παραβίαση του απορρήτου σε κάθε περίπτωση τελείτε εκ δόλου. Περιορίζεται το ακαταδίωκτο για την εκ δόλου».

Καταθέτοντας τη νομοτεχνική βελτίωση ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε ταυτόσημη διάταξη το 2019 για τη ΡΑΕ.

«Λέτε ότι υπήρξε κάτι σατανικό και δόλιο με κύριο στόχο να τιμωρήσουμε τον κ. Ράμμο, ότι θέλαμε να κυνηγήσουμε τον κ. Ράμμο, είμαστε σατανικοί και δόλιοι και θέλουμε να διώξουμε Ράμμο, μας λέτε, τότε γιατί φέραμε διάταξη για ακαταδίωκτο;», είπε και κάλεσε την αντιπολίτευση να σταματήσει να λέει μαζικά ανοησίες. «Η συζήτηση που έγινε χθες με έκανε να σκεφτώ την αναγκαιότητα της εξαίρεσης, δεν έχει νόημα η εξαίρεση, γι’ αυτό την αφαιρώ, αλλά δεν έχει περιεχόμενο η καχυποψία της αντιπολίτευσης», είπε ο Μάκης Βορίδης.

«Ευτυχώς που το αποσύρετε γιατί δεν θα θέλατε και εσείς, σε αυτή τη φάση να υπηρετήσετε μια άγαρμπη τακτική που θα σας στοχοποιούσε», σχολίασε ο Μίλτου Χατζηγιαννάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από το ΠΑΣΟΚ η Ευαγγελία Λιακούλη επέκρινε την κυβέρνηση για ωμό εκβιασμό των ανεξάρτητων αρχών.

«Αναγκαστήκατε να το μαζέψετε κακήν κακώς μετά τις αντιδράσεις, αποκαλυφθήκατε και μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ