ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος: Είμαστε αντίθετοι με κάθε αναθεωρητισμό - Ηρωικός ο στρατός της Ουκρανίας

Παναγιωτόπουλος: Είμαστε αντίθετοι με κάθε αναθεωρητισμό - Ηρωικός ο στρατός της Ουκρανίας
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρεζνίκοφ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Απειλή της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κατά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολέξιι Ρεζνίκοφ.

Τόνισε πως η αντίδραση της Αθήνας ήταν ταχεία και αποφασιστική, «καθώς έχουμε πολύ ξεκάθαρη και σταθερή στάση εναντίον κάθε είδους αναθεωρητισμού, είτε πρόκειται για αμφισβήτηση βασικών κανόνων που διέπουν τη διεθνή έννομη τάξη, είτε εκφράζεται με την απόπειρα αλλαγής των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και μεταβολή του status quo».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως η Ελλάδα από την πρώτη ημέρα, απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια και προσέφερε την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και εφάρμοσε όλες τις κυρώσεις, «παρά το σημαντικό κόστος που συνεπάγετο αυτό για την πατρίδα μας, και δεν μετανιώνουμε για αυτό».

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, τόνισε πως στόχος της Αθήνας είναι να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στο Κίεβο στη μάχη που δίνει για την εδαφική της ακεραιότητα, επιβεβαίωσε την αλληλεγγύη προς τον Ουκρανικό λαό και απέτισε φόρο τιμής «στις ηρωικές Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας που μάχονται με ανδρεία και αυτοθυσία για τη νίκη».

Από την πλευρά του ο κ. Ρεζνίκοφ, χαρακτήρισε συγκινητική την υποδοχή του και χαρακτήρισε την Ελλάδα έναν «πάρα πολύ καλό εταίρο».

«Είμαι βέβαιος ότι η χώρα σας κατανοεί πλήρως τι σημαίνει να υπάρχει απειλή από γείτονα χώρα και ξέρω ότι μας υποστηρίζετε ακριβώς επειδή γνωρίζετε», σημείωσε ο Ουκρανός υπουργός.

Εκτός από την τρέχουσα κατάσταση, δήλωσε πως επιθυμεί να γίνουν συζητήσεις και για θέματα μετά τον πόλεμο και τη νίκη της Ουκρανίας σε αυτόν.

«Η Ελλάδα υπήρξε ένας πάρα πολύ καλός εταίρος και είμαι βέβαιος ότι σε διμερές επίπεδο θα συνεχιστεί αυτή τη συνεργασία. Ιδιαιτέρως θα συνεχιστεί με το Ναυτικό καθώς είχαμε πολύ καλή εμπειρία, είστε φημισμένοι στη θάλασσα. Ο Αρχηγός μας του Ναυτικού θα ήθελε να συζητήσει μαζί σας στρατηγικές ιδέες (…) και πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ καλή συνεργασία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ