ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαριές κατηγορίες για το «παραιτηθείτε» - Μαξίμου: Η ΝΔ επιδιώκει εκτροπή και ένταση

Βαριές κατηγορίες για το «παραιτηθείτε» - Μαξίμου: Η ΝΔ επιδιώκει εκτροπή και ένταση
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μία ημέρα πριν από την συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε» η ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης καταγράφει αλλεπάλληλες κορυφώσεις. 

Τρία κορυφαία κυβερνητικά στελέχη καταφέρθηκαν με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά των διοργανωτών της συγκέντρωσης ενώ σε μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου έκαναν την εμφάνισή τους δημοσιεύματα που στηλιτεύουν την πολιτική προέλευσή τους. Σημαντικότερη από την άποψη των αντιδράσεων που προκάλεσε ήταν η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη η οποία ισχυρίστηκε ότι οι «Παραιτηθείτε» κινούνται «εχθρικά προς τη χώρα». Στελέχη της ΝΔ, όπως ο κ. Κουμουτσάκος αντέδρασαν, κυρίως με αναρτήσεις στα social media, αναφερόμενοι στη στάση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ του 2012, όταν έξω από τη Βουλή είχαν αναρτήσει πανό με τη φράση «καταστρέφετε τη χώρα, φύγετε τώρα». Λίγο αργότερα, με non paper σημείωμά του το Μαξίμου επιτέθηκε στη Ν.Δ. κατηγορώντας την ότι επιδιώκει «αντιδημοκρατική εκτροπή». Ας δούμε το χρονικό των σημερινών εξελίξεων.

Συγκεκριμένα στο σημείωμα του Μαξίμου αναφέρεται: «Η Νέα Δημοκρατία έχει υιοθετήσει ένα πολιτικό σχέδιο, βασικός άξονας του οποίου είναι το σχήμα: «οικονομική δυσκολία + αντιδημοκρατική εκτροπή = κοινωνική ένταση». Το σχέδιο αυτό είναι πολύ της μόδας, αυτή την περίοδο, εναντίον αριστερών κυβερνήσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Επειδή το σχέδιο αυτό δεν κολλάει στην ελληνική πραγματικότητα η ΝΔ προσπαθεί με το ζόρι να προσαρμόσει την πραγματικότητα στο σχέδιό της. Έτσι, μια ημέρα πριν από την κινητοποίηση των απίθανων «παραιτηθείτε», σπεύδει να ανακαλύψει κλίμα «αντιδημοκρατικής εκτροπής» και «οικονομικής δυσπραγίας», (παρακάμπτοντας φυσικά την περίοδο 2010 – 2014)ώστε να το συνδέσει με το αυριανό αντικυβερνητικό event και να της βγει το αφήγημα.

Η ανόητη και εκβιαστική τακτική, είναι το μόνο που απομένει στην Νέα Δημοκρατία, καθώς όλα τα προηγούμενα σχέδιά της έχουν χρεοκοπήσει. Όσο και αν μάτωσε η ΝΔ για το αντίθετο, η αξιολόγηση έκλεισε, η κυβέρνηση δε αντιμετώπισε κατάσταση πολιτικής κρίσης και το αίτημα για εκλογές («φύγετε» ήταν εκείνο) εκφυλίστηκε σε πολιτικό ανέκδοτο. Το μόνο που της απομένει, πλέον, είναι η «φυγή προς τα εμπρός δια της κοινωνικής εντάσεως». Είναι ο μόνος τρόπος να ανακοπεί, στην αρχή της, μια περίοδος πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης, που η ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά ότι θα οδηγήσει στην ακόμα μεγαλύτερη περιθωριοποίησή της.

Πρόκειται για ένα άκρως επικίνδυνο σχέδιο; Ναι. Επικίνδυνο για την νοημοσύνη, την κριτική σκέψη και την αισθητική των πολιτών. Κατά τα λοιπά πρόκειται για ένα σχέδιο άκρως γραφικό, βγαλμένο από τις καλύτερες παραδόσεις της πολιτικάντικης υποκρισίας και ανυποληψίας, γνήσιο τέκνο της πολιτικής απελπισίας και του ανυπόφορου επικοινωνιακού ερασιτεχνισμού που διακρίνουν την Νέα Δημοκρατία. Η σταθερή στήριξη που απολαμβάνουν – για ευνόητους λόγους - από μεγάλη μερίδα του μιντιακού κατεστημένου, τους παρασύρει σε αφελείς και μεγαλόστομες ανοησίες, τις οποίες δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι.
Τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή συνέχεια».

Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ κατά 'Παραιτηθείτε'

Είχαν προηγηθεί σήμερα οι επιθέσεις από τη Όλγα Γεροβασίλη, τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ιδιαίτερη εντύπωση, μάλιστα, προκάλεσε η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, η οποία με δηλώσεις της στην ΕΡΤ Ιωαννίνων εξέφρασε την άποψη ότι το ‘παραιτηθείτε’ είναι ένα αίτημα το οποίο τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας και κινείται εχθρικά προς τη χώρα.
"Το «παραιτηθείτε», λοιπόν, στη σημερινή συγκυρία είναι ένα αίτημα το οποίο δεν απαντά σε ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και το οποίο κινείται εχθρικά στη χώρα, αυτή τη στιγμή. Με αυτή την έννοια, το σχολιάζω πολιτικά μόνο. Κατά τα άλλα, είναι ελεύθερος ο καθένας να διαδηλώσει όπως εκείνος νομίζει", δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη.
"Προσπάθησαν να κρυφτούν οι διοργανωτές και να πουν ότι κανείς δεν συμμετέχει σε όλο αυτό αλλά όλο αυτό γίνεται αυθορμήτως. Το σχολιάζω όσον αφορά αυτό. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει κανένα θέμα να σχολιάσω περαιτέρω, για μια συγκέντρωση η οποία έχει δικαίωμα ο καθένας να την οργανώσει και να την κάνει».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στα Παραπολιτικά υποστήριξε ότι η αυριανή συγκέντρωση θυμίζει εκδηλώσεις του 1983 όταν: "βγήκαν ορισμένες κυρίες με τα γουνάκια και με τα βραχιόλια, να διαμαρτυρηθούν εναντίον της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου".
Νωρίτερα ο Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στη συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε» έκανε λόγο για «σπέρμα αντιδημοκρατικής και ακροδεξιάς λογικής».
«Αυτή καθαυτή η λογική όσων καλούν σε αυτή τη συγκέντρωση, σε πρώτο επίπεδο, εμφανίζεται ως απολίτικη προσέγγιση, γεγονός που είναι κακό», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Real FM και πρόσθεσε:
«Το σύνθημα ‘όχι στα κόμματα και τα συνδικάτα’ έχει το σπέρμα μίας αντιδημοκρατικής και ακροδεξιάς λογικής. Έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώσουν. Όμως δείχνουν τη λογική τους και ουσιαστικά απομονώνονται και αποξενώνονται από τον κόσμο».
Ερωτηθείς για τους Αγανακτισμένους, ο Πάνος Σκουρλέτης απάντησε: «Μέσα από το κίνημα των Αγανακτισμένων γεννήθηκε μία νέα πολιτικοποίηση, δεν γεννήθηκε ένας αρνητισμός της Δημοκρατίας».

Για προσπάθεια χειραγώγησης κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ

"Αυτή είναι η κυβέρνηση. Συνασπισμός του ψέματος, της ανικανότητας και της διαπλοκής", απαντά η ΝΔ στο ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου.

"Αναρωτιόμαστε με ποια κυβέρνηση ανά τον κόσμο αισθάνεται ότι ταυτίζεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με της Βενεζουέλας μήπως;", σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση και προσθέτει πως "η κυβέρνηση είναι φανερό ότι βρίσκεται εκτός τόπου και εκτός χρόνου, ότι δεν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους πολίτες και απαντά μέσω πηγών από τα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου και ότι δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τη ζημιά που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία".

Η ΝΔ κατηγορεί τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του ότι παραμένουν απομακρυσμένοι από τα προβλήματα των πολιτών, που οι ίδιοι δημιούργησαν - όπως λέει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - με τα ψέματα και την ανικανότητά τους.

"Προκαλούν τους πολίτες που τους πίστεψαν και εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην πιο ανίκανη, δογματική και καθεστωτική κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά. Όλοι γνωρίζουν τις σχέσεις τους με τη διαπλοκή, όλοι γνωρίζουν ότι κερνάνε καφέ εκείνους που κατά τα άλλα καταγγέλλουν ως διαπλοκή", συμπληρώνει η ΝΔ.

Αν και η ΝΔ έχει αποφασίσει να κρατήσει διακριτικά αποστάσεις από την οργάνωση της συγκέντρωσης αύριο στο Σύνταγμα με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, θα κατηγορήσουν την κυβέρνηση και για τις επιθέσεις στελεχών της κατά του κινήματος “Παραιτηθείτε”.

Χαρακτηριστική ήταν και η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου, στην κα Γεροβασίλη με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα. Σε αυτήν, ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε το πανό που είχαν αναρτήσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Νοεμβρίου του 2012 έξω από τη Βουλή. Τότε στο πανό έγραφαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «Καταστρέφετε τη χώρα, φύγετε τώρα».

«Σας θυμίζει κάτι; Το - παραιτηθείτε - αίτημα που κινείται εχθρικά προς τη χώρα"... !!!» έγραψε ο κ. Κουμουτσάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ