ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Άνοιξε συζήτηση για ντιμπέιτ - Οι δημοσκοπήσεις, οι συνεργασίες

Εκλογές 2023: Άνοιξε συζήτηση για ντιμπέιτ - Οι δημοσκοπήσεις, οι συνεργασίες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας σε προεκλογικές περιοδείες ΓτΠ ANDREA BONETTI/ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο διεξαγωγής ντιμπέιτ μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός απάντησε θετικά το πρωί του Σαββάτου (08/04) σε σχετική ερώτηση, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σπεύδει να δηλώσει κι εκείνος διαθέσιμος για τηλεμαχία.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν και είναι ανοιχτός σε ουσιαστικό και διαδραστικό διάλογο, χωρίς όμως ανούσιους μονολόγους, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

«Εγώ είμαι απολύτως ανοιχτός (στη διεξαγωγή ντιμπέιτ), αλλά αυτή η κουβέντα θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να γίνει, να είχαμε και ένα τρίτο ανεξάρτητο όμως, ο οποίος θα μπορεί να επικυρώνει την ακρίβεια των όσων λέμε, διότι αν είναι να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε στα βασικά δεδομένα και να λέμε άσπρο και να απαντάει ο άλλος μαύρο….», τόνισε ο πρωθυπουργός στον Γιώργο Αυτιά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά τους, δηλώνουν έτοιμοι για ντιμπέιτ των δύο πολιτικών αρχηγών, χωρίς να θέτουν οποιονδήποτε όρο. Επισημαίνουν μάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να αλλάξει ακόμα και το προεκλογικό του πρόγραμμα προκειμένου να διεξαχθεί. Υπενθυμίζουν ακόμη, πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρκετές φορές απευθύνει σχετική πρόταση στον κ. Μητσοτάκη, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

«Τον καλώ να συζητήσουμε ανοιχτά από έναν τηλεοπτικό σταθμό. Θέλει στον φίλο του τον κ. Αυτιά; Να πάμε στον κ. Αυτιά. Πρέπει να πάμε. Αλλά να τολμήσει να έρθει ενώπιος ενωπίω. Οι δυο μας. Να μιλήσουμε προγραμματικά, να μιλήσουμε πολιτικά, να αντιπαρατεθούμε με επιχειρήματα, όχι με ψέματα και προβοκάτσιες», τόνισε ο κ. Τσίπρας από τη Νέα Σμύρνη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που έγινε τηλεμαχία μεταξύ αρχηγών ήταν το 2015 μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η διερευνητική εντολή και οι κυβερνητικές συνεργασίες

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε εμμέσως, ότι προτίθεται να αξιοποιήσει το συνταγματικό δικαίωμα για τη διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης και «φωτογράφισε» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, ως τον πολιτικό αρχηγό στον οποίο θα μπορούσε να απευθυνθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, επανέλαβε την πρόθεσή του για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας «από την κάλπη της απλής αναλογικής».

Διευκρίνισε πως είναι προαπαιτούμενο η αποδοχή του σχεδίου ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες

Σε δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι στο ερώτημα εάν τα προβλήματα της χώρας μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Ειδικότερα, το 48,8% απάντησε «μια αυτοδύναμη κυβέρνηση» και το 46,9% «μια κυβέρνηση συνεργασίας».

Στην περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 47% προτιμά το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ και το 38% με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα με ποια κόμματα θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας οι ερωτώμενοι στη δημοσκόπηση απάντησαν:

  • ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: 34,8%
  • ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ 25: 27,7%
  • ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ: 13,1%
  • ΝΔ – Ελληνική Λύση: 8,4%
  • ΔΞ / ΔΑ: 16%

ΔΗΜΟΦΙΛΗ