ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία, χωρίς μνημόνια - Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι δήμαρχοι

Τσίπρας: Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία, χωρίς μνημόνια - Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι δήμαρχοι
Ο Αλέξης Τσίπρας ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επικυρωθούν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ενώ παράλληλα θα παρουσιαστεί και το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος. 

«Πάμε καλά. Το όχι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μετουσιώνεται σε ναι στην αλλαγή, στην προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, στο αίτημα για δικαιοσύνη παντού», υπογραμμίζοντας πως οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι και μια ευκαιρία για μεγάλες ριζοσπαστικές τομές κι αλλαγές, μια πρώτη ευκαιρία να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο έχει δεσμευτεί, χωρίς μνημόνια και δίχως τη θηλειά της επιτροπείας.

Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας, εξάλλου, ανακοίνωσε τη στήριξη του κόμματος στον μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά για το δήμο Αθηναίων, στον Γιώργο Γαβρίλη για το δήμο Πειραιά, στον Βασίλη Αϊβαλή για το δήμο της Πάτρας, στο δήμο Περιστερίου τον Ανδρέα Παχατουρίδη, στη Λάρισα τον Απόστολο Καλογιάννη και στο Αγρίνιο τον Δημήτρη Τραπεζιώτη.

«Στόχος μας είναι η ανάδειξη ψηφοδελτίων νίκης και πλατιάς προοδευτικής συνεργασίας, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη σε κάθε περίπτωση τα τοπικά χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο καλείται να επικυρώσει η Κεντρική Επιτροπή, αναφέρθηκε σε περαιτέρω επεξεργασία ώστε να το παρουσιαστεί δημόσια σε ειδική εκδήλωση στον ελληνικό λαό.

Το χαρακτήρισε, μάλιστα, ως το μεγάλο όπλο στην εκλογική μάχη.

Ως προς τα ψηφοδέλτια, τα οποία είναι ανανεωμένα κατά 50% σε σχέση με το 2019 και με 50% συμμετοχή των γυναικών, μίλησε για έναν «ευχάριστο πονοκέφαλο» γιατί έγιναν δύσκολες επιλογές ανάμεσα σε πολύ δυνατές υποψηφιότητες:

«Είναι ο καθρέφτης της σχέσης μας με την κοινωνία. Καθρεπτίζουν και το θέλουμε, αλλά και το μπορούμε που διακηρύσσουμε και πιστεύουμε, αλλά και την αφοσίωση σε ιδέες, αρχές κι αξίες και την πολυχρωμία που απαιτεί μια εκλογική μάχη. Και το ανήσυχο πνεύμα των νέων, αλλά και τη σταθερότητα των παλιότερων. Έχουμε το σχέδιο, το πρόγραμμα, τις λύσεις που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Έχουμε το όραμα, γνωρίζουμε τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να ξαναφέρουμε στον τόπο το αίσθημα της δικαιοσύνης, της ασφάλειας και της προκοπής. Έχουμε τους ανθρώπους που θα φέρουν την αλλαγή. Έχουμε την πείρα, τις ιδέες, τη δύναμη από τις ρίζες της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Έχουμε την αλήθεια, το δίκιο, την αποφασιστικότητα, το πρόγραμμα, τους ανθρώπους για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Και θα τη κερδίσουμε», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διχαστική ρητορεία, που δεν έχει άλλο σκοπό παρά να κρύβει τα προβλήματα, τους υπεύθυνους και τις λύσεις και για ξεπατικωμένη προπαγάνδα από τις πρακτικές του Ντόναλντ Τραμπ που αποσκοπεί στο να θολώσει τα νερά και να διαδώσει την άποψη ότι όλοι είμαστε ίδιοι, οδηγώντας στην αποχή, κυρίως τους νέους.

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και ειδικά με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν είμαστε καθόλου ίδιοι. Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να μπούμε στην αρένα της τοξικότητας και του διχασμού που επιδιώκει η ΝΔ. Θα τους ταράξουμε στην πραγματικότητα και στην αλήθεια, για να παραφράσω τη γνωστή ρήση του αξέχαστου Ηλία Ηλιού.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως η αλλαγή μπορεί να γίνει πράξη με μια προυπόθεση, την καθαρή, αδιαμφισβήτητη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ:

«Με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων μετά τις εκλογές με απλή αναλογική. Τις μόνες εκλογές που βρίσκονται μπροστά μας, ό,τι κι αν λέει ο κ. Μητσοτάκης. Χωρίς τις περιπέτειες της αλυσίδας εκλογικών αναμετρήσεων που προτείνει κι επιδιώκει η ΝΔ και με μια κυβέρνηση μακράς πνοής».

Ο ίδιος άφησε αιχμές και για το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, αναρωτώμενος ποια ηγεσία, ποιου δημοκρατικού κόμματος θα αποφασίσει να αγνοήσει τη θέληση για πολιτική αλλαγή και να επωμιστεί το κόστος για τη χώρα και την ίδια μιας σειράς εκλογικών αναμετρήσεων που επιδιώκει η ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τραγωδία των Τεμπών, υποστηρίζοντας πως άλλαξε τον τρόπο που η ελληνική κοινωνία στέκεται απέναντι στο πολιτικό σύστημα:

«Η εύκολη προπαγάνδα δεν είναι πια εύπεπτη. Όλο το καθεστωτικό κυβερνητικό αφήγημα πήγε στον κάλαθο των αχρήστων. Το δήθεν επιτελικό κράτος που αποδείχτηκε κράτος διαλυμένο. Οι δήθεν άριστοι που αποδείχτηκαν άχρηστοι. Οι δήθεν εκσυγχρονιστές που αποδείχτηκαν αναχρονιστές. Μας βύθισαν στις πιο παλιές εποχές του κομματισμού, της οικογενειοκρατίας, της ευνοιοκρατίας και της αναξιοκρατίας. Και, κυρίως, ανέδειξαν πόσο ψεύτικος είναι όλος αυτός ο μηχανισμός της πανίσχυρης προπαγάνδας. Πόσο στημένος και υποκριτής είναι ο αρχιεπιτελαρχης του επιτελικού κράτους. Που δήθεν τίποτα δεν ήξερε. Και δεν έχει ευθύνη για τίποτα. Όλοι οι άλλοι ευθύνονται εκτός από τον ίδιο. Κι έτσι νομίζω ότι σήμερα αυτό που είναι διάχυτο ως αίσθηση στην ελληνική κοινωνία είναι ένα φτάνει πια με τη προπαγάνδα και την υποκρισία. Ως εδώ».

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην «ολιγαρχία της διαφθοράς», λέγοντας ότι:

«Τα μεγάλα συμφέροντα που το σημερινό καθεστώς είναι ιδιοκτησία τους και τμήματα στην κορυφή της κρατικής πυραμίδας, που διαπλέκονται μαζί τους»: Έχουμε απέναντι όλο το σύστημα νομής, διαπλοκής, συμφερόντων, αισχροκέρδειας και διαφθοράς που φράζει τους πόρους της κοινωνίας και της χώρας. Είμαστε σήμερα οι μόνοι που μπορούμε να ηγηθούμε σε μια τέτοια προσπάθεια αλλαγής».

Ο κ. Τσίπρας, επίσης, σημείωσε πως σε αυτή την αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ένα πολύ ισχυρό όπλο που δεν το είχε σε προηγούμενες αναμετρήσεις, ένα μαζικό κόμμα, το οποίο πρέπει να τεθεί σε θέση μάχης:

«Το καθήκον να βγούμε από τα γραφεία και των μανιφέστων την κλεισούρα και να βρεθούμε όλοι εκεί που δένεται ο καρπός της αλλαγής και της προοδευτικής κυβέρνησης, στην κοινωνία. Να ακούσουμε το κόσμο. Να προσπαθήσουμε με τη φωνή της λογικής, με ηρεμία και ψυχραιμία, να συνενώσουμε όλα τα ρυάκια της αντίθεσης στη σημερινή πραγματικότητα, της αγανάκτησης, της οργής. Να πείσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα η διέξοδος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, χαρακτήρισε καθήκον και να μην μείνει εκλογικό τμήμα, όχι μόνο στις πόλεις, αλλά σε κάθε απομακρυσμένο χωριό, σε κάθε ακριτικό νησί δίχως εκλογικό αντιπρόσωπο του κόμματος, ενώ ζήτησε και την οικονομική στήριξη των πολιτών:

«Η καμπάνια μας θα χρηματοδοτηθεί από τους φίλους και υποστηρικτές μας κι όχι από κρυφούς χορηγούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ