ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκρίζες ζώνες και λύση «πακέτο» στα ελληνοτουρκικά επαναφέρει ο Τσαβούσογλου

Γκρίζες ζώνες και λύση «πακέτο» στα ελληνοτουρκικά επαναφέρει ο Τσαβούσογλου
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (AP Photo/Burhan Ozbilici)

Στη ρητορική προ του φονικού σεισμού στην Τουρκία επιστρέφει η Άγκυρα, ταράζοντας τα «ήρεμα νερά» των τελευταίων μηνών στα ελληνοτουρκικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο A Haber, επανέλαβε πως υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο με «αδιευκρίνιστο» καθεστώς ενώ έκανε λόγο για παραβιάσεις του εναέριου χώρου από την Ελλάδα.

Για όλα αυτά, ζήτησε λύση «πακέτο», λέγοντας πως η επίλυση ενός μόνο ζητήματος δεν αρκεί.

«Τώρα εν μέσω αυτής της θετικής ατμόσφαιρας, πρέπει να τα διαπραγματευτούμε και πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα τα λύσουμε. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να τα λύσουμε όλα ως πακέτο, γιατί αν λύσουμε το ένα και δεν λύσουμε το άλλο, η ένταση θα συνεχιστεί. Ξέρετε αυτά είναι αλληλένδετα προβλήματα. Οπότε μπορεί να μην αρκεί να λύσουμε ένα από αυτά ή δεν μπορούμε να πάρουμε πολιτικά ρίσκα σε αυτά τα θέματα, εννοώ», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ακόμη ότι η Άγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ οφείλουν να τηρούν πιο αντικειμενική στάση.

«Το πρόγραμμα F35 έχει ανασταλεί επί του παρόντος. Είδαμε ότι η διοίκηση έκανε μεγάλη προσπάθεια στην F16. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, τα προβλήματα θα επιλυθούν, αλλά φαίνεται ότι δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το Κογκρέσο. Το παρατηρούμε και αυτό», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ