ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση και πολιτική σύγκρουση με φόντο τους #Παραιτηθείτε

Ένταση και πολιτική σύγκρουση με φόντο τους #Παραιτηθείτε
Eurokinissi

Εν μέσω σκληρής πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση πραγματοποιείται το απόγευμα στην Πλατεία Συντάγματος η συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε».

Στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «ήρθε η ώρα όλοι οι Έλληνες να ενωθούμε κατά του παλαιοκομματισμού ο οποίος μας έφερε σε αυτή την τραγική οικονομική κατάσταση και όμως, με την Αριστερο-δεξιά Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζει και βασιλεύει ισχυρότερος από ποτέ».

Το hashtag #παραιτηθειτε είναι από τα πρώτα trend στο twitter ενώ στο facebook έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να παρευρεθούν στη συγκέντρωση πάνω από 14.000 πολίτες.

Στα ύψη η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Την ίδια ώρα κορυφώνεται η κόντρα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με αφορμή τη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Το Μαξίμου αναφέρει ότι η εκδήλωση των «Παραιτηθείτε» υποκινείται από πολιτικά κόμματα και πιστεύει πως πίσω από τους διοργανωτές βρίσκονται πρωτίστως η ΝΔ και έπειτα το ΠΑΣΟΚ.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει υιοθετήσει ένα πολιτικό σχέδιο, βασικός άξονας του οποίου είναι το σχήμα: «οικονομική δυσκολία + αντιδημοκρατική εκτροπή = κοινωνική ένταση». Το σχέδιο αυτό είναι πολύ της μόδας, αυτή την περίοδο, εναντίον αριστερών κυβερνήσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου» αναφέρει σε ανεπίσημο σημείωμά του το Μαξίμου.

Η κυβέρνηση επιθυμεί την αποτυχία του σημερινού εγχειρήματος, όχι μόνο για να μην εμφανιστούν εικόνες μεγάλης διαδήλωσης εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και για να μπορέσει να ενσωματώσει στην ρητορική της και το επιχείρημα πως η αντιπολίτευση δεν μπορεί να διοργανώσει καν μία μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση. Επομένως, το Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν δέχεται ότι η συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε» είναι μη πολιτική.

Μάλιστα, χθες, τρία κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης καταφέρθηκαν με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά των διοργανωτών.

Γεροβασίλη: Οι «Παραιτηθείτε» κινούνται «εχθρικά προς τη χώρα»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος με δηλώσεις της στην ΕΡΤ Ιωαννίνων εξέφρασε την άποψη ότι το ‘παραιτηθείτε’ είναι ένα αίτημα το οποίο τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας και κινείται εχθρικά προς τη χώρα.

"Το «παραιτηθείτε», λοιπόν, στη σημερινή συγκυρία είναι ένα αίτημα το οποίο δεν απαντά σε ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και το οποίο κινείται εχθρικά στη χώρα, αυτή τη στιγμή. Με αυτή την έννοια, το σχολιάζω πολιτικά μόνο. Κατά τα άλλα, είναι ελεύθερος ο καθένας να διαδηλώσει όπως εκείνος νομίζει", δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη.

"Προσπάθησαν να κρυφτούν οι διοργανωτές και να πουν ότι κανείς δεν συμμετέχει σε όλο αυτό αλλά γίνεται αυθορμήτως. Το σχολιάζω όσον αφορά αυτό. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει κανένα θέμα να σχολιάσω περαιτέρω, για μια συγκέντρωση η οποία έχει δικαίωμα ο καθένας να την οργανώσει και να την κάνει» πρόσθεσε.

Κυρίτσης: Λέγονται και μερικές υπερβολές

Ωστόσο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, κάνοντας λόγο για «υπερβολές».

«Λέγονται και μερικές υπερβολές. Δεν είναι κάτι σημαντικό», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Κουρουμπλής: Η συγκέντρωση μου θυμίζει εκδηλώσεις του 1983

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στα Παραπολιτικά υποστήριξε ότι η αυριανή συγκέντρωση θυμίζει εκδηλώσεις του 1983 όταν: "βγήκαν ορισμένες κυρίες με τα γουνάκια και με τα βραχιόλια, να διαμαρτυρηθούν εναντίον της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου".

Σκουρλέτης: Σπέρμα ακροδεξιάς λογικής το «Παραιτηθείτε»

Σχολιάζοντας τους «Παραιτηθείτε» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για «σπέρμα μιας αντιδημοκρατικής και ακροδεξιάς λογικής».

«Αυτή καθαυτή η λογική όσων καλούν σε αυτή τη συγκέντρωση, σε πρώτο επίπεδο, εμφανίζεται ως απολίτικη προσέγγιση, γεγονός που είναι κακό», ανέφερε μιλώντας στον Real FM και πρόσθεσε:

«Το σύνθημα ‘όχι στα κόμματα και τα συνδικάτα’ έχει το σπέρμα μίας αντιδημοκρατικής και ακροδεξιάς λογικής. Έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώσουν. Όμως δείχνουν τη λογική τους και ουσιαστικά απομονώνονται και αποξενώνονται από τον κόσμο».

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

Έντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών και το non paper του Μεγάρου Μαξίμου.

«Αναρωτιόμαστε με ποια Κυβέρνηση ανά τον κόσμο αισθάνεται ότι ταυτίζεται η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με της Βενεζουέλας μήπως;» τονίζει η Νέα Δημοκρατία σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

«Κατά τ’ άλλα: Η Κυβέρνηση είναι φανερό ότι βρίσκεται εκτός τόπου και εκτός χρόνου. Δεν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους πολίτες και απαντά μέσω πηγών από τα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τη ζημιά που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία».

«Ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του παραμένουν απομακρυσμένοι από τα προβλήματα των πολιτών, που οι ίδιοι δημιούργησαν με τα ψέματα και την ανικανότητά τους. Προκαλούν τους πολίτες που τους πίστεψαν και εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην πιο ανίκανη, δογματική και καθεστωτική Κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Όλοι γνωρίζουν τις σχέσεις τους με τη διαπλοκή, όλοι γνωρίζουν ότι κερνάνε καφέ εκείνους που κατά τα άλλα καταγγέλλουν ως διαπλοκή. Αυτή είναι η Κυβέρνηση. Συνασπισμός του ψέματος, της ανικανότητας και της διαπλοκής» καταλήγει η Συγγρού.

Κουμουτσάκος: Η αγωνία της κυβέρνησης για τη συγκέντρωση αποκάλυψε την αντιδημοκρατικότητά της

Μέσω twitter απάντησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος στη δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη ότι «οι ‘Παραιτηθείτε’ κινούνται εχθρικά προς τη χώρα».

«Σας θυμίζει κάτι;» έγραψε ο κ. Κουμουτσάκος και ανέβασε μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το 2012, όταν είχαν αναρτήσει έξω από τη βουλή πανό με την φράση «καταστρέφετε τη χώρα, φύγετε τώρα».

«Η αγωνία της κυβέρνησης μπροστά στην αποψινή συγκέντρωση πολιτών αποκάλυψε την αλαζονεία, την αυταρχικότητα και την αντιδημοκρατικότητά της» έγραψε λίγη ώρα αργότερα ο κ. Κουμουτσάκος.

Άδωνις: Η ΝΔ είναι εχθρός;

Τη δήλωση της Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε και ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter.

«Η κα Γεροβασίλη είπε ότι "πίσω από το #παραιτηθειτε είναι η ΝΔ" και ότι "είναι εχθρική ενέργεια κατά της Ελλάδος" δηλ η ΝΔ είναι εχθρός;...» έγραψε.

Δένδιας: Παρατασσόσασταν σαν ρωμαϊκή λεγεώνα και τώρα παριστάνετε τους ανακριτές

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας σχολίασε με καυστικό τρόπο τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, από το βήμα της βουλής, κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού νόμου.

«Εσείς παρατασσόσασταν σαν ρωμαϊκή λεγεώνα και τώρα παριστάνετε τους ανακριτές», σχολίασε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ